martes, 10 de abril de 2018

FASES DE LA MÚSICA ROCK: EL LLARG OSTRACISME DE GEORGE HARRISON













George Harrison, guitarrista solista de The Beatles, va estar pràcticament durant tota la trajectòria del quartet de Liverpool a l’ombra de John Lennon i Paul McCartney, els dos líders del grup anglès i els compositors de la majoria de les cançons dels Fab Four. Només de tant en tant, Harrison podia introduir alguns dels seus temes en els diferents àlbums de la banda britànica, com va ser el cas de la bella “I need you” (“Help !”).

Només en la segona etapa de The Beatles, les coses van canviar una mica, quan George va escriure les cançons “Norwegian wood (the bird has flown)”, a “Rubber soul”, on apareixia l’ús del sitar, instrument que havia après a tocar mitjançant les ensenyances del seu amic indi Ravi Shankar; “Taxman” o “Love to you”, a “Revolver”; “within you, without you”, a “Sgt. Pepper’s lonely hearts club band”, i molt especialment les peces “While my guitar gently weeps”, al “White album”, amb la guitarra estel·lar d’Eric Clapton, i “Here comes the sun” i “Something”, a “Abbey road”, sent la segona de les pistes el primer i últim single de Harrison mentre va ser membre de la formació.

No és estrany, doncs, que el guitarrista solista de The Beatles, una vegada el grup s’havia dissolt, tragués a la llum un munt de cançons que tenia emmagatzemades i necessités per fer-ho un àlbum triple, al qual va anomenar “All things must pass”. Va ser l’època en què Harrison va transcórrer pel seu període daurat, doncs va ser llavors també quan va organitzar al Madison Square Garden de Nova York un festival per a Bangladesh, en un moment en què el país asiàtic, durant la guerra d’independència del Pakistan, estava passant per un greu desastre humà.

No obstant, la gran etapa de George no tindria massa vigència, doncs, després d’un altre disc que va comptar amb un important èxit, “Living in the material world”, va entrar en una profunda crisi creativa, fins el punt que només va aconseguir, de forma molt aïllada, algun èxit esporàdic fins el dia de la seva mort, víctima d’un càncer.

No hay comentarios: