martes, 30 de noviembre de 2021

LA HISTÒRIA DE LA MÚSICA POP – ROCK: SUPERGRASS


 






El cantant i guitarrista Gaz Coombes, el baixista Mick Quinn i el bateria Danny Goffey van formar a la ciutat universitària d’Oxford el grup Supergrass, que va tenir un aclamat debut amb el treball “I should coco”, que es va enfilar fins al número u de les llistes del Regne Unit i va estar emmarcat en ple auge del brit pop.

Pel que respecta a la temàtica comercial, Supergrass no va poder mai superar l’impacte de la seva òpera prima, tot i que el trio anglès ha realitzat la confecció d’àlbums interessants i ben rebuts pel públic com “In it for the money”, el de títol homònim, “Life on other planets” i “Road to Rouen”, tots ells amb bones crítiques per part dels mitjans de comunicació.


lunes, 29 de noviembre de 2021

LA HISTÒRIA DE LA MÚSICA POP – ROCK: ARCTICK MONKEYS


 





El grup Arctick Monkeys va ser creat a la ciutat de Sheffield, al nord industrial d’Anglaterra, pel seu líder, cantant, guitarrista i compositor Alex Turner, el guitarrista Jamie Cook, el baixista Andy Nicholson i el bateria Matt Helders. El quartet va debutar amb l’aclamadíssim àlbum “Wathever people say i am, that what i’m not”, el debut més venut de la història del pop – rock britànic.

Seguidament, el conjunt anglès va continuar per la via de l’èxit mitjançant uns treballs més calmats i no tan trepidants com la seva òpera prima, com van ser els casos de “Favourite worst nightmare”, “Humbug” i “Suck it and see”; va gravar un disc, “AM”, molt influenciat per la música soul i, en una època en què ja exercia plenament de formació bàsica i clau de l’indie rock mundial i en cap de cartell de molts festivals de caire alternatiu, va editar “Tranqullity base hotel & casino”, que com tots els altres àlbums del grup es va enfilar fins el número u de les llistes del Regne Unit.


domingo, 28 de noviembre de 2021

SET CANÇONS IMPRESCINDIBLES DE SOPA DE CABRA


 





- Cada minut (Plou i fa sol).

- Camins (Plou i fa sol).

- Els teus somnis (Plou i fa sol).

- L’Empordà (Sopa de Cabra).

- Mala sang (Al·lucinosi).

- M’enganxo (Sss...).

- Si et quedes amb mi (La roda).


jueves, 25 de noviembre de 2021

LA HISTÒRIA DE LA MÚSICA POP – ROCK: EL ROCK ALTERNATIU A LA PRIMERA DÈCADA DEL SEGLE XXI (REGNE UNIT)


 








Quan va començar el segle XXI, la moda del brit pop ja feia alguns anys que havia quedat enrere, però algunes de les bandes que la van protagonitzar, com eren els casos d’Oasis, Blur, Pulp, Suede i Ocean Colour Scene, seguien vigents, tot i que sense la presència mediàtica que van tenir durant el decenni dels anys 90.

Va ser llavors quan van triomfar grups, alguns d’ells molt influenciats pel significat brit pop, com Doves, Franz Ferdinand (foto), Kaiser Chiefs, Snow Patrol, Kasabian, The Editors, Supergrass, que havia debutat en ple boom del corrent més important de la música britànica de l’última dècada dels segle XX, o Arctick Monkeys, que amb un debut espectacular va posicionar-se com la formació de més èxit de la Gran Bretanya.


martes, 23 de noviembre de 2021

LA HISTÒRIA DE LA MÚSICA POP – ROCK: INTERPOL


 






El grup Interpol va ser fundat a Nova York pel seu líder, cantant i guitarrista Paul Banks, el guitarrista Daniel Kessler, el baixista i teclista Carlos Dengler i el bateria Sam Fogarino. El quartet va rebre una fonamental influència del postpunk britànic i, més concretament, de la llegendària i reivindicada banda de Manchester Joy Division.

Interpol va debutar amb l’aclamadíssim treball “Turn on the bright lights”, al qual va seguir la també magnífica obra “Antics”, potser els dos millors àlbums de la formació nord-americana i dos discs clàssics de la història del rock alternatiu. Seguidament, en un període en que Dengler va abandonar, va editar les edicions “Our love to admire”, la de títol homònim, “El pintor” i “Marauder”.


domingo, 21 de noviembre de 2021

LA HISTÒRIA DE LA MÚSICA POP – ROCK: THE STROKES


 







Amb una important influència arrelada en el garage rock i el punk rock, en aquest cas l’establert a la ciutat de Nova York al segon lustre dels anys 70, va aparèixer a la gran urbs de la costa est nord-americana la banda The Strokes, que sempre ha tingut com a components el cantant i compositor Julian Casablancas, els guitarristes Nick Valensi i Albert Hammond Jr., el baixista Nikolai Fraiture i el bateria Fabrizio Moretti.

El quintet nord-americà va debutar amb l’històric àlbum “Is this it ?”, un dels grans clàssics de la història del rock alternatiu, que va suposar tot un esdeveniment en l’escena independent global, tot i que la premsa no va ser tan benèvola amb els següents treballs de la formació novaiorquesa, el segons la meva opinió també magnífic “Room on fire”, “Firsts impressions to the Earth” i “angles”, període en el qual tant Casablancas com Hammond van tenir experiències en solitari. Posteriorment, The Strokes va editar “Comedown Machine” i “The new abnormal”.


viernes, 19 de noviembre de 2021

LA HISTÒRIA DE LA MÚSICA POP – ROCK: THE NATIONAL


 






El grup va ser format a la ciutat de Cleveland, a l’estat d’Ohio, pel Cantant Matt Berninger i dues parelles de germans: d’una banda, els guitarristes Aaron Dessner i Bryce Dessner i, d’altra banda, el baixista Scott Devendorf i el bateria Bryan Devendorf. Els començaments del quintet, que es va traslladar a Nova York, no van ser senzills, doncs els seus dos primers àlbums van tenir escassa transcendència.

La situació per al grup nord-americà va començar a canviar amb el seu tercer treball d’estudi de llarga durada, “Alligator”, i sobretot amb els discs “Boxer” i “High violet”, que van situar la banda de Cleveland entre les principals formacions de l’escena indie, tot i que encara des d’un punt bastant allunyat dels principals focus comercials, circumstància que va donar un gir important gràcies a l’obra “Sleep well beast”, que va convertit The National en un conjunt mainstream i la qual li va donar el premi Grammy a millor àlbum de rock alternatiu. 


martes, 16 de noviembre de 2021

SET CANÇONS IMPRESCINDIBLES DE THE CARS


 








- Dangerous type (Candy - O).

- Double life (Candy – O).

- Good times roll (The Cars).

- It’s all i can do (Candy – O).

- Just what i needed (The Cars).

- My best friend’s girl (The Cars).

- You’re all i’ve got tonight (The Cars).


LA HISTÒRIA DE LA MÚSICA POP – ROCK: KINGS OF LEON


 






El germans Caleb Followill (veu i guitarra), Jared Followill (baix) i Nathan Followill (bateria) van formar amb el seu cosí Matthew Followill (guitarra) la banda Kings of Leon, establerta a la musicalment històrica localitat de Nashville,  a l’estat de Tennessee, fet decisiu perquè el quartet en un principi optés per un estil de Southern rock, semblant al que als anys 70 del segle XX va caracteritzar llegendàries bandes com Allman Brothers Band o Lynyrd Skynyrd.

Tanmateix, arran del seu tercer àlbum, “Because of the times”, Kings of Leon va apostar per una música de caràcter alternatiu, fins el punt de ser els seus components qualificats com els Strokes del sud, en un època en què va assolir la seva major popularitat, fonamentalment gràcies a treballs com “Mechanical bull” i “Walls”, i en la qual el grup, ja consolidat com un dels conjunts més admirats de l’escena independent, es va erigir en cap de cartell dels principals festivals i capaç d’omplir grans recintes en els seus concerts.


domingo, 14 de noviembre de 2021

GRANS BAIXISTES DE LA MÚSICA POP – ROCK: KIM DEAL


 





La cantant i baixista Kim Deal va formar a Boston el conjunt Pixies, una de les grans bandes de la història de rock alternatiu, amb el també cantant i guitarrista Black Francis, el baixista Joey Santiago i el bateria David Lovering. Després de l’àlbum inicial del quartet nord-americà, “Surfer Rosa”, en què va tenir un important protagonisme, va quedar relegada en un segon pla en la segona obra de llarga durada del grup de Massachusetts, la històrica “Doolittle”, fet que va originar divergències amb Francis, fins el punt de fundar dues formacions paral·leles, The Amps i The Breeders, aquesta última juntament amb la seva germana bessona Kelley Deal.

Una cançó: Gigantic (Surfer Rosa - Pixies).

Un àlbum: Surfer Rosa (Pixies).


jueves, 11 de noviembre de 2021

LA HISTÒRIA DE LA MÚSICA POP – ROCK: THE KILLERS


 






El grup The Killers va ser format a la ciutat de Las Vegas, a l’estat de Nevada, pel cantant i teclista Simon Flowers, el guitarrista Dave Keuning, el baixista Mark Stoermer i el bateria Ronnie Vanucci Jr. El quartet va debutar amb el triomfant àlbum “Hot fuss”, disc molt influenciat pel moviment de la new wave que va tenir lloc durant el decenni dels anys 80 del segle XX.

Seguidament, el conjunt nord-americà va editar un treball molt diferent, “Sam’s town”, una obra que recorda l’estil de Bruce Springsteen i segons el meu parer el seu millor disc, i va aconseguir un gran ressò mediàtic amb l’àlbum “Day & age”, especialment pel reclam del súper hit “Human”, per a continuació gravar “Battle born”, “Wonderful, wonderful”, “Imploding the mirage” i “Pressure Machine”, que van consolidar The Killers com una de les bandes de rock alternatiu més exitoses del món.


martes, 9 de noviembre de 2021

LA HISTÒRIA DE LA MÚSICA POP – ROCK: ARCADE FIRE


 






Banda formada a Mont-real pel nord-americà Win Butler i la quebequesa Régine Chassagne, també parella sentimental, als quals es van unir Richard Reed Perry, Tim Kingsbury, Howard Bilerman i William Butler. La formació canadenca s’ha caracteritzat pel caràcter multi-instrumentista d’alguns dels seus components, sobretot de Chassagne, i l’ús d’aparells poc utilitzats en la música pop – rock com el violí, el violoncel, l’arpa o el xilòfon.

Després de tres magnífics àlbums, tots ells entre els millors treballs de la història del rock alternatiu, “Funeral”, “Neon bible” i “The suburbs”, quan ja eren membres del grup Jeremy Gara i Sarah Neufeld, mentre Bilerman havia marxat, Arcade Fire va realitzar un canvi brusc i radical, el qual va desconcertar a no pocs dels seguidors, i va optar per un estil de synth pop molt influenciat per la new wave dels anys 80 del passat segle, amb les obres “Reflektor” i “Everything now”.

A la foto, Win Butler i Régine Chassagne.


lunes, 8 de noviembre de 2021

THE SWANS


 






Lloc de fundació: Nova York (Estats Units).

Formació inicial: Michael Gira (veu i diferents instruments), Norman Westberg (guitarra), Henry Crosby (baix), Jonathan Kane (bateria i percussió) i Roli Mosimann (bateria i percussió).

Altres components bàsics: Jarboe (veu i teclats).

Dècades: 80 i 90.

Gèneres: postpunk, rock industrial, noise rock, rock experimental i rock alternatiu.     

Principals àlbums: Filth (1983) i Cop (1984).

El millor: plena autenticitat indie.

El pitjor: escàs ressò comercial.

Grup sorgit durant el període postpunk, la banda novaiorquesa The Swans, liderada pel cantant i multi-instrumentista Michael Gira, va destacar en els ambients més alternatius mitjançant uns concerts certament radicals. El conjunt nord-americà, que va fer un ús exhaustiu de l’experimentació, va assolir més atenció mediàtica amb la inclusió de la vocalista Jarboe, però aquest aspecte no va impedir una primera separació. Posteriorment, The Swans va tornar a l’activitat, però Gira va prescindir llavors de Jarboe.


domingo, 7 de noviembre de 2021

LA HISTÒRIA DE LA MÚSICA POP – ROCK: EL ROCK ALTERNATIU A LA PRIMERA DÈCADA DEL SEGLE XXI (REGNE UNIT)


 








D’una banda, quan va començar el segle XXI, el brit pop feia ja temps que no es trobava d’actualitat, però algunes de les formacions que van protagonitzar aquell corrent, com Oasis, Blur o Suede, tot i que més allunyades dels focus principals, es trobaven plenament actives.

D’altra banda van sorgir associacions que van comptar amb un enorme èxit durant els inicis de l’actual segle, algunes molt influenciades precisament pel brit pop, com van ser els casos de grups com Kaiser Chiefs, Snow Patrol (foto), Franz Ferdinand, Doves, The Editors, Supergrass, que havia tingut el seu debut en plena febre de la moda que va marcar bona part dels anys 90, i, molt especialment, Arctick Monkeys, potser el conjunt britànic de més èxit dels darrers temps.

 

viernes, 5 de noviembre de 2021

LA HISTÒRIA DE LA MÚSICA POP – ROCK: EL ROCK ALTERNATIU A LA PRIMERA DÈCADA DEL SEGLE XXI (AMÈRICA DEL NORD)


 





Malgrat que la gran època del grunge havia ja quedat clarament enrere, en un període en què, per exemple, el trio Nirvana havia desaparegut arran del suïcidi de Kurt Cobain, algunes bandes del moviment sorgit a Seattle a finals de la dècada dels 80 van transcórrer llavors per una brillant etapa, com van ser els casos de Pearl Jam i Foo Fighters, formació fundada pel bateria de Nirvana Dave Grohl, reconvertit en cantant i guitarrista.

Al marge del grunge, el rock independent va passar per una època esplendorosa a l'Amèrica del Nord durant aquell període, amb grups com Arcade Fire (foto), establert a la ciutat quebequesa de Mont-real; The Killers, quartet fundat a Las Vegas; Kings of Leon, combo familiar amb seu a Nashville; The National, format a Cleveland, tot i que el quintet es va traslladar a Nova York, i The Strokes i Interpol, totes dues bandes sorgides a la gran urbs de la costa est dels Estats Units, la primera molt influenciada pel garage rock i el punk rock i la segona, com The Killers, per la new wave, encara que aquests ho van ser pel synth pop i, pel que fa al conjunt liderat per Paul Banks, pel postpunk de Joy Division.

 


jueves, 4 de noviembre de 2021

SET CANÇONS IMPRESCINDIBLES DE CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL


 





- Band moon rising (Green river).

- Effigy (Willy and the poor boys).

- Fortunate son (Willy and the poor boys).

- Have you ever seen the rain ? (Pendulum).

- Proud Mary (Bayou country).

- Travelin’ band (Cosmo’s factory).

- Who’ll stop the rain ? (Cosmo’s factory).


miércoles, 3 de noviembre de 2021

LA HISTÒRIA DE LA MÚSICA POP – ROCK: ELS GRANS FESTIVALS DE ROCK ALTERNATIU


 





Durant l’època del flower power, en el període que va transcórrer entre el segon lustre del decenni dels 60 i els començaments de la dècada dels 70 del passat segle XX, es van posar de moda els grans festivals a l’aire lliure i tenim els exemples de Monterey, Woodstock o l’illa de Wight, a Califòrnia, l’estat de Nova York i el Regne Unit respectivament.

Des dels anys 90 fins els nostres dies, els grans festivals han tornat a gaudir d’una gran acceptació, tot i que, en aquest cas, almenys en nombrosos casos, han estat representats pel rock de caràcter alternatiu, com són els exemples dels de Lollapalooza, als Estats Units; Glastonbury, a la Gran Bretanya; Roskilde, a Dinamarca i, pel que fa a l’estat espanyol, l’Internacional de Benicàssim, el BBK de Bilbao i el Sònar i el Primavera Sound, tots dos organitzats a Barcelona.

A la foto, una imatge del Primavera Sound.


martes, 2 de noviembre de 2021

LA HISTÒRIA DE LA MÚSICA POP – ROCK PAS A PAS: LOS PLANETAS


 





El grup Los Planetas, potser la banda més important de la història del rock alternatiu espanyol, va ser format a Granada pel cantant i guitarrista Juan Rodríguez Jota i el guitarrista Florent Muñoz, als quals es van unir el baixista May Oliver i el bateria Paco Rodríguez. El nom de la formació va estar molt associat amb el Festival Internacional de Benicàssim.

El període culminant del conjunt andalús, que havia gravat els àlbums “Súper 8” i “Pop”, va arribar amb l’edició de la històrica obra “Una semana en el motor de un autobús”, que va tenir un gran impacte en la música independent espanyola, quan la formació estava composta per Jota, Florent, el baixista Julián Méndez, el bateria Éric Jiménez i el teclista Banin Fraile. Posteriorment, el quintet granadí es va acostar a barems propers a les arrels del flamenc.