domingo, 23 de diciembre de 2018

THE SUGARCUBES












Lloc de fundació: Reykjavik (Islàndia).
Formació inicial: Björk Gudmundsdottir (veu i teclats), Einar Orn Benediktsson (veu i trompeta), Por Eldon (guitarra), Bragi Olafsson (baix) i Sigtryggur Baldursson (bateria).
Dècades: 80 i 90.
Gèneres: postpunk i rock independent.       
Principal àlbum: Life’s too Good (1988).
Solistes que origina: Björk.
El millor: la palanca de Björk.
El pitjor: una experiència molt breu.

Sugarcubes va ser el primer grup islandès en aconseguir un important èxit fora de la freda illa de l’Atlàntic nord, doncs el seu primer àlbum, l’aclamat “Life’s too Good”, que va extreure el tema “Birthday”, va suposar un important triomf internacional a nivell alternatiu. Després de dos treballs més, no tan ben rebuts per la crítica, la banda es va dissoldre, moment en què la seva cantant i teclista Björk va iniciar una extraordinària i elogiada carrera en solitari.

jueves, 20 de diciembre de 2018

EL MILLOR I EL PITJOR DEL GRUPS DE POP – ROCK: THE ROLLING STONES













Molts consideren The Rolling Stones la banda més gran de la història de la cultura rock i, evidentment, hi ha força arguments per així considerar-ho, com quasi 60 anys de carrera o dues etapes extraordinàries, la de la dècada dels 60 i la dels inicis del decenni dels 70, per mi, indiscutiblement la millor, senes oblidar cançons que han passat a la posteritat com “(I can’t get no) satisfaction”, “Paint it black”, “Out of time”, “Lady Jane”, “Honky tonk women”, “Gimme shelter”, “Brown sugar”, “Wild horses”, “Let it loose”, “Angie”, “Miss you” o “Beast of burden”.

En els anys 60, el mític quintet britànic va editar àlbums com “Out of our heads”, el llegendari “Aftermath”, una d’aquestes obres que marquen un abans i un després en la història; “Between the bottoms”, “Beggar’s banquet” o “Let it bleed”, mentre que durant els començaments dels anys 70, la formació anglesa va gravar els treballs que personalment considero les seves dues millors obres: l’excel·lent “Sticky fingers”, un dels millors discs de tots els temps pel que fa a la música popular, i el magnífic doble “Exile on Main street”.

Tanmateix, The Rolling Stones, durant els seus períodes daurats, també van ser notícia per aspectes molt més negatius, com els diferents escàndols en què es va involucrar la banda, sent vàries vegades portada de la premsa més sensacionalista de la Gran Bretanya; la mort del guitarrista i fundador Brian Jones, poc més tard de ser expulsat del grup; els problemes derivats de les drogues, que van afectar sobretot el guitarrista i compositor  Keith Richard, o la mort d’un espectador negre durant l’actuació del conjunt liderat per Mick Jagger al festival d’Altamont, a Califòrnia.

El grup anglès, després de la realització del treball “Exile on Main street”, va caure en una crisi de creativitat, mitjançant els àlbums “Goat head soap”, “It’s only rock’n roll” i “Black and blue”; va tenir dues curtes revifalles, amb les obres “Some girls” i “Tattoo you" (entremig va editar el poc valorat “Emotional rescue”), i seguidament va entrar en una llarga, prolongada i extensa decadència, quan es podria dir que el conjunt britànic ha viscut de la seva excepcional història, en una època en què, a més a més, el baixista Bill Wyman ho va deixar estar.

miércoles, 19 de diciembre de 2018

FASES DE LA MÚSICA ROCK: QUATRE EXEMPLES DE GRAN AUTENTICITAT













Van Morrison. Després de ser el cantant i líder de la banda garage i de rythm & blues Them, el nord-irlandès Van Morrison ha portat a terme una llarga i prolífica carrera, amb la gravació d’un munt d’àlbums, d’una gran diversitat d’estils, i la realització de nombroses gires arreu del món. El cantant de Belfast ha estat quasi sempre allunyat d’un públic de masses, tot i que una de les seves obres del començament de la seva trajectòria en solitari, “Moondance”, gravada després de l’aclamat “Astral weeks”, va tenir certa repercussió a nivell comercial.

Neil Young (foto). El cantautor canadenc, tant com a solista, en què en un gran número de discs i de gires ha col·laborat amb el grup Crazy Horse, com en les seves experiències amb la banda Buffalo Springfield i els músics David Crosby, Stephen Stills i Graham Nash (CSN), ha tingut una trajectòria que ha estat normalment allunyada de la gran indústria discogràfica, raó potser per la qual només un dels seus àlbums, el cèlebre “Harvest”, ha arribat al número u. Altres treballs bàsics de la seva carrera han estat “Everybody knows this is Nowhere”, “After the goldrush”, “On the beach”, “Tonight’s the night”, “Zuma” o “Déja vu”, aquest darrer gravat amb CSN.

The Grateful Dead. El grup de San Francisco va ser sens dubte la banda hippy més autèntica i genuïna. El conjunt californià, liderat pel cantant, guitarrista i compositor Jerry García, molt popular pels seus concerts, on les improvisacions eren contínues, una vegada la contracultura del flower power havia perdut popularitat i transcendència, va seguir sent fidel a la ideologia i els valors de l’època de les flors i els seus components, acompanyats de familiars i amistats, van continuant vivint en habitatges comunitaris.

Pearl Jam. El grup liderat pel carismàtic vocalista Eddy Vedder va ser la banda més autèntica del ja de per sí força genuí gènere del grunge, que, sorgit a Seattle a finals de la dècada dels 80 del segle XX, va marcar gran part de la història de la música rock de començaments del decenni dels 90. Pearl Jam, per exemple, almenys durant un temps, es va negar a gravar videoclips de les seves cançons, no va acceptar entrevistes de caire promocional o va mantenir una intensa lluita amb la multinacional Ticketmaster per abaratir les entrades dels seus concerts. No és estrany, doncs, que la formació realitzés un disc acompanyat de Neil Young, el gran ídol del grunge. 

lunes, 17 de diciembre de 2018

KNIGHTS OF CYDONIA

















Grup: Muse.
Any: 2006.     
Formació: Matthew Bellamy, Christopher Wolstenholme i Dominic Howard.  
Gènere: rock independent.  
Àlbum d’estudi: Black holes and revelations.   
El millor: un dels moments clau dels seus espectaculars concerts.
El pitjor: algú hi pot veure un excés d’èpica.

Penso que el millor àlbum que mai hagi gravat el trio britànic Muse segueix sent “Black holes and revelations”, una de les grans fites de l’indie rock anglès de l’actual segle XXI. “Knights of Cydonia”, la pista que tanca el treball, va ser el tercer single del disc, després de “Supermassive black hole” i el ja clàssic “Starlight” i abans d’“Invencible” i “Map of problemàtique”. La cançó analitzada, que amb el pas del temps s’ha convertit en una de les peces més populars del grup i en una de les parts més esperades del seus explosius espectacles en viu, té una temàtica sobre l’espai exterior, una de les principals dèries del líder de la banda, Matthew Bellamy, doncs Cydonia és una de les regions del planeta Mart. Malgrat tot, la cançó, que compta amb un popular vídeo, no va poder assolir el top 10 a les llistes britàniques.

jueves, 13 de diciembre de 2018

THE LAST BROADCAST

















Grup: Doves.
Any: 2002.     
Formació: Jimi Goodwin, Jez Williams i Andy Williams.  
Àlbum d’estudi anterior: Lost souls (2000).
Àlbum d’estudi posterior: Some cities (2005).  
El millor: Satellites.
El pitjor: no va ser un gran èxit als Estats Units.

El trio Doves, format per Jimi Goodwin i els germans bessons Jez i Andy Williams, va debutar amb l’àlbum “Lost souls” i seguidament va gravar l’aclamat treball “The last broadcast”, una de les grans obres de l’indie rock britànic de l’actual segle XXI. El disc, que compta amb importants influències del brit pop de la dècada anterior, va ser número u al Regne Unit, va suposar un important èxit en altres estats com Austràlia, però no va tenir una gran repercussió als Estats Units. A l’àlbum analitzat, on la sincronització de la veu solista de Goodwin i els cors dels Williams és meravellosa, hi destaquen els singles “There goes the fear”, “Pounding” i “Caught by the river”, a més de les meves dues preferides: “Words” i l’extraordinària “Satellites”.

martes, 11 de diciembre de 2018

SKATALÀ













Lloc de fundació: Barcelona (Barcelonès).
Dècades: 80, 90, 00 i 10.
Gèneres: ska i punk.
Principal àlbum: Fent d’aquí (1987).
El millor: considerada la primera banda ska de Catalunya.
El pitjor: no ha tingut la transcendència d’altres.

Skatalà ha estat, juntament amb Dr. Calypso i Decibelios, amb els quals ha col·laborat, el grup més emblemàtic de l’ska a Catalunya. La formació barcelonina, que ha interpretat la majoria dels seus temes en català, ha estat un referent clar per a la branca d’esquerres del moviment skinhead i ha actuat en importants festivals com l’U Zona Reggae, a la localitat osonenca de Torelló, o el Dr. Music, al nucli pirinenc d’Escalarre.

lunes, 10 de diciembre de 2018

FUGAZI













Lloc de fundació: Washington (Estats Units).
Formació inicial: Ian MacKaye (veu i guitarra), Guy Picciotto (veu i guitarra), Joe Llally (baix i veu) i Colin Sears (bateria).
Altres components bàsics: Brendan Canty (bateria).
Dècades: 80, 90 i 00.
Gèneres: hardcore, punk revival, noise rock, reggae, rock experimental i rock alternatiu.          
Principal àlbum: Repeater (1990).
Altres àlbums d’estudi: Steady diet of nothing (1991), In on the kill taker (1993), Red medicine (1995), End hits (1998) i The argument (2001).
El millor: l’autenticitat.
El pitjor: sense notícies des de 2003.

El quartet de Washington Fugazi, liderat pels cantants i guitarristes Ian MacKaye i Guy Picciotto, va ser una de les principals bandes alternatives entre finals del decenni dels 80 i començaments de la dècada dels 90 del segle XX, quan va barrejar estils com hardcore, punk, noise o reggae. El grup nord-americà, que va formar part del moviment DIY Ethic,  va portar a terme accions anti-sistema i contràries a la indústria discogràfica, mitjançant àlbums aclamats per la crítica com “Repeater” o “Red medecine”. 

martes, 4 de diciembre de 2018

EL MILLOR I EL PITJOR DE LES BANDES DE POP – ROCK: THE BEATLES












The Beatles ha estat la millor banda de la història de la música pop – rock per varis motius, entre els quals es podrien destacar els següents: ser els grans líders del beat i la british invasion, comptar amb més de 20 cançons que es poden considerar clàssics del pop, haver confeccionat àlbums tan decisius com “Rubber soul”, “Revolver”, “Sgt. Pepper’s lonely hearts club band”, el doble blanc o “Abbey road”, haver sigut capaços d’evolucionar arran de la crisi del beat i haver estat els pioners en un munt de conceptes.

El quartet de Liverpool va comptar amb tres dels més grans i brillants compositors de la música popular de tots els temps, com van ser els casos de John Lennon, un dels grans mites de la història del rock, que va escriure temes com “Strawberry fields forever”, “A day in the life”, “All you need is love” o “Imagine”, aquesta última ja en solitari; Paul McCartney, que va crear peces com “Yesterday”, “Penny lane”, “Hey Jude !” o “Let it be”, i George Harrison, que, quan els seus il·lustres companys el van deixar, va composar cançons com “While my guitar gently weeps”, “Here comes the sun” o “Something”.

Tanmateix, i després del gran èxit que va suposar la gravació del treball temàtic del Sargent Pepper, el grup britànic va entrar en una profunda inestabilitat arran del suïcidi del seu mànager Brian Epstein, en un període en què Lennon i McCartney van iniciar una relació negativa i molt distant i en què el conjunt anglès va rebre les primeres crítiques adverses de la seva trajectòria a causa del telefilm “Magical mistery tour”, una idea de Paul que, no obstant, compta amb una magnífica banda sonora. Tres anys més tard, i malgrat les revifalles aconseguides gràcies al doble blanc i a “Abbey road”, els Fab Four es van separar.

Després de la dissolució, amb un concert celebrat al terrat dels estudis d’Abbey Road, cap dels quatre components de la llegendària banda de Liverpool va poder superar el seu llegat amb el grup, doncs Lennon, després de triomfar amb l’àlbum “Imagine”, va tenir una carrera molt irregular; McCartney, tot i comptar amb un enorme èxit, tant com a solista com amb el conjunt The Wings, va caure massa cops en un tipus de pop molt comercial i excessivament accessible; Harrison va començar com un tro, amb el triple “All things must pass”, però més tard va desaparèixer del primer pla musical, i el bateria Ringo Starr va tenir més fortuna en el món del cine que no pas en el de la música.

domingo, 2 de diciembre de 2018

MIG SEGLE DEL DOBLE BLANC















L’any 1968, en un dels períodes més controvertits de la seva magnífica trajectòria, el mític quartet The Beatles va gravar l’històric doble àlbum de títol homònim, obra coneguda popularment com el Doble Blanc.

L’any anterior, el grup de Liverpool havia editat el famós i popular “Sgt. Pepper’s lonely hearts club band”, per a un bon número d’experts, el cim creatiu de la llegendària formació britànica. Tanmateix, després de l’enorme èxit del treball, que va culminar l’evolució del grup des del beat a altres estils, com la psicodèlia, el seu mànager Brian Epstein es va llevar la vida, succés que va originar una gran inestabilitat.

Va ser llavors que es van aguditzar les diferències entre els dos líders del grup, John Lennon i Paul McCartney, que, si bé és cert que ja composaven cada un per la seva banda, tot i que seguien signant junts els temes, arran de la mort d’Epstein, encara es van distanciar més. Durant aquella època, a més, el conjunt anglès va rebre crítiques molt negatives pel seu telefilm “Magical mistery tour”.  

Tanmateix, i malgrat que The Beatles es dirigia irremissiblement cap a la seva separació, que es produiria dos anys més tard, el 1968, el quartet va ser capaç de triomfar amb el sensacional single “Hey Jude !”, la millor cançó que McCartney mai hagi enregistrat, i el ja significat doble àlbum, una obra molt heterogènia que compta amb pistes com la rockera “Back in the USSR”, la caribenya “Ob-la-di, ob-la-da”, la magnífica balada de George Harrison “While my guitar gently weeps”, amb la participació de la magistral guitarra d’Eric Clapton; la psicodèlica “Happiness is the warm gun” o la tendra “Julia”, un tribut de Lennon a la seva difunta mare.

A la foto, una imatge del grup l’any 1968.