jueves, 21 de diciembre de 2017

FASES DE LA MÚSICA ROCK: EL MILLOR I EL PITJOR DEL PERÍODE 1981 – 1985











Després de la tremenda descàrrega punk, va aparèixer, tant a la Gran Bretanya com als Estats Units, l’heterogeni moviment de la new wave, més assossegat que la moda que l’havia precedit i amb diversos estils com el pop tecnificat, el postpunk de caire sinistre i gòtic o el corrent dels nous romàntics, molt influenciat pel glam rock que va tenir lloc una dècada abans. Va ser llavors quan hi van sorgir bandes, algunes d’elles molt reivindicades al llarg del temps, com Joy Division, The Cure, Dépéche Mode (foto), Duran Duran, Spandau Ballet, The Cars o B 52’s.

Va ser en aquella època, potser més per necessitat de supervivència que no pas per algun altre motiu, que va néixer el rock independent. A causa que les emissores de ràdio de la FM cada cop retransmetien música més comercial, aquelles formacions que optaven per uns tipus de gèneres més arriscats, alternatius i experimentals es van haver de refugiar en petits segells discogràfics, entre els quals hi va destacar “The factory”, creat a Manchester per l’empresari britànic Tony Wilson.

Tanmateix, aquella també va ser l’època en què es van consolidar les ja referides ràdio-fórmules a les cadenes FM, en la qual va aparèixer el canal televisiu MTV i van prendre una notòria força els vídeos musicals. Tot plegat, va motivar una immensa comercialització de la música, fet que va contribuïr de forma decisiva, com ja s’ha indicat, en l’aparició de discogràfiques alternatives, doncs les grans firmes només arriscaven en intèrprets consolidats o en cançons d’assimilació ràpida. És possible que d’haver aparegut aleshores bandes com The Beatles o The Rolling Stones, per exemple, els seus temes no haguessin estat radiats per emissores radiofòniques tradicionals.

Igualment, les noves tecnologies, que es van imposar en bona part de les diferents tendències de la new wave, van arribar a cansar a finals d’aquell lustre, fins el punt que, mitjan la dècada, el pop – rock clàssic electrificat, compost normalment per veu, guitarra, baix i bateria, va ressorgir amb força, encara que, això si, ho va fer des d’una escena independent en què van brillar conjunts com els fugaços The Housemartins o els molt reivindicats The Smiths, que han tingut una influència inqüestionable en un munt de bandes alternatives. 

martes, 19 de diciembre de 2017

ON CALL
















Grup: Kings of Leon.
Any: 2007.     
Formació: Caleb Followill, Matthew Followill, Jared Followill i Nathan Followill.  
Gènere: rock alternatiu.
Àlbum d’estudi: Because of the times.   
El millor: un èxit a la Gran Bretanya.
El pitjor: no es va editar com a single als Estats Units.

L’àlbum “Because of the times” va ser el tercer treball d’estudi de llarga durada del quartet dels Followill i el disc que va representar el canvi de rumb del grup de Nashville, que va deixar enrere els típics postulats del southern rock que havien caracteritzat les seves dues primeres obres i es va situar en l’esfera del rock alternatiu nord-americà, en què aleshores també es trobaven formacions com The Strokes, Interpol o The National, entre d’altres. Quant al Regne Unit, el primer senzill que es va extreure de “Because of the times”, un dels millors àlbums del primer decenni de l’actual segle, va ser “On call”, una enèrgica i apassionada cançó, molt ben interpretada per Caleb, que es va enfilar fins el número 18 de les llistes de la Gran Bretanya, on Kings of Leon era, des de feia anys, un conjunt de culte. No obstant, el single no es va publicar als Estats Units, país on el quartet encara no havia aconseguit un número de fans important. 

domingo, 17 de diciembre de 2017

REFLEKTOR











Grup: Arcade Fire.
Any: 2013.     
Formació: Win Butler, Régine Chassagne, Richard Reed Perry, Tim Kingsbury, Will Butler, Jeremy Gara i Sarah Neufeld.  
Àlbum d’estudi anterior: The Suburbs (2010).
Àlbum d’estudi posterior: Everything now (2017).  
El millor: canviar és positiu.
El pitjor: però una variant de registre radical.

Arcade Fire es va convertir en una de les formacions més admirades del rock alternatiu del primer decenni de l’actual segle mitjançant els aclamats àlbums “Funeral” i “Neon bible”, dues de les obres claus de l’escena independent dels últims temps. El tercer treball d’estudi, “The suburbs”, va confirmar la tendència i, a més,  va erigir el combo canadenc en quelcom més que una banda alternativa, aconseguint un públic molt ampli i sent capaç d’omplir grans recintes.  Seguidament, però, el grup encapçalat per Win Butler i Régine Chassagne, va portar a terme un radical canvi d’estil amb el seu següent disc de llarga durada, el doble “Reflektor”. L’obra, ben rebuda tant per la crítica, encara que potser no fins els nivells de les gravacions anteriors, i des del sector comercial, compta amb referències clares de dance pop i amb certa influència de la música dels anys 80 del segle XX, cosa que segurament va tenir a veure amb les tasques de producció de James Murphy, líder d’LCD Soundsystem. A “Reflektor” hi destaquen la cançó que li dóna títol, “We exit”, “It’s never over (hey Orpheus)” o “Afterlife”. 

jueves, 14 de diciembre de 2017

CHRISTINA ROSENVINGE











Lloc de naixement: Madrid (Comunitat de Madrid).
Dècades: 90, 00 i 10.
Gèneres: folk rock, cantautora i rock alternatiu.     
Principals àlbums: Foreign land (2004) i La joven Dolores (2011).
Grups que origina: Ella y los Neumáticos, Magia Blanca, Álex i Christina, Christina y los Subterráneos.
El millor: una carrera consolidada.
El pitjor: moltes voltes.

Després d’integrar un munt de bandes, entre les que van destacar el duo Álex y Christina o Christina y los Subterráneos, Christina Rosenvinge, filla de danesos residents a Madrid, es va llançar en solitari, en una elogiada carrera de caire indie en què ha usat les llengües castellana i anglesa i en la qual ha tingut col·laboracions amb el guitarrista de Sonic Youth Lee Ranaldo, l’exTequila Alejo Stivel o el cantautor Nacho Vegas, amb qui va gravar l’àlbum ”Verano fatal”.

martes, 12 de diciembre de 2017

MICHAEL McDONALD














Lloc de naixement: Saint – Louis (Estats Units).
Dècades: 80, 90, 00 i 10.
Gèneres: pop, rock, rythm & blues, blue eyed soul, soft rock i AOR.       
Principals àlbums: It that’s what it takes (1982) i Motown two (2004).
El millor: una veu privilegiada.
El pitjor: una música molt tova.

Després d’haver col·laborat amb Steely Dan, Michael McDonald es va convertir en cantant i líder de la banda The Doobie Brothers, amb la qual va tenir un gran èxit mitjançant un estil proper a l’AOR. Arran d’abandonar el grup californià, McDonald, que també ha exercit de productor, es va llançar en solitari a través d’una música tova, sofisticada i elegant, que no va tenir una popularitat tan rotunda. 

lunes, 11 de diciembre de 2017

LES 10 MILLORS CANÇONS DEL ROCK ALTERNATIU











1. Love Will tear us apart
(1980 – Joy Division)

2. New dawn fades
(1979 – Joy Division)

3. Run
(1989 - New Order)

4. Where is my mind ?
(1988 – Pixies)

5. Disarm
(1993 - The Smashing Pumpkins)

6. The boy with the thorn in his side
(1986 – The Smiths)

7. In between days
(1985 – The Cure)

8. Boys don’t cry
(1979 – The Cure)

9. On call
(2007- Kings of Leon)

10. C’mere
(2004 - Interpol)

A la foto, Joy Division. 

martes, 5 de diciembre de 2017

LES 50 MILLORS CANÇONS DE LA DÈCADA ACTUAL (ACTUALITZACIÓ)













Amics de les Arts, els
Casa en venda
Amics de les Arts, els
El matrimoni Arnolfini
Amics de les Arts, els
Els ocells
Amics de les Arts, els
Ja no ens passa
Amics de les Arts, els
L'home que dobla Bruce Willis
Amics de les Arts, els
Louisiana i els camps de cotó
Antònia Font
Boreal
Antònia Font
Calgary 1988
Antònia Font
Carreteres que no van enlloc
Antònia Font
Clint Eastwood
Antònia Font
Els canons de Navarone
Arcade Fire
Afterlife
Arcade Fire
Modern man
Arcade Fire
Read to start
Arcade Fire
Reflektor
Arcade Fire
Sprawl 2 (mountains beyond mountains)
Arcade Fire
Suburban war
Arcade Fire
We used to wait
Killers, the
Have all the songs been written ?
Killers, the
Runaways
Killers, the
Rut
Kings of Leon
Pyro
Kings of Leon
Reverend
Kings of Leon
Temple
Kings of Leon
The face
Kings of Leon
Wait for me
Kings of Leon
Waste a moment
Manel
Aniversari
Manel
Banda de rock
Manel
La bola de cristall
Manel
M'hi vaig llençar
Manel
Teresa Rampell
Muse
Follow me
Muse
Madness
Muse
Mercy
Muse
Save me
National, the
Blodbuzz Ohio
National, the
Conversation 16
National, the
England
National, the
I should love in salt
National, the
Little faith
Oasis
Falling down
Oasis
I'm gotta time
Planetas, los
Islamabad
Strokes, the
Machu Picchu
Strokes, the
Under cover of darkness
Suede
Outsiders
Suede
Tytgthrope
Tame Impala
Feels like we only go backwards
Tame Impala
Music to walk home by

A la foto, Arcade Fire, qui més cançons aporta

lunes, 4 de diciembre de 2017

FASES DE LA MÚSICA ROCK: EL MILLOR I EL PITJOR DEL PERÍODE 1976 - 1980












El segon lustre dels anys 70 del passat segle està marcat indiscutiblement per l’esclat, l’èxit i el ràpid enfonsament del punk rock, que es va veure influenciat d’alguna manera pel corrent del pub rock, un estil senzill, directe i tradicional que van protagonitzar intèrprets com Nick Low, Ian Dury, Elvis Costello, acompanyat de la formació The Attractions, o la banda Dr. Feelgood.

El moviment punk va estar caracteritzat per un rock de base tradicional, la polèmica, la ràbia, el nihilisme o un flagrant pessimisme, si tenim en compte que un dels seus lemes era que no hi havia cap futur. La crisi econòmica sorgida l’any 1973, a causa del vertiginós ascens del preu del petroli, i que va tenir molta repercussió al Regne Unit, va influir en l’explosió del gènere, que va tenir una ramificació a la Gran Bretanya, amb grups com The Sex Pistols, The Clash, Damned o Buzzcocks, i una altra als Estats Units, més intel·lectual i menys furiosa, amb conjunts com Ramones, que, no obstant, va seguir l’estil de l’altra banda de l’Atlàntic; Patti Smith Group, Television, Blondie (foto) o Talking Heads, que van tenir el seu marc en el local novaiorquès CBGB.

Una altra raó de la irrupció de la música punk va ser que el rock avantguardista de caire progressiu i simfònic va arribar a un cert esgotament, doncs part del públic estava fart de cançons d’altíssim minutatge, llargs desenvolupaments instrumentals, lletres críptiques i complexes, àlbums conceptuals o certa intel·lectualitat d’unes estrelles, com eren els músics de bandes com Pink Floyd, King Crimson, Yes, Jethro Tull o Emerson, Lake & Palmer, que es trobaven molt allunyades d’una població que tenia enormes problemes derivats de l’atur, la precarietat econòmica i la desigualtat social.

Malgrat tot, el punk va tenir una vigència fugaç durant el seu període clàssic, doncs la moda va sorgir l’any 1976, va tenir el seu auge el 1977 i un més tard ja estava pràcticament acabat, tot i que el gènere ha tingut diversos i múltiples revivals al llarg del temps. Mentre The Sex Pistols desapareixia en plena gira nord-americana, The Clash prenia un camí marcat pel mestissatge musical i un compromís politico-social de caràcter progressista i altres grups, com els irlandesos The Boomtown Rats, The Pretenders, The Stranglers o Ultravox, s’unien a la new wave.  

domingo, 3 de diciembre de 2017

GIGANTIC
















Grup: Pixies.
Any: 1988.     
Formació: Black Francis, Kim Deal, Joey Santiago i David Lovering.  
Gènere: rock alternatiu.  
Àlbum d’estudi: Surfer Rosa.   
El millor: una tornada trepidant.
El pitjor: l’escàs èxit comercial.

El quartet de Boston Pixies, una de les bandes indies més influents de la història, va debutar amb l’elogiat i reivindicat àlbum “Surfer Rosa”, en el qual hi destaquen cançons com “Bone machine”, l’excel·lent i enigmàtica “Where is my mind ?” i “Gigantic”. Aquesta última, composta pel líder del grup, Black Francis, i la baixista Kim Deal, que es va encarregar d’interpretar-la, va ser l’únic single que va extreure el treball, tot i que no va aconseguir un gran èxit comercial fora dels ambients de l’escena alternativa, encara que la peça va ser radiada amb freqüència. “Gigantic”, que compta amb una tornada espectacular, és un dels clàssics de Pixies i es tracta d’un dels temes més reclamats en els seus concerts.