martes, 8 de noviembre de 2016

FASES DE LA MÚSICA ROCK: 50 ANYS DE LA CONTRACULTURA DE LES FLORS










Aquest any 2016 s’han complert 50 anys, mig segle ja, de l’aparició de la contracultura hippy a la ciutat californiana de San Francisco. Particularment, em sorprèn que, almenys aquí a Catalunya o a la resta de l’estat espanyol, no s’hagin portat a terme memorials, exposicions, conferències o reportatges, a diferència d’allò que ha succeït amb els 40 anys del sorgiment del moviment punk. És possible que en el pròxim 2017, quan es compleixin cinc dècades de l’estiu de la pau, l’amor i les flors, el període àlgid del flower power, hi tingui lloc algun recordatori important.

El corrent hippy, com totes les modes que han tingut lloc en la història de la cultura popular, va tenir factors positius i d’altres que no ho van ser tant, i potser aquests últims han estat determinants per aquesta manca de celebracions. Entre els primers cal remarcar bandes que han passat a la història del rock, com han estat els casos de The Grateful Dead, Jefferson Airplane, The Jimi Hendrix Experience o Big Brother & the Holding Company, que va tenir com a vocalista Jonis Joplin, sense oblidar que valors com la llibertat, el pacifisme, l’ecologisme, la solidaritat amb el Tercer Món o el feminisme van rebre llavors un impuls decisiu.

També és cert que hi van haver aspectes negatius, com un ideal de vida que es trobava molt a prop de la utopia, fins el punt que moltes vides comunals van acabar en fracàs, tenint en compte igualment que alguns dels representants més il·lustres del moviment hippy van tenir enormes problemes amb les drogues, acabant fins i tot amb la vida de mites com Hendrix i Joplin. Així mateix, és veritat que molts dels homes i dones que van protagonitzar la contracultura del flower power, així com aquells i aquelles que ho van fer en el corrent contemporani del Maig francès, l’any 1968, amb el pas dels anys van fer tot el contrari d’allò que havien tant defensat durant l’era de les flors, convertint-se en progres acomodats i aburgesats.

Després de sorgir l’any 1966 a San Francisco, i consolidar-se un any més tard, quan hi va destacar la celebració del festival de Monterey, també a l’estat de Califòrnia, el flower power es va propagar per tota l’Amèrica del Nord, el Regne Unit, origen d’intèrprets com el cantautor Donovan o la banda escocesa Incredible String Band; l’Europa continental, especialment en estats com Holanda, Dinamarca o Suècia, i fins i tot l’Espanya franquista, sobretot a Catalunya i les illes Balears. Posteriorment al multitudinari festival de Woodstock, realitzat en aquesta localitat de l’estat de Nova York l’any 1969, es va iniciar la decadència del moviment. 

A la foto, Jimi Hendrix durant la clàusula de Woodstock.

No hay comentarios: