martes, 24 de diciembre de 2019

40 ANYS DE LONDON CALLING












Aquest mes de desembre s’han complert quatre dècades de l’edició de “London Calling”, l’obra mestra del grup britànic The Clash, un dels millors àlbums de la història de la música rock i un dels treballs més reivindicats de tots els temps.

Amb el disc, que va ser de format doble, però la banda anglesa va decidir vendre’l a preu d’unitat, The Clash va demostrar que el punk rock no era només ràbia, protesta, reivindicació, immediatesa i rock tradicional, sinó que podia arribar molt més enllà, amb cançons elaborades i complexes i la fusió amb altres gèneres, en aquest cas els que arribaven de l’illa caribenya de Jamaica, com l’ska o el reagge.

El treball compta amb un munt de cançons extraordinàries, entre les quals hi destaquen la que li dona títol, “Fateful”, la reggae “Rudie can’t fail”, “Spanish bombs”, “Clampdown”, “The guns of Brixton” o “Train in vain”.

Tanmateix, després de “London Calling”, el quartet londinenc va entrar en crisi, mentre les relacions entre els seus dos líders, els cantants i guitarristes Joe Strummer i Mick Jones, es van deteriorar de forma notòria, circumstància que va acabar amb la marxa del segon, poc abans que la formació optés per la dissolució.

A la foto, una imatge de l’època de The Clash

lunes, 23 de diciembre de 2019

HISTÒRIA DE LA MÚSICA ROCK: L’AVANTGUARDA NORD-AMERICANA












Una gran part de l’avantguarda de la música als Estats Units va estar estretament connectada a la contracultura del flower power, com va succeir per exemple amb el rock psicodèlic, però també hi va haver sectors que van preferir abraçar les noves tendències sense involucrar-se, de manera almenys clara i directa, en el moviment hippy.
 
Així, per exemple, a la costa oest, al mateix estat de Califòrnia on va aparèixer el corrent de les flors, hi va tenir lloc la irrupció del quartet The Doors a Los Angeles, sota el lideratge del carismàtic cantant i compositor Jim Morrison, i, a la costa est, concretament a la gran urbs de Nova York i en el marc de la Factory de l’artista pop Andy Warhol, va sorgir el grup The Velvet Underground, encapçalat per Lou Reed i John Cale.
 
A la foto, The Velvet Underground i Nico amb Andy Warhol.  

viernes, 20 de diciembre de 2019

HISTÒRIA DE LA MÚSICA ROCK: WILSON PICKETT












Un dels grans protagonistes de la gran era de la música soul, Wilson Pickett, que va exercir de fronter del grup The Falcons, va ser al seu dia una mica eclipsat per grans estrelles del gènere com Aretha Franklin, James Brown o Otis Redding, però la història i diverses generacions han reivindicat força la seva figura.
 
Pickett, que va realitzar tasques tant d’intèrpret com de compositor, va portar a la posteritat grans clàssics de la música afroamericana com “Land of 1.000 dances”, “In the midnight hour” o “Mustang Sally”, aquestes dues últimes presents en la pel·lícula “The Commitments”, dirigida pel director britànic Alan Parker i que homenatjava d’alguna manera l’estil soul.