martes, 6 de febrero de 2018

FASES DE LA MÚSICA ROCK: EL MILLOR I EL PITJOR DEL PERÍODE 1991 – 1995










En primer lloc, durant el primer lustre de la dècada dels 90 del passat segle es va consolidar el moviment grunge, que havia aparegut a finals del decenni anterior a la ciutat nord-americana de Seattle, a l’estat occidental de Washington. El corrent, emparentat amb l’anomenada Generació X, que de certa forma va trencar amb els estereotips autocomplaents dels 80, va comptar amb bandes com Nirvana, Soundgarden (foto), Pearl Jam, Mudhoney, Alice in Chains i, arran de la desaparició del primer d’aquests grups, Foo Fighters.

El grunge va ser decisiu perquè el rock alternatiu deixés de ser un gènere de minories per convertir-se en un esdeveniment pràcticament de masses, capaç d’omplir grans recintes i de vendre un munt de còpies dels seus àlbums. En aquest aspecte, va ser decisiu el segon treball de gran format editat pel trio Nirvana, “Nevermind”, tot i que altres conjunts alternatius, com REM, Sonic Youth, Pixies, els mateixos Pearl Jam o els grups que van protagonitzar el brit pop, com Oasis, Blur, Pulp o Suede, igualment van ser decisius en aquest fenomen.  

Tanmateix, allò que havia succeït durant la dècada anterior, és a dir, aspectes com la profunda comercialització de la música pop - rock, la proliferació dels vídeos musicals, l’auge de les emissores FM, concerts en què la posada en escena semblava més important que no pas les cançons que s’hi interpretaven o el munt de grups de laboratori que van sorgir, es van consolidar plenament, i tenim exemples de clàssiques bandes realitzades a través de càstings com Bakstreet Boys o Spice Girls, entre moltes d’altres.

També durant aquell període de la música popular es van produir, d’una banda, la domesticació del gènere del heavy metal, tot i que la situació va començar durant la segona meitat dels anys 80, i, d’altra banda, un revival punk força descafeïnat. Pel que fa al primer cas, potser per arribar a una audiència molt més àmplia i introduir la seva música en el públic femení, moltes formacions de rock dur van portar a terme unes cançons força més sofisticades, sense mancar-hi les balades, i, encara que els cabells van seguir sent molt llargs, aquests eren molt més nets i cuidats. Quant al segon aspecte, el punk que es va interpretar durant aquell període, no comptava, ni de bon tros, amb l’autenticitat, la ràbia o el sentit de protesta que l’original del decenni dels 70.

No hay comentarios: