jueves, 29 de septiembre de 2016

LES 10 MILLORS CANÇONS DE NEIL YOUNG












1. After the gold rush
(1970 – folk rock)

2. Alabama
(1972 – folk rock)

3. Down by the river
(1969 – folk rock)

4. Tired eyes
(1975 – folk rock)

5. Hey hey, my my (into the Black)
(1979 – rock)

6. Only Love can break your heart
(1970 – folk rock)

7. When you dance i can really Love
(1970 – folk rock)

8. Heart of gold
(1972 – folk)

9. Rockin’ in the free world
(1989 – rock)

10. Ambulance blues
(1974 – folk rock)

martes, 27 de septiembre de 2016

FASES DE LA MÚSICA ROCK: L’ANGOIXA DE IAN CURTIS











Ian Curtis es va convertir en cantant del grup Warsaw, que havien fundat prèviament a Manchester el guitarrista Bernard Sumner, el baixista Peter Hook i el bateria Stephen Morris. Un mesos més tard, el quartet va canviar la seva denominació per la de Joy Division, una vegada es va erigir com una de les bandes cabdals de l’escena britànica del postpunk.

Durant la curta vigència del grup anglès, Curtis es va veure involucrat en un intens triangle amorós, doncs, després de casar-se amb una noia del seu barri, sent ja el vocalista de Joy Division es va enamorar d’una altra dona, fet que li va provocar una profunda angoixa i una gran inestabilitat psicològica, que va repercutir seriosament en la breu història de la formació.

En moltes de les peces que Curtis va composar es podia reflectir l’angoixa que patia el cantant, envoltades d’una densa, turmentada i gairebé irrespirable atmosfera, encara que curiosament va ser en l’extraordinària cançó “Love will tear us apart”, potser el tema més comercial i accessible de Joy Division, on es poden constatar de forma més clara i diàfana els problemes sentimentals per als quals aleshores passava Ian.

Després de la confecció del segon i últim àlbum del quartet de Manchester, “Closer”, que va seguir al magnífic “Unknown pleasures”, un dels millors treballs de la història del rock, i abans d’emprendre una gira pels Estats Units, Curtis va decidir posar punt i final a la seva vida. Els altres tres components de la banda, però, lluny d’enfonsar-se, van continuar endavant amb el nom de New Order, deixant enrere els postulats sinistres i foscos del  postpunk i convertint-se en una de les formacions clau de la música dance.        

domingo, 25 de septiembre de 2016

GET TOGETHER















Grup: The Youngbloods.
Any: 1967.     
Formació: Jesse Colin Young, Jerry Corbitt, Lowell Levinger i Joe Bauer.
Gènere: folk rock psicodèlic.
Àlbum d’estudi: The Youngbloods. 
El millor: el gran èxit de la banda nord-americana.
El pitjor: una de les poques vegades que el quartet va aconseguir el focus comercial.

Cançó composta per Dino Valenti, la versió que en va fer el quartet novaiorquès The Youngbloods va suposar el moment més popular del grup nord-americà, format en els bohemis ambients del barri de Greenwich Village de la gran urbs de l’est dels Estats Units. “Get together”, tema folk amb importants i evidents tocs de psicodèlia, tracta de la pau i la germanor, fet gens estrany si tenim en compte que la peça va ser escrita durant el període àlgid de la contracultura hippy, és a dir, en el segon lustre de la dècada dels 60. La cançó va suposar un breu període de fama per a The Youngbloods, que la va registrar en el seu àlbum inicial, doncs posteriorment la formació, que es va traslladar a San Francisco, seu inicial del flower power, es mantindria en un pla allunyat dels grans corrents comercials. 

jueves, 22 de septiembre de 2016

A NEW MORNING
















Grup: Suede.
Any: 2002.     
Formació: Brett Anderson, Richard Oakes, Mat Osman i Simon Gilbert.   
Àlbum d’estudi anterior: Head music (1999).
Àlbum d’estudi posterior: Bloodsports (2012).  
El millor: bones opinions de la crítica.
El pitjor: un període complicat per a la banda.

Després del boom del brit pop, època en què Suede va ser-ne una de les bandes cabdals i va editar els històrics àlbums de títol homònim, “Dog man star” i “Coming up”, el grup londinenc, que ja havia perdut el guitarrista Bernard Butler, un dels seus líders, més tard de la gravació del segon dels treballs descrits, transitava per un període més inestable i irregular, circumstància que es va poder apreciar tant a “Head music” com en l’obra analitzada, de la qual no en va formar part el teclista i guitarrista Neil Codling, que posteriorment tornaria a la formació. Malgrat que “A new morning” va comptar amb bones crítiques, no està considerat un dels millors àlbums de Suede, que seguidament es prendria un parèntesi en la seva trajectòria. El disc va extreure dos singles, “Positivity” i “Obsessions”, encara que la meva cançó preferida és “Lost in TV”.   

martes, 20 de septiembre de 2016

MACACO











Lloc de naixement: Barcelona (Barcelonès).
Dècades: 90, 00 i 10.
Gèneres: pop, rock, funk, rumba, ska, reggae, rap, electrònica, world music i fusió.      
Principal àlbum: Puerto presente (2009).
El millor: fusió de molts estils.
El pitjor: potser una oferta una mica saturada.

El barceloní Daniel Carbonell, conegut amb el sobrenom de Macaco i excomponent del grup Ojos de Brujo, ha aconseguit un important èxit, tant a l’estat espanyol com a l’Amèrica Llatina, mitjançant un profund encreuament de gèneres, entre els quals hi destaquen rock, rumba, ska i reggae. L’intèrpret, que ha reclutat músics d’arreu del món i ha cantant en un munt de llengües, ha guanyat diversos premis i ha alternat un públic que va des dels 40 Principales als sectors alternatius.   

lunes, 19 de septiembre de 2016

THE YOUNGBLOODS












Lloc de fundació: Nova York (Estats Units).
Formació inicial: Jesse Colin Young (veu i baix), Jerry Corbitt (guitarra, harmònica i veu), Lowell Levinger (guitarra i piano) i Joe Bauer (bateria).
Dècades: 60, 70 i 80.
Gèneres: folk rock i rock psicodèlic.           
Principals àlbums: The Youngbloods (1967) i Elephant mountain (1969).
El millor: l’èxit de “Get together”.
El pitjor: no va aconseguir gairebé mai una important popularitat.

Sorgit en l’escena bohèmia i folk del Greenwich Village de Nova York, de la qual també en van formar part Bob Dylan, Simon & Garfunkel i Lovin’ Spoonful, grup amb el qual va ser comparat, el quartet The Youngbloods va comptar amb molt bones crítiques, encara que va quedar lluny de ser una banda regularment popular, circumstància que va assolir de forma fugaç mitjançant el hit “Get together”. Posteriorment, en l’era àlgida del flower power i el rock psicodèlic, la formació es va traslladar a Sant Francisco. 

jueves, 15 de septiembre de 2016

LES 10 MILLORS CANÇONS DE DAVID BOWIE












1. Five Years
(1972 – glam rock)

2. Ziggy Stradust
(1972 – glam rock)

3. Moonage daydream
(1972 – glam rock)

4. Heroes
(1977 – rock)

5. Lady Stradust
(1972 – glam rock)

6. Life on mars ?
(1971 – glam rock)

7. Star
(1972 – glam rock)

8. Time
(1973 – glam rock)

9. Changes
(1971 – glam rock)

10. Starman
(1972 – glam rock)

martes, 13 de septiembre de 2016

FASES DE LA MÚSICA ROCK: MOLT MÉS QUE UNA BANDA PUNK













De la mateixa manera que hi ha hagut un munt de defensors al llarg del temps i moltes persones que han reivindicat aquell període de la música rock, també s’han comptat força detractors del gènere punk, que va tenir la seva etapa àlgida durant el segon lustre de la dècada dels 70 del segle passat.

Entre els arguments que utilitzaven els contraris a la filosofia punk es trobaven el nihilisme del moviment, escassament involucrat en temes ideològics i polítics, tot el contrari d’allò que havia succeït, més o menys una dècada abans, mitjançant la contracultura hippy, corrent que havia lluitat intensament, per exemple, contra el conflicte bèl·lic que va tenir lloc al Vietnam.

Tanmateix, davant per exemple del nihilisme de The Sex Pistols, hi va tenir lloc el compromís, tant des del punt de vista social com del polític, de la formació The Clash, que va demostrar ser molt més que una simple banda de punk rock, si bé és cert que el seu primer àlbum, de títol homònim, va suposar un treball clàssic del gènere malgrat alguna pista de certa protesta com “I’m bored with the USA”.

Després del treball de transició “Give’em enough rope”, The Clash va editar el doble àlbum “London calling”, la seva obra mestra i una de les millors gravacions de la història de la música popular. En el disc, a part d'introduir-se en els ritmes caribenys de l’ska i el reggae, el quartet anglès va mostrar abastament el seu compromís de clara ideologia progressista, fet que continuaria més tard amb el triple àlbum “Sandinista”.    

domingo, 11 de septiembre de 2016

ANOTHER BRICK ON THE WALL (PART TWO)















Grup: Pink Floyd.
Any: 1979.     
Formació: Roger Waters, David Gilmour, Nick Mason i Richard Wright.   
Gènere: rock progressiu.
Àlbum d’estudi: The wall. 
El millor: juntament amb “Money”, segurament el tema més popular del quartet anglès.
El pitjor: no crec que sigui, ni molt menys, la millor cançó del mític grup britànic.

El llegendari quartet britànic Pink Floyd no va ser gairebé mai un grup especialitzat en singles, doncs, com la majoria de bandes de rock progressiu, va preferir expressar-se a través de discs de gran format. Tanmateix, amb la cançó més popular del doble àlbum “The wall”, “Another brick on the wall (part two)”, hi va tenir lloc una important excepció, doncs el tema, molt radiat per diferents emissores comercials, es va alçar al número u en països com la Gran Bretanya, els Estats Units o Alemanya Occidental. La peça analitzada, composta pel baixista Roger Waters, que llavors ja s’havia erigit en l’indiscutible líder de la formació anglesa, fins el punt que les seves relacions amb la resta de components del grup es van tensar de forma notòria, és una de les cançons més accessibles de Pink Floyd, potser juntament amb “Money”, pista de l’àlbum “The dark side of the moon”; va constituir un al·legat contra la rígida educació britànica i va ser prohibida pel règim de l’apartheid sud-africà, doncs el tema va ser adoptat com a protesta contra el govern racista de Pretòria.  

jueves, 8 de septiembre de 2016

LIVE / DEAD
















Grup: The Grateful Dead.
Any: 1969.     
Formació: Jerry García, Bob Weir, Phil Lesh, Mickey Hart, Bill Kreutzmann, Tom Constanten i Ron McKernan.  
Àlbum d’estudi anterior: Aoxomoxoa (1969).
Àlbum d’estudi posterior: Workingman’s dead (1970).  
El millor: poder mostrar l’essència dels seus concerts.
El pitjor: els hi va costar força triomfar en disc.

Des dels seus orígens, la banda hippy de San Francisco The Grateful Dead, potser el grup més representatiu de l’era marcada pel flower power, va triomfar en els seus espectacles en viu, en un període en què una fidel legió de seguidors, anomenats els Deadheads, els acompanyaven als seus concerts al llarg de l’estat de Califòrnia. No obstant, la formació encapçalada pel cantant i guitarrista Jerry García no era capaç de traduir l’essència dels seus espectaculars directes en un estudi de gravació, sense que els primers vinils del conjunt nord-americà tinguessin un èxit important. Segurament per aquest motiu, The Grateful Dead va decidir confeccionar un àlbum doble basat en les seves representacions en viu, on hi tenen lloc les seves constants i clàssiques improvisacions, fet ben constatat en peces com l’himne “Dark star”, “Saint Stephen”, “The eleven” o “Turn on your Love light”. Molts experts consideren “Live / dead” el millor treball mai realitzat per la formació de San Francisco. 

martes, 6 de septiembre de 2016

MELENDI






Lloc de naixement: Oviedo (Astúries).
Dècades: 00 i 10.
Gèneres: pop i cançó melòdica.      
Principal àlbum: Sin Noticias de Holanda (2004).
El millor: el salt a la fama que li va proporcionar “Con la luna llena”.
El pitjor: un incident en un avió que va arribar als jutjats.

L’asturià Melendi és un dels intèrprets més populars del pop comercial espanyol del segle XXI. El cantant d’Oviedo, amic del pilot de Fórmula 1 Fernando Alonso, a qui va dedicar el tema “El Nano”, va aconseguir el salt a la fama quan la seva peça “Con la luna llena” va ser elegida com a banda sonora d’una de les edicions de la Vuelta Ciclista a Espanya. Melendi, cèlebre també pels seus concerts, ha assolit igualment un important èxit a l’Amèrica Llatina.  

domingo, 4 de septiembre de 2016

ROGER WATERS






Lloc de naixement: Great Bookham (Anglaterra).
Dècades: 80, 90, 00 i 10.
Gèneres: rock progressiu, rock psicodèlic, art rock i òpera rock.
Principal àlbum: Amused to death (1992).
El millor: una de les indiscutibles estrelles del rock progressiu.
El pitjor: els problemes amb els seus excompanys de Pink Floyd.

Fundador de la mítica banda anglesa Pink Floyd, Roger Waters es va convertir en el líder del quartet arran de la marxa de Syd Barrett i el paper del baixista va ser clau en històrics àlbums com “The dark side of the moon”, “Wish you were here” o sobretot “The wall”, després del qual es van tensar les seves relacions amb la resta de membres del grup. Ja en solitari, ha revisat algunes de les obres de la formació progressiva britànica, ha realitzat llargues i espectaculars gires i ha editat tres àlbums d’estudi.