martes, 30 de marzo de 2021

LA HISTÒRIA DE LA MÚSICA POP – ROCK PAS A PAS: CIRCUMSTÀNCIES DELS 80


 






La dècada dels 60 va ser una època de rebel·lions juvenils a diferents punts del món, com a França, amb els Fets de Maig; a l’antiga Txecoslovàquia, amb la Primavera de Praga; a Mèxic, amb les protestes a la plaça de les Tres Cultures, i de manera molt especial als Estats Units, amb la lluita de la població negra pels drets civils o la instauració de la pacifista contra-cultura hippy.

Tots els guanys que es van aconseguir durant aquella època, sobretot pel que fa a la joventut, segurament es van intensificar de forma exagerada en el decenni dels 70, per la qual cosa no va ser estrany que diversos governs conservadors arribessin al poder, a finals d’aquella dècada, en estats importants: el de Ronald Reagan als Estats Units, el de Margaret Thatcher al Regne Unit, el de Menahem Begin a Israel, el de Rudol·lah Khomeini a l’Iran o el de Karol Wojtila al Vaticà amb el nom de Joan Pau II.

Per tant, els anys 80 van ser un període caracteritzat per un profund conservadorisme (no pel que fa a Espanya) i aquest fet va afectar el món de la música pop – rock, amb circumstàncies com l’època àlgida de les ràdio-fórmules, la fundació del canal MTV o el boom dels vídeos, fins el punt que aquelles bandes que apostaven per un estil independent o alternatiu, van haver de conformar-se amb una difusió reduïda en emissores de caire universitari, en espais reduïts per oferir els concerts o en ser contractats en petits segells discogràfics com The Factory.

A la foto, Wham, un dels exemples de música comercial del període.


lunes, 29 de marzo de 2021

SET CANÇONS IMPRESCINDIBLES DE THE CURE


 






- A night Like this (The head of the door).

- Boys don’t cry (Boys don’t cry).

- Friday i’m in love (Wish).

- In between days (The head of the door).

- Just Like heaven (Kiss me, kiss me, kiss me).

- Lovesong (Disintegration).

- Push (The head of the door).


domingo, 28 de marzo de 2021

LA HISTÒRIA DE LA MÚSICA POP – ROCK PAS A PAS: LA MORT DE JOHN LENNON


 






Després de ser pare per segona vegada, John Lennon va decidir retirar-se de l’activitat musical i poder cuidar de Sean, cosa que no va poder fer quan va experimentar la primera paternitat, la de Julian, en plena beatlemania. Al cap d’uns anys, el músic de Liverpool, que, malgrat el gran èxit que va suposar “Imagine”, havia tingut en solitari una carrera una mica irregular, va reaparèixer amb l’àlbum “Double fantasy”.

Amb el reclams dels singles “Starting over” i “Woman”, “Double fantasy”, en què també hi va intervenir la seva esposa Yoko Ono, va suposar un èxit i s’esperava el retorn estel·lar d’un dels grans mites de la música pop – rock, però una nit, quan tornava a la seva residència de Nova York, ciutat on feia anys s’hi havia instal·lat, concretament al districte de Manhattan, va ser assassinat quan només tenia 40 anys.

A la foto, John Lennon amb Yoko Ono.


viernes, 26 de marzo de 2021

LA HISTÒRIA DE LA MÚSICA POP – ROCK PAS A PAS: LA MORT D’ELVIS PRESLEY


 








Després de ser el gran protagonista, a la dècada dels 50, durant els inicis de la música rock, quan Elvis Presley va tornar d’Alemanya Occidental, on va realitzar el servei militar, ja al decenni dels 60, va observar com la british invasion, amb The Beatles al capdavant, ho havia arrasat tot, encara que el músic de Memphis tindria a finals d’aquella dècada una revifalla important.

Tanmateix, qui el seu dia va ser considerat el rei del rock, va viure força anys de decadència, quan actuava en luxosos locals de la ciutat de las Vegas, allunyat dels principals focus de la música popular, fins que va trobar la mort per una sobredosi d’un producte per aprimar-se, que va ser una de les grans obsessions d’Elvis en els seus últims anys de vida. Des de llavors, la que va ser la seva casa a Memphis, s’ha convertit en una constant desfilada de fans del mite.


miércoles, 24 de marzo de 2021

ADORABLE


 






Lloc de fundació: Coventry (Anglaterra).

Formació: Pete Fijalkowski (veu i guitarra), Robert Dillam (guitarra), Stephen Williams (baix) i Kevin Gritton (bateria).

Dècades: 90.

Gèneres: rock independent, noise rock i shoegazing.        

Àlbums d’estudi: Against perfection (1993) i Fake (1994).

El millor: Against perfection.

El pitjor: només dos àlbums d’estudi.

Adorable va ser fundat a la ciutat anglesa de Coventry i es va unir a la llavors fervent moda del shoegazing, a la qual igualment hi van pertànyer els també britànics Ride i els cèlebres irlandesos My Bloody Valentine. Tanmateix, a continuació d’una òpera prima, “Against perfection”, que va rebre els elogis de la crítica, tot i que comercialment parlant, el disc no va arribar massa amunt a les llistes, el quartet només gravaria un segon treball de llarga durada, “Fake”, a la finalització del qual ho deixaria estar.


martes, 23 de marzo de 2021

LA HISTÒRIA DE LA MÚSICA POP – ROCK PAS A PAS: BRUCE SPRIONGSTEEN, L’ÈPOCA DE MÉS FAMA I POPULARITAT


 








El compositor de New Jersey havia tingut una extraordinària dècada dels 70, quan per exemple va gravar àlbums històrics com “Born to run” i l’excel·lent “Darkness on the edge of town”, però Bruce Springsteen passaria per la seva època estel·lar, almenys des del punt de vista comercial, durant el decenni dels 80, quan es va consolidar com una de les indiscutibles grans estrelles de la història de la música rock.

El doble àlbum “The river”, quant a fama i popularitat, va suposar el començament de l’era daurada d’Springsteen, que seguia normalment gravant i actuant amb el grup E Street Band, tot i que més tard, el Boss realitzaria una obra folk, austera, difícil i artesanal, “Nebraska”, per seguir a continuació la gran explosió que va suposar “Born in the USA”, un dels discs més venuts de tots els temps, i mantenir-se en l’elit amb l’edició “Tunnel of love”.

Si bé és cert que l’autor nord-americà mai ha tornat a realitzar un àlbum de la transcendència comercial de “Born in the USA”, Bruce porta ja cinc dècades com una de les grans figures mundials de la música rock, en les quals no ha cessat de realitzar concerts i gires i en què ha anat alternant discs supervendes i d'altres de continguts més adients per a un tipus de públic minoritari.


lunes, 22 de marzo de 2021

LA HISTÒRIA DE LA MÚSICA POP – ROCK PAS A PAS: DAVID BOWIE, DE LA TRILOGIA BERLINESA A LA COMERCIALITZACIÓ


 








Després de l’època glam, la qual segueixo pensant que ha estat la millor en la extraordinària i prolongada carrera del Duc Blanc, i un període de transició, David Bowie es va traslladar a la llavors ciutat dividida de Berlín, on també s’hi va instal·lar el seu amic i líder de The Stooges Iggy Pop, i, amb la producció de l’excomponent de Roxy Music Brian Eno, va editar una aclamada i reivindicada trilogia d’àlbums, de característiques electròniques i avantguardistes, formada per “Low”, “Heroes” i “Lodger”.

Seguidament a un altra etapa de transició, el músic britànic va entrar en la seva fase més comercial i segurament també de major fama i popularitat, quan, en l’època dels nous romàntics, que irònicament era un moviment molt influenciat per la seva figura, va gravar el supervendes “Let’s dance”, al qual van seguir “Tonight” i “Never let me down”.

Posteriorment, Bowie va formar el grup Tin Machine, que no va tenir massa transcendència; va experimentar amb el gènere techno i va continuar en actiu pràcticament fins el dia de la seva mort, doncs va deixar com a pòstum el treball “Blackstar”.


viernes, 19 de marzo de 2021

SET CANÇONS IMPRESCINDIBLES D’OASIS


 








- Don’t go away (Be here now).

- Don’t look back in anger (That’s the story. Mornig glory).

- I’m outta time (Dig out your soul).

- Live forever (Definitely maybe).

- Morning glory (That’s the story. Mornig glory) .

- Stand by me (Be here now).

- Waterwall (That’s the story. Mornig glory).


miércoles, 17 de marzo de 2021

LA HISTÒRIA DE LA MÚSICA POP – ROCK PAS A PAS: NEIL YOUNG, DE LA CRISI A LA REIVINDICACIÓ GRUNGE


 






Després d’una dècada dels 70 magnífica, amb històrics àlbums com “After the gold rush”, “Harvest” o “Tonight’s the night”, el compositor canadenc Neil Young va entrar, durant el decenni dels 80, en una profunda crisi, potser perquè llavors als Estats Units, el seu país de residència, es van viure els governs molt dretans i conservadors dels polítics republicans Ronald Reagan i George Bush Sr., amb els quals segurament l’autor de Toronto es va sentir molt incòmode.

No obstant, amb l’arribada del gènere grunge, sorgit a la ciutat de Seattle, i de la Generació X, bàsica en el cinema dels anys 90, la figura de Young va ser abastament reivindicada i, ja a finals de la dècada dels 80, va recuperar l’èxit mitjançant el treball “Freedom”, al qual van seguir altres emblemàtiques obres com “Ragged glory” o “Harvest moon”. En aquella època, per exemple, Neil va dedicar una cançó, “Sleeps with angels”, al desaparegut líder de Nirvana Kurt Cobain, va gravar un disc amb Pearl Jam i va col·laborar amb el realitzador cinematogràfic Jim Jarmusch, sense oblidar l’habitual acompanyament del trio Crazy Horse, aleshores compost per Frank Sampedro, Billy Talbot i Ralph Molina.


martes, 16 de marzo de 2021

LA HISTÒRIA DE LA MÚSICA POP – ROCK PAS A PAS: JACKSON BROWNE


 








Jackson Browne va ser un dels molts cantautors que van fer acte d’aparició als Estats Units entre finals del decenni dels 60 i inicis de la dècada dels 70 del segle XX, tot i que, com va succeir també, per exemple, amb Carole King, va triomfar abans com a compositor, quan el grup de country rock The Eagles va aconseguir portar a l’èxit el seu tema “Take it easy”, que com a intèrpret, havent d’esperar per això a la confecció de l’àlbum “The pretender”, el seu quart treball d’estudi de llarga durada.

El gran triomf de Browne és va produir en la seva següent obra, “Running on empty”, àlbum conceptual gravat en un fals directe i que va extreure cançons com l’extraordinària de títol homònim o la famosa “Stay”, que paradoxalment no havia escrit. Posteriorment, el compositor californià arribaria al número u de les llistes de Billboard amb els treballs “Hold out” i “Lawyers in love”, per entrar més tard en una important decadència.


lunes, 15 de marzo de 2021

LES 25 MILLORS CANÇONS DE LA DÈCADA DELS 70


 








 

 

All the young dudes

Mott the Hoople

Anarchy in the UK

The Sex Pistols

Beast of burden

The Rolling Stones

Five years

David Bowie

Fool to cry

The Rolling Stones

Free bird

Lynyrd Skynyrd

Hanging on the telephone

Blondie

Heroes

David Bowie

I don't want to go to Chelsea

Elvis Costello

Let it loose

The Rolling Stones

Marquee moon

Television

New dawn fades

Joy Division

Perfect day

Lou Reed

Please, don't go

KC & the Sunshine Band

Rudie can't fail

The Clash

Si arribeu

Lluís Llach

Something

The Beatles

Stairway to heaven

Led Zeppelin

Sway

The Rolling Stones

Watching the detectives

Elvis Costello

White man in the Hammersmith palais

The Clash

Who'll stop the rain ?

Creedence Clearwater Revival

Wild horses

The Rolling Stones

Wish you were here

Pink Floyd

Ziggy Stardust

David Bowie

A la foto, The Rolling Stones.


jueves, 11 de marzo de 2021

LA HISTÒRIA DE LA MÚSICA POP – ROCK PAS A PAS: L’AOR


 






Si hi ha hagut un gènere en la història de la música rock força controvertit, amb un munt de fans, però també amb un gran número de detractors, ha estat l’AOR (adult oriented rock). Es va tractar d’un moviment caracteritzat per una producció molt pulcra, una instrumentalització, moltes vegades exercida per músics d’estudi, de gran qualitat tècnica i amb unes tornades espectaculars, enganxoses i assimilades ràpidament.

L’AOR, també anomenat Yacht rock, va comptar amb solistes com Pat Benatar i grups com Reo Speedwagon, Toto (foto), Foreigner, Boston, The Doobie Brothers, Chicago o Doctor Hook, assolint una gran celebritat temes com “Keep on loving you “ (Reo Speedwagon), “Hold the line” (Toto), “I want to know the love is” (Foreigner), “More than a feeling” (Boston) o “If you Leave me now” (Chicago).


martes, 9 de marzo de 2021

LA HISTÒRIA DE LA MÚSICA POP – ROCK PAS A PAS: METALLICA


 








Després d’uns inicis alternatius i underground, el grup californià Metallica es va convertir en la millor banda de heavy metal i en la més influent de thrash metal del planeta durant el segon lustre de la dècada dels 80 del segle XX, quan per exemple el grup de Los Angeles va editar el seu treball més aclamat per la crítica, el cèlebre “Master of puppets”.

La formació inicial de Metallica va estar formada per James Hetfield (veu i guitarra) i Lars Ulrich (bateria), els dos compositors del conjunt nord-americà, a més de l’extraordinari guitarrista Kirk Hammett i el baixista Cliff Burton, que va trobar la mort en un accident de trànsit. Des del decenni dels 90, el quartet californià ha optat per un estil més comercial i accessible, fet que ha comportat que s’hagi convertit en una de les bandes més famoses, populars i venedores del món, sense oblidar la consecució de nou premis Grammy.


lunes, 8 de marzo de 2021

SET CANÇONS IMPRESCINDIBLES DE THE SMITHS


 






- Bigmouth (The queen is dead).

- Cemetary gates (The queen is dead).

- I know it’s over (The queen is dead).

- Reel around the fountain (The Smiths).

- The boy with the thorn is his side (The queen is dead).

-´There is a light that never goes down (The queen is dead).

- You’ve got Everything now (The Smiths).


domingo, 7 de marzo de 2021

LA HISTÒRIA DE LA MÚSICA POP – ROCK PAS A PAS: IRON MAIDEN









La banda londinenca Iron Maiden, almenys en algun període de la seva trajectòria, es va convertir en la formació més popular de les que van protagonitzar el moviment de la new wave of british heavy metal, sobretot quan el grup anglès va comptar amb el seu combo estel·lar, format pel baixista, compositor i ideòleg Steve Harris, el carismàtic vocalista Bruce Dickinson, els guitarristes Dave Murray i Adrian Smith i el bateria Nicko McBrain.

Iron Maiden, que va tenir com a membres originals, a part de Harris i Murray, el cantant Paul di Anno, el guitarrista Dennis Stratton i el bateria Clive Burr, va patir les decisives marxes de Dickinson i Smith, substituïts per Blaze Bailey i Janick Gers respectivament, tot i que anys més tard tots dos van tornar al grup britànic, que es va consolidar indiscutiblement com una de les més influents bandes de heavy metal del Regne Unit.

 

jueves, 4 de marzo de 2021

LA HISTÒRIA DE LA MÚSICA POP – ROCK PAS A PAS: MOTÖRHEAD


 






El trio britànic Motörhead va ser format a Londres pel seu cantant, baixista, compositor i indiscutible líder Lemmy Kilmister, el guitarrista Eddie Clarke i el bateria Phil Taylor. La banda anglesa va aconseguir realitzar una fusió entre el hard rock i el punk rock aleshores bastant original.

Motörhead va triomfar mitjançant àlbums com “Ace of spades” o “Iron fist”, autèntics clàssics del rock dur, i va ser una de les bandes més importants de l’anomenada new wave of british heavy metal, tenint el conjunt encapçalat per Lemmy una trajectòria força més regular i prolongada que altres formacions del gènere, tot i que és cert que el grup es va acabar desintegrant arran de la mort del seu carismàtic líder.


martes, 2 de marzo de 2021

THE POSIES


 






Lloc de fundació: Bellingham (Estats Units).

Formació inicial: Jon Auer (veu, guitarra i piano) i Ken Stringfellow (guitarra, baix i veu).

Dècades: 80, 90, 00 i 10.

Gèneres: pop, power pop i pop alternatiu.   

Principals àlbums: Failure (1988), Dear 23 (1990) i Frosting on the beater (1993).

Solistes que origina: Joan Auer i Ken Stringfellow.

El millor: els començaments.

El pitjor: potser una producció massa pulcra.

The Posies, grup fundat a l’estat de Washington pels compositors Jon Auer i Ken Stringfellow, va ser una de les grans bandes de power pop, amb uns treballs caracteritzats per una confecció pulcra, higiènica i sense arestes. La formació va tenir uns inicis espectaculars amb l’edició dels seus primers tres àlbums, “Failure”, “Dear 23” i “Frosting on the beater”, segurament el seu punt àlgid. Després de la separació, els dos homes clau van portar a terme projectes en solitari.


lunes, 1 de marzo de 2021

LA HISTÒRIA DE LA MÚSICA POP – ROCK PAS A PAS: VAN HALEN


 






Els germans d’origen holandès Eddy (veu, guitarra i teclats) i Alex van Halen (bateria) van fundar a la localitat californiana de Pasadena el grup que portava el seu cognom, amb el carismàtic cantant David Lee Roth i el baixista Michael Anthony. El quartet californià es va erigir com una de les grans bandes de rock dur del segon lustre de la dècada dels 70 i va triomfar amb una versió del gran èxit de The Kinks “You really got me”.

Tanmateix, el gran període de Van Halen va tenir lloc amb l’àlbum “1984”, gravat el mateix any, i que va convertir la banda nord-americana en mainstream, fonamentalment pel gran èxit que va tenir el hit “Jump !”, en què Eddy, un dels millors guitarristes de la seva època, va introduir els sintetitzadors, amb el quals no semblava estar-hi massa d’acord Lee Roth, que en una lluita d’egos amb el líder del grup, va acabar marxant, encara que hi tornaria més tard, sent substituït transitòriament per Sammy Hagar.