martes, 22 de noviembre de 2016

FASES DE LA MÚSICA ROCK: 40 ANYS DE LA REBEL·LIÓ PUNK















Fa uns dies, escrivia en aquest bloc del mig segle de l’aparició de la contracultura hippy i ara ho faig sobre els 40 anys del sorgiment del rabiós, radical, polèmic i salvatge moviment punk, que va fer acte de presentació el 1976 a Londres, si bé és veritat que el període àlgid va tenir lloc un any més tard, mentre el corrent tindria també la seva versió, amb pròpies característiques, a la ciutat nord-americana de Nova York.

El grup més popular i polèmic de l’era punk va ser The Sex Pistols, banda que va ser acomiadada de varis segells discogràfics, de qui algunes botigues es van negar a vendre els seus discs o de la qual fins i tot es van prohibir els seus concerts, decisions que no van evitar que alguns singles arribessin al punt més alt del rànquing britànic, que disposessin d’un munt de seguidors o que gravessin extraordinàries cançons com “Anarchy in the UK”, “God save the queen”, “Pretty vacance” i “Holydays in the sun”.

Tanmateix, amb el pas dels anys, la història ha deixat un altre quartet, The Clash, com la formació punk més cèlebre i influent. Davant el nihilisme de The Sex Pistols, el grup encapçalat per Joe Strummer i Mick Jones va presentar en tot moment un compromís polític i social, de caràcter progressista, molt evident, fet que es reflecteix clarament al doble àlbum “London Calling”, la seva obra mestra; al triple “Sandinista” o, ja en plena decadència, a “Combat rock”.

A Nova York, amb excepció de Ramones (foto), que va seguir l’estil britànic, caracteritzat per la protesta, la ràbia, la senzillesa i la curta durada de les cançons, el gènere va tenir unes connotacions més complexes, elaborades, intel·lectuals i menys polèmiques. Sota la influència de formacions com els Stooges d’Iggy Pop o MC 5, hi van destacar el Patti Smith Group, Television, Talking Heads o Blondie.   

No hay comentarios: