viernes, 3 de noviembre de 2017

FASES DE LA MÚSICA ROCK: EL MILLOR I EL PITJOR DEL PERÍODE 1966 – 1970












Mitjan el decenni dels 60 del segle XX, hi va tenir lloc una important ruptura musical, tant als Estats Units com a la Gran Bretanya. Pel que fa a Amèrica, va irrompre a l’estat de Califòrnia, i més concretament a la ciutat de San Francisco, la contracultura hippy, que va tenir com a període d’auge el transcorregut entre els anys 1967 i 1969. El Moviment del flower power, protagonitzat per bandes com The Grateful Dead, Jefferson Airplane, The Jimi Hendrix Experience o Big Brother & the Holding Company, amb Janis Joplin de cantant, va fusionar-se perfectament amb el gènere del rock psicodèlic, que també van utilitzar altres grups com els veterans The Beach Boys o The Doors.

A la Gran Bretanya, després d’una època marcada per l’èxit del beat i la presència de moltíssimes formacions que van preferir expressar-se amb el rythm & blues, sense oblidar el període àlgid del corrent mod, van sorgir bandes que van fer ús del rock psicodèlic, en uns concerts en què, mitjançant la barreja de variants artístiques, protagonitzaven actuacions on es respirava una densa atmosfera. Els principals grups d’aquella etapa, un dels moments clau de l’anomenat Swinging London, van ser Pink Floyd (foto), aleshores comandat pel peculiar geni de Syd Barrett, i Soft Machine, que va intervenir en el psicodèlic film “Blow up”, dirigit pel realitzador italià Michelangelo Antonioni.

Tant a una part com a l’altra de l’oceà Atlàntic, molts dels grups pop que havien comptat amb un enorme èxit durant el primer lustre del decenni van entrar en una clara decadència o, fins i tot, van desaparèixer, com van ser els casos, quant als Estats Units, de formacions com Four Seasons, The Monkees o The Walker Brothers, i, pel que respecta a la Gran Bretanya, de Dave Clark Five, Gerry & the Pacemakers, Herman Hermit’s, Peter & Gordon, The Searchers o The Zombies. Només aquells que van saber adaptar-se als nous temps, com The Beach Boys o The Beatles, van sortir endavant, gravant aleshores els millors àlbums de la seva trajectòria, respectivament  “Pet sounds” i “Sgt. Pepper’s lonely hearts club band”. 

Tot i que el rock psicodèlic va influenciar de manera clara gèneres com el rock progressiu i simfònic, a través de temes molt llargs, lletres d’important elaboració i en ocasions estranyes, àlbums conceptuals i constants desenvolupaments instrumentals, recordant igualment els revivals amb què ha comtat l’estil, la moda hippy es va anar apagant a partir del sorgiment de la nova dècada, per donar pas a nous moviments com el glam rock.  

No hay comentarios: