Algunes vegades he sentit preguntar a diferents personatges en quina època de la humanitat els hi hagués agradat viure. Si jo podés elegir-ne una, molt probablement em decidiria pel Londres de la dècada dels 60, a través del que es va conèixer com a swinging London. El moviment no es refereix a un corrent cultural o un gènere musical concrets, sinó que ocupa tota la dècada dels 60. Tampoc el fenomen es va limitar al món de la música, doncs igualment hi van intervenir altres formes culturals com el cinema, on hi va destacar el film “Blow up”, realitzat pel director italià Michelangelo Antonioni, l’art o la moda.
Pel que fa a la temàtica musical, en primer lloc s’hauria de destacar el període estel·lar del pop britànic, concretament el fenomen beat, que va estar encapçalat pels Beatles i va tenir com a altres grups importants Dave Clark Five, Herman Hermit’s, Manfred Mann, Peter & Gordon o els Zombies. Aquesta sèrie de formacions van ser les que van motivar l’anomenada british invasion.
En segon lloc cal mencionar les diferents bandes de rythm & blues, amb els Rolling Stones com a conjunt més popular, però també amb la presència dels Animals, els Bluesbreakers de John Mayall, el supergrup Cream (foto), Spencer Davis Group o els Yardbirds. En aquest apartat també hi van prendre part les formacions mod, amb els Who i els Small Faces al capdavant, o el quartet Kinks, que anava una mica per lliure.
Finalment, en quart lloc, cal significar els grups que van protagonitzar la ruptura musical al Regne Unit, mitjan el decenni, els quals van fer ús de la psicodèlia i van encapçalar el moviment avantguardista. Entre les principals bandes del moviment, el mateix en què es va portar a terme la ja citada pel·lícula “Blow up”, hi eren els primers Pink Floyd, liderats llavors per Syd Barrett, Caravan, Soft Machine o el trio Jimi Hendrix Experience, una vegada el gran guitarrista de Seatlle s’havia traslladat a Anglaterra.
No hay comentarios:
Publicar un comentario