jueves, 31 de mayo de 2018

JOSÉ MARÍA CANO













Lloc de naixement: Madrid (Comunitat de Madrid).
Dècades: 90 i 00.
Gèneres: pop, tecno pop, new wave, movida i òpera.        
Principal àlbum: Luna (1998).
El millor: autor de les millors cançons de Mecano.
El pitjor: però les del seu germà potser van ser més populars.

José María Cano va formar amb Ana Torroja i el seu germà petit Nacho el trio Mecano, una de les principals formacions de l’Espanya de la dècada dels 80 del segle XX. Tot i que Nacho va composar peces comercials com “Hoy no puedo levantar” o “Perdido en mi habitación”, Chema va escriure els millors temes, com “Hijo de la luna”, “Aire”, “Mujer contra mujer” o “Cruz de navajas”. Posteriorment, va tenir una experiència amb l’òpera i va col·laborar amb Plácido Domingo.  

martes, 29 de mayo de 2018

COUNTRY JOE McDONALD














Lloc de naixement: Washington (Estats Units).
Dècades: 60, 70, 80, 90, 00 i 10.
Gèneres: country rock, folk rock, rock psicodèlic i flower power. 
Principals àlbums: Thinking of Woody Guthrie (1969) i Quiet days in Clichy (1970).
El millor: una important personalitat de l’era hippy.
El pitjor: el seu èxit està marcat essencialment per la cultura de les flors.

Country Joe McDonald, un defensor de les polítiques progressistes i de l’ecologia, va ser un dels grans protagonistes del flower power, període en què va ser el líder de la banda hippy i psicodèlica Country Joe & the Fish, que també va utilitzar els gèneres del folk i el country. McDonald ha portat a terme una carrera en solitari molt llarga i prolífica, amb una gran quantitat de discs editats, en la qual hi destaca un àlbum dedicat al mític cantautor folk Woody Guthrie.

domingo, 27 de mayo de 2018

FASES DE LA MÚSICA ROCK: L’ERA MÉS COMERCIAL DE DAVID BOWIE

















David Bowie va ser el gran protagonista de l’era del glam rock, quan va editar àlbums com “Hunky dory”, el fenomenal “The rise and fall of Ziggy Stardust and the spiders from mars” o “Aladdin sane”; es va apropar més tard a la música soul i seguidament va viatjar a Berlín, on va confeccionar una aclamada trilogia de discs, sota la producció de Brian Eno i caracteritzada per l’avantguarda.

Una vegada de retorn a Anglaterra, i després de gravar el treball “Scary monsters (and super creeps)”, Bowie, que durant aquella època també va treballar en el món del cinema, es va prendre un parèntesi, en el qual va preparar una de les moltes mutacions que van caracteritzar la carrera del músic londinenc.

A començaments dels anys 80 del passat segle, després del vendaval punk, va arribar el moviment de la new wave, un corrent molt heterogeni del qual hi formava part la moda dels nous romàntics, molt influenciada pel glam rock, sobretot pel que fa a la seva extravagància, les disfresses o el maquillatge. Bowie, que va ser una de les grans imatges d’aquell període de la música pop – rock, paradoxalment s’hi va unir a partir de l’obra supervendes “Let’s dance”, a la qual va seguir “Tonight”.

Tot i que va ser una de les èpoques més venedores i populars de Bowie, també va constituir una de les seves etapes amb més males crítiques per part de la premsa especialitzada, que va considerar que el Duc Blanc havia optat per una via excessivament comercial per arribar a un públic més ampli.

jueves, 24 de mayo de 2018

DON’T LOOK BACK IN ANGER















Grup: Oasis.
Any: 1996.     
Formació: Noel Gallagher,  Liam Gallagher, Paul Arthurs, Paul McGuigan i Alan White.
Gènere: brit pop.
Àlbum d’estudi: (What’s the story) morning glory. 
El millor: el temps l’ha deixat com un dels temes més populars del grup.
El pitjor: va ser el cinquè single de l’àlbum.

La banda britànica Oasis, potser el grup més popular del corrent del brit pop, va arribar al cim creatiu amb la confecció de l’àlbum supervendes “(What’s the story) morning glory”, que va suposar la seva particular british invasion a l’altra banda de l’Atlàntic. “Don’t look back in anger” és molt probablement la millor pista del treball i la història l’ha deixat com un dels grans temes del conjunt de Manchester, però va ser el cinquè single del disc i, durant un temps, va restar a l’ombra, per exemple, del hit “Wonderwall”. La cançó analitzada va ser composta, com la gran majoria de les peces de la formació anglesa, pel guitarrista Noel Gallagher, que aquest cop, però, també va portar a terme la interpretació, quasi sempre responsabilitat del seu germà petit Liam. 

miércoles, 23 de mayo de 2018

BEYOND

















Grup: Dinosaur Jr.
Any: 2007.     
Formació: J Mascis, Lou Barlow i Murph.
Àlbum d’estudi anterior: Hand it over (1997).
Àlbum d’estudi posterior: Farm (2009).  
El millor: l’àlbum de la reunificació.
El pitjor: lluny encara del gran públic.

Dinosaur Jr., malgrat restar molt lluny dels corrents comercials, va ser una de les millors bandes alternatives de la dècada dels 80, juntament amb formacions com REM, The Replacements o Pixies, però molt aviat, després de l’àlbum “Bug”, el tercer de la seva discografia, es va iniciar la inestabilitat amb la marxa del baixista Lou Barlow, que va formar el grup Sebadoh, moment en què J Mascis va convertir el conjunt de Massachussets en una eina molt personal, fins a la dissolució després de la gravació de “Hand it over”. Posteriorment a un llarg parèntesi, concretament d’una dècada, el trio original va tornar amb l’extraordinària obra “Beyond”, que va rebre les aclamacions de la crítica, encara que el treball va seguir allunyat dels llocs capdavanters de les llistes. En el disc hi prenen part cançons com “Back to your heart”, “Been there all the time”, amb un vídeo protagonitzat per Thurston Moore, de Sonic Youth, i dirigit per l’actor Matt Dillon; “Almost Ready”, la pista que obre d’àlbum, la seva peça més popular i usada en esdeveniments esportius, i la fantàstica “Pick me up”, en què Mascis es llueix com a guitarrista.

lunes, 21 de mayo de 2018

NACHO CANO

















Lloc de naixement: Madrid (Comunitat de Madrid).
Dècades: 80, 90, 00 i 10.
Gèneres: pop, tecno pop, new wave i movida        
Principal àlbum: Un mundo separado por el mismo Dios (1994).
El millor: un dels compositors espanyols més cèlebres dels últims 40 anys.
El pitjor: més fama com a membre de Mecano.

Nacho Cano, expert en varis instruments i en sintetitzadors, va fundar amb el seu germà José María i la cantant Ana Torroja la formació Mecano, una de les formacions cabdals de la movida madrilenya i, en línies generals, el pop espanyol de la dècada dels 80 del segle XX. Una vegada dissolt el trio, Nacho, que va mantenir un idil·li amb l’actriu Penélope Cruz, va iniciar una carrera en solitari més allunyada del gran públic.

jueves, 17 de mayo de 2018

PSYCHEDELIC FURS












Lloc de fundació: Londres (Anglaterra).
Formació inicial: Richard Butler (veu), John Ashton (guitarra), Roger Morris (guitarra), Tim Butler (baix), Vince Ely (bateria) i Duncan Kilburn (saxofon).
Dècades: 80 i 90.
Gèneres: postpunk, new wave, art rock, rock dur i rock independent.      
Principals àlbum: The Psychedelic Furs (1980).
Altres àlbums d’estudi: Talk talk talk (1981), Forever now (1982), Mirror moves (1984),  Midnight to midnight (1987), Book of days (1989) i World outside (1991).
El millor: grup cabdal de l’escena postpunk.
El pitjor: cap àlbum des de 1991.

Els germans Richard i Tim Butler, respectivament cantant i baixista, van fundar a Londres el grup Psychedelic Furs, banda influenciada per The Velvet Underground, bàsica en el postpunk i la new wave, considerada avui com una formació de culte i pionera de l’escena indie. El seu primer àlbum, de títol homònim, va ser un important èxit a les dues bandes de l’Atlàntic, tot i que el conjunt anglès va anar de més a menys, fins arribar un parèntesi per ruptura entre els anys 1991 i 2000.

martes, 15 de mayo de 2018

ELS PROBLEMES PSICOLÒGICS DE NEIL YOUNG















Després de la seva primera etapa amb David Crosby, Stephen Stills i Graham Nash, i d’haver gravat l’històric àlbum “Harvest”, que va suposar el major èxit a nivell comercial de tota la seva carrera, doncs el treball ha estat el seu únic número u en gran format, Neil Young va caure en un estat anímic delicat per la mort, en els dos casos per sobredosi, d’un dels seus tècnics i Danny Whitten, el guitarrista de Crazy Horse, la banda que va acompanyar el compositor canadenc en un munt de discs, concerts i gires.

Va ser en aquell període en què Young va gravar amb Crazy Horse dos dels seus àlbums més ben valorats pels mitjans de comunicació: “On the beach” i “Tonight’s the night”, treballs que, entre d’altres característiques, compten amb la peculiaritat de tractar-se d’obres de gran tristesa, pessimistes i profundament melancòliques, circumstàncies que van acabar amb “Zuma”, el següent disc de llarga durada de l’autor de Toronto.

Pel que respecta a “On the beach”, no és precisament un dels treballs més populars de Young, però és tracta d’un dels seus discs més aclamats per la crítica especialitzada. En l’obra no hi cap cançó que sobresurti massa per sobre de les altres, però es podrien significar temes com “See the sky about to rain”, “Walk on”, que sens dubte és la peça més accessible del disc, i la tortuosa “Ambulance blues”.

Quant a “Tonight’s the night”, un dels àlbums més elogiats en la llarga, prolífica i brillant trajectòria de Neil, hi destaquen excel·lents temes com la cançó que li dóna títol, que compta amb dues parts; “World on a string”, “Roll another number (for the road)”, “Albuquerque”, la trista i magnífica “Tired eyes” o “Come on baby, let’s go downtown”, coescrita amb el malaguanyat Whitten. 

domingo, 13 de mayo de 2018

SONG 2
















Grup: Blur.
Any: 1997.     
Formació: Damon Albarn, Graham Coxon, Alex James i Dave Rowntree.  
Gènere: pop.
Àlbum d’estudi: Blur. 
El millor: el principal hit de Blur als Estats Units.
El pitjor. no arribar al top de la Gran Bretanya.

Quan el quartet anglès Blur va editar el seu àlbum de títol homònim, el cinquè d’estudi  de la seva trajectòria, la moda del brit pop, de la qual en va ser una de les bandes cabdals, havia quedat ja enrere. En el disc hi sobresurten clarament dos temes: la cançó que obre el treball, la magnífica “Beetlebum”, de clar aroma beatle, i la trepidant “Song 2”, coneguda també pel sobrenom de “Woo hoo”, pels crits que en aquest sentit exclamava Damon Albarn en la contagiosa tornada de la peça. “Song 2”, que compta amb un celebrat vídeo i que va guanyar el Brit Award en aquesta faceta i també com a millor single, va arribar fins al número dos del rànquing del Regne Unit, va assolir el número quatre a les llistes australianes i va ser número sis de la classificació alternativa als Estats Units, constituint el major èxit de Blur a l’altra banda de l’oceà Atlàntic.

jueves, 10 de mayo de 2018

KISS ME, KISS ME, KISS ME

















Grup: The Cure.
Any: 1987.     
Formació: Robert Smith, Simon Gallup, Porl Thompson, Boris Williams i Lol Tolhurst.
Àlbum d’estudi anterior: The head on the door (1986).
Àlbum d’estudi posterior: Disintegration (1989).   
El millor: “Just like heaven”.
El pitjor: mai m’ha agradat “Why can’t i be you ?”

L’any 1987, The Cure era ja una banda molt consolidada en el panorama de la música rock, traspassant de manera clara els límits d’una formació independent. El conjunt liderat pel cantant, guitarrista i compositor Robert Smith havia ja editat clàssics del pop com “Boys don’t cry” i “In between days” i feia un any havia gravat el magnífic àlbum “The head of the door”, quan va realitzar l’ambiciós projecte de “Kiss me, kiss me, kiss me”, un doble àlbum que la història l’ha deixat una mica a l’ombra del seu il·lustre predecessor i de l’extraordinari “Disintegration”, el treball que el va seguir. En el disc analitzat, que va ser la primera obra de The Cure en superar el top 40 als Estats Units, hi destaquen les peces “Catch”, “Hot, hot, hot !!!”, la fantàstica “Just like heaven” i la popular “Why can’t i be you ?”, una cançó que particularment mai ha sigut del meu gust.

martes, 8 de mayo de 2018

MICKY Y LOS TONYS













Lloc de fundació: Madrid (Comunitat de Madrid).
Formació: Micky Carreño (veu), Tony del Corral (guitarra), Fernando Argenta (guitarra), Juan María Fuster (baix) i Enrique Modolell (bateria).
Dècades: 60.
Gèneres: pop, rock, rythm & blues, beat, garage rock i rock psicodèlic.  
Principal àlbum: Megatón ye – yé (1965).
Solistes que origina: Micky.
El millor: pioners del pop – rock espanyol.
El pitjor: enfosquits per altres bandes.

Micky y los Tonys va ser una de les formacions pioneres del pop – rock espanyol, juntament amb el Duo Dinámico, els Sírex o els Mustang. Després de quedar integrats en el que es va conèixer com l’Espanya ye – yé, el grup madrileny va madurar cap un tipus de música molt influenciat per l’Anglaterra del beat, el rythm & blues i la psicodèlia. Arran de la dissolució, Micky va seguir en solitari i fins i tot va actuar al festival d’Eurovisió.

domingo, 6 de mayo de 2018

THE EDITORS












Lloc de fundació: Birmingham (Anglaterra).
Formació inicial: Tom Smith (veu, guitarra i piano), Chris Urbanowicz (guitarra), Russell Leetch (baix, sintetitzadors i veu) i Ed Lay (bateria).
Dècades: 00 i 10.
Gèneres: postpunk revival i rock independent.   
Principal àlbum: The back room (2005).
Altres àlbums d'estudi: An end has a start (2007), In this light and on this evening (2009), The weight of your love (2013), In dream (2015) i Violence (2018).
El millor: èxit comercial i de la crítica.
El pitjor: potser el grup ha anat de més a menys.

Banda que va contribuir a posar d’actualitat l’escena postpunk, per la qual cosa no és estranya la influència que van exercir en ella llegendàries formacions com Joy Division o Echo & the Bunnymen, així com les comparacions amb el conjunt novaiorquès Interpol. The Editors ha aconseguit tant el beneplàcit de la crítica com el favor del públic, ha portat dos dels seus àlbums a dalt de tot de les llistes britàniques, un d’ells, “An end has a start”, també a la de Billboard, i ha estat un clàssic dels festivals indie.

jueves, 3 de mayo de 2018

FASES DE LA MÚSICA ROCK: L’ACCIDENT DE MOTO DE BOB DYLAN
















Bob Dylan va ser, durant el primer lustre de la dècada dels 60, un cantant eminentment folk, representant de l’anomenada protest song, que, any rere any, formava part del repertori d’artistes del festival de Newport, juntament amb altres intèrprets com Joan Báez, Judy Collins o el trio Peter, Paul & Mary, però els objectius del trobador de Minnesota anaven molt més enllà del marc de la música popular i tradicional. 

Seguidament, Dylan va decidir electrificar la seva música, fet que va provocar una immensa polèmica en els ambients folk més puristes, fins el punt que el cantautor de Duluth va haver de rectificar en un concert, deixar en el camerino la guitarra elèctrica i tornar a l’escenari amb una d’acústica, encara que seria l’última vegada que Bob faria un pas enrere.

Després de editar dos àlbums amb importants continguts rock, “Highway 61 revisited”, on es troba “Like a Rolling stone”, i el doble “Blonde on blonde”, i de fer-se acompanyar pel grup canadenc The Band, Dylan va patir un gravíssim accident de moto, arran del qual es va arribar a témer per la seva vida. El cert és que el cantautor nord-americà va estar molts mesos apartat del primer pla musical sense que es tinguessin massa notícies sobre la seva persona.

Tanmateix, una vegada recuperat, Bob es va tancar en un estudi de gravació amb The Band a la localitat de Nashville, bressol de la música country, i d’allà en va sortir un àlbum amb les característiques del gènere, que va suposar una nova mutació del compositor, amb la confecció del treball “Nashville Skylyne”, una de les grans obres de l’autor i la qual conté la fantàstica cançó “Lay, lady lay”.

martes, 1 de mayo de 2018

SEE EMILY PLAY

















Grup: Pink Floyd.
Any: 1967.     
Formació: Syd Barrett, Roger Waters, Nick Mason i Richard Wright.  
Gènere: rock psicodèlic.
Àlbum d’estudi: The piper at the gates of down. 
El millor: una de les joies de Barrett.
El pitjor: no formar part de l’àlbum de debut en la versió britànica.

1967 va ser un dels anys més decisius de la història de la música rock, en què, per exemple, es va viure a Califòrnia l’estiu hippy de la pau i l’amor, The Beatles van editar “Sgt. Pepper’s lonely hearts club band” o es van consolidar gèneres avantguardistes com el rock progressiu i la música psicodèlica. Aquell any, el quartet Pink Floyd, llavors liderat pel geni inestable de Syd Barrett, va ser, juntament amb Soft Machine, la banda més important del rock psicodèlic britànic, en plena època del Swinging London. La cançó “See Emily play”, va ser el segon single gravat pel grup anglès i una de les composicions més assequibles de Barrett, que aleshores va ser el principal artífex de l’àlbum de debut de Pink Floyd, “The piper at the gates of dawn”, un dels treballs més reivindicats de la història de la música popular i en què el tema analitzat només va ser inclòs en la seva versió als Estats Units.