viernes, 24 de marzo de 2017

FASES DE LA MÚSICA ROCK: MIG SEGLE DE “THE VELVET UNDERGROUND & NICO”











Fa uns dies es van complir 50 anys de l’edició d’un dels àlbums més brillants, reivindicats, històrics, arriscats i avançats al seu temps: “The Velvet Underground & Nico”.

El cantant i guitarrista novaiorquès Lou Reed i el baixista gal·lès John Cale, un home format en la música clàssica i expert en un instrument tan poc rocker com la viola, van fundar a la Gran Poma nord-americana el grup The Velvet Underground, al qual es van unir el guitarrista Sterling Morrison i la bateria Maureen Tucker. Després de presenciar algunes actuacions, el quartet va despertar la curiositat de l’artista Andy Warhol, qui el va contractar per The Factory.

Seguidament, Warhol va oferir produir al grup el seu primer àlbum, però amb la condició d’incloure a la banda la cantant i model alemanya Nico, musa del pintor. D’aquesta forma va néixer el disc “The Velvet Underground & Nico”, que en la seva emblemàtica portada es troba la banana dissenyada pel propi representant de la cultura del Pop Art.

El treball, de caràcter innovador i experimental, i el qual va passar durant la seva època pràcticament desapercebut, conté força passatges de noise rock, un gènere que es va posar de moda, mitjançant formacions com Sonic Youth, The Jesus & Mary Chain o My Bloody Valentine, dues dècades més tard. Entre les principals pistes de l’obra es troben “Sunday morning”, “Venus in furs”, “Heroin”, “There she goes again” o “Femme fatale”, aquesta última interpretada per Nico.    

A la foto, The Velvet Underground amb Andy Warhol (en primer pla).

No hay comentarios: