martes, 30 de septiembre de 2014

THE PAINS OF BEING PURE AT HEART




Lloc de fundació: Nova York (Estats Units).
Formació inicial: Kip Berman (veu i guitarra), Alex Naidus (baix), Kurt Feldman (bateria) i Peggy Wang – East (teclats i veu).
Dècada estel•lar: 10.
Gèneres: rock alternatiu, noise rock i shoegazing.
Principal àlbum: Belong (2011).
Altres àlbums d’estudi: The Pains of Being Pure at Heart (2009) i Days of abandon (2014).
El millor: retorn de la moda shoegazing.
El pitjor: ja han marxat dos membres fundadors.

La banda de pompós i estrany nom The Pains of Being Pure at Heart, fundada a la ciutat de Nova York, va posar de nou de moda l’estil shoegazing, que havia triomfat entre finals dels 80 i començaments dels 90 mitjançant grups com els irlandesos My Bloody Valentine, per qui han estat molt influenciats, sobretot per la contundència sonora, mentre que alguns dels seus components han exercit de productors dels seus àlbums, entre els quals en destaca el segon d’ells: “Belong”. 

lunes, 29 de septiembre de 2014

HISTÒRIA DE LA MÚSICA ROCK: DEEP PURPLE




Malgrat que Deep Purple es va convertir en una de les bandes clau durant el començament i la consolidació del hard rock, els inicis del grup britànic van transcórrer per les vies del rock simfònic, fet en el qual va ser bàsica la tasca del teclista Jon Lord, que van fundar el conjunt anglès juntament amb el cantant Rod Evans, el guitarrista Richie Blackmore, el baixista Nick Simper i el bateria Ian Peace.

Amb el pas del temps, però, el quintet es va aproximar al naixent rock dur, i va ser mitjançant aquest gènere que la banda fundada a la localitat britànica de Hertford va passar a la història, en un període en què Evans i Simper van abandonar el grup i van ser respectivament substituïts per Ian Gillan i Roger Glover, que van completar la composició clàssica de Deep Purple.

L’època estel•lar de la formació anglesa es va iniciar amb l’àlbum “Deep Purple in rock”, el primer de hard rock i en el qual es troba la pista “Child in time”; va continuar amb “Fireball” i “Machine head”, la seva gran obra i en què hi forma part el clàssic “Smoke on the water”, amb el cèlebre riff de la guitarra de Blackmore, i es va consolidar amb els treballs “Who do we think we are”, “Burn”, “Stormbringer” i “Come taste the band”, després dels quals es va iniciar una profunda decadència. Igualment cal destacar durant aquella etapa l’històric directe “Made in Japan”, un dels millors discs en viu de la història de la música rock.

Les marxes de Gillan i Glover, als quals van substituir respectivament David Coverdale i Glenn Hugues, van suposar l’inici de la crisi de Deep Purple, a pesar del carisma del nou cantant. Malgrat tot, la influència que ha exercit la banda britànica en grups clau del heavy metal de la dècada dels 80 ha estat inqüestionable, sense oblidar que de les seves files van sorgir conjunts emblemàtics com la que va formar Gillan, així com Rainbow, sota el lideratge de Blackmore i amb Ronnie James Dio com a primer vocalista, i Whitesnake, formació comandada per Coverdale i de la qual també hi van formar part Lord i Peace.

Posteriorment, han hagut vàries refundacions de Deep Purple amb la presència de quatre dels seus membres bàsics, concretament Gillan, Glover, Lord i Peace, encara que Blackmore ho va deixar definitivament, sent substituït per Steve Morse.

domingo, 28 de septiembre de 2014

SOMEBODY TO LOVE




Grup: Jefferson Airplane.
Any: 1967.
Formació: Grace Slick, Paul Kantner, Marty Balin, Jorma Kaukonen, Jack Casady i Spencer Dryden.
Gènere: rock.
Àlbum d’estudi: Surrealistic Pillow.
El millor: un dels clàssics del popular grup hippy.
El pitjor: no era una versió original dels Airplane.

Grace Slick, la que va ser carismàtica vocalista de la banda hippy i psicodèlica Jefferson Airplane, havia estat abans cantant de la formació The Great Society, que tenia com a component el seu germà Darby, que va composar “Somebody to love” per al grup, passant la peça bastant desapercebuda per al gran públic. Més tard, Grace la va adaptar per als Airplane per a l’històric àlbum “Surrealistic pillow”, convertint-se en el primer single del treball, per davant de l’himne psicodèlic “White rabbit”. La versió del conjunt de San Francisco va tenir un caràcter més enèrgic i rocker i va arribar al top 10 de les llistes de Billboard. El tema ha estat utilitzat en vàries pel•lícules, com per exemple en “A serious man”, dels germans Joel i Ethan Coen. 

jueves, 25 de septiembre de 2014

HISTÒRIA DE LA MÚSICA ROCK: BLACK SABBATH




A finals de la dècada dels 60, i després d’haver adoptat noms com Polka Tulk o Earth, es va formar el quartet Black Sabbath, en un principi un grup de blues rock amb influències jazzístiques. Tony Iommi (guitarra), únic membre permanent de la formació i el seu principal compositor musical; el peculiar Ozzy Osbourne (veu), Geezer Butler (baix), lletrista de la banda, i Bill Ward (bateria), van ser els components inicials i també de l’era clàssica del conjunt britànic, la qual va tenir lloc durant la pràctica totalitat del decenni dels 70.

El grup de Birmingham va representar la part sinistra, gòtica, terrorífica, fosca i apocalíptica dels inicis del hard rock. La banda anglesa es va convertir en una de les formacions clau dels anys 70, però especialment va passar a la història de la música popular pels seus tres primer àlbums: l’inicial de títol homònim, “Paranoid”, el seu treball estel•lar i un dels cims del rock dur, a l’alçada del quart disc de Led Zeppelin o el “Machine head” de Deep Purple, i “Master of reality”.

Tanmateix, a poc a poc el grup britànic va anar perdent força, arribant a la dècada dels 80 en un estat de força decadència i de clar esgotament. Va ser en aquella etapa quan les marxes de Butler, Ward i Osbourne, que va seguir una popular carrera en solitari, sense oblidar el reality show televisiu que va protagonitzar amb la seva família, van deixar Iommi com a únic membre original de la banda, època en què va convertir la marca en una eina personal, la qual va sotmetre a freqüents i continuats canvis, en un període caracteritzat per una gran irregularitat i la pèrdua de transcendència.

Abans de tornar-se a reunir els quatre membres fundadors del grup, van passar per les files de Black Sabbath músics de la importància dels vocalistes Ronnie James Dio, procedent de Rainbow, i Ian Gillan, cantant de Deep Purple durant l’etapa estel•lar d’aquest grup; el baixista Glenn Hugues, que també havia format part de la banda de Hertford, o els bateries Bev Bevan, exintegrant d’Electric Light Orchestra, un altre conjunt de Birmingham, i Cozy Powell, que posteriorment s’uniria, en substitució de Carl Palmer, als simfònics Keith Emerson i Greg Lake. 

miércoles, 24 de septiembre de 2014

THE TIMES, THEY ARE A - CHANGIN (ÀLBUM)




Intèrpret: Bob Dylan.
Any: 1964.
Àlbum d’estudi anterior: The freewheelin’ Bob Dylan (1963).
Àlbum d’estudi posterior: Another side of Bob Dylan (1964).
El millor: la millor mostra del Dylan combatiu.
El pitjor: no està considerat un dels seus millors treballs.

Quan l’any 1964 Bob Dylan va gravar el cèlebre àlbum “The times, they are a - changin’”, el tercer de la seva discografia, el cantautor nord-americà era ja una gran estrella de la música folk, sobretot arran de l’edició de l’obra “The freewheelin’ Bob Dylan”, que conté la popular peça “Blowin’ in the wind”. Precisament a través d’un estil molt semblant al d’aquesta cançó, és a dir, mitjançant la protest song, el compositor va elaborar el treball analitzat, en què condemna fets com la injustícia social, la pobresa o el racisme, sense oblidar els temes on l’amor hi pren el protagonisme. El disc va ser un èxit relatiu als Estats Units, mentre que, com era habitual en les obres de Dylan en aquella època, va suposar un important triomf a la Gran Bretanya. La peça de títol homònim, tot un clàssic de la música popular, i “With God on our side”, cançó que servia, interpretada per tots els artistes presents, per clausurar el festival de Newport, hi destaquen en l’àlbum, que no està considerat dels millors de l’autor segons la premsa especialitzada. 

lunes, 22 de septiembre de 2014

HISTÒRIA DE LA MÚSICA ROCK: LED ZEPPELIN




Jimmy Page (foto), que fins llavors havia estat un destacat músic d’estudi, va entrar en la mítica formació britànica de rythm & blues The Yardbirds com a baixista, però arran de la marxa de Jeff Beck, que havia substituït Eric Clapton, es va convertir en el tercer gran guitarrista del grup londinenc. Una vegada la banda es va dissoldre, Page va intentar una continuïtat amb la confecció dels New Yardbirds, germen de Led Zeppelin.

Page, considerat aleshores el millor guitarrista de la música rock, juntament amb Jimi Hendrix, Duanne Allman i els ja significats Clapton i Beck, va reclutar el cantant Robert Plant, el baixista John Paul Jones, un altre home que s’havia foguejat en els estudis de gravació, i el bateria John Bonham per formar la nova banda, que es va convertir en la principal formació del naixent gènere del hard rock, en particular, i en un dels grups més populars, en línies generals, de la dècada dels 70, període en què es va erigir en una autèntica stadium band i en la qual potser només conjunts com The Rolling Stones o Pink Floyd van aconseguir una fama i seguiment similars.

La formació britànica va facturar, durant els inicis de la seva trajectòria, quatre àlbums mitjançant una sèrie numerada, entre els quals van destacar-ne sobretot “Led Zeppelin II”, on es troba el clàssic “Whole lotta love”, un tema adaptat d’un blues de Willie Dixon que ja havia interpretat el quartet mod Small Faces, i de manera molt especial “Led Zeppelin IV”, en què hi figura la llegendària peça “Stairway to heaven”, himne generacional que uneix folk i rock dur, a més d’altres talls emblemàtics com “Black dog”, “Rock and roll” i “When the levee breaks”.

Led Zeppelin, ja constituïda de forma plena en una associació de masses, va mantenir perfectament el tipus quan va començar a editar àlbums amb títols podríem dir convencionals, quant a les confeccions de “Houses of the holy” i “Physical graffity”, però el grup va iniciar certa decadència arran de la gravació de “Presence”, fet que es veuria ratificat amb “In through the out door”. Va ser en aquell període, concretament l’any 1980, quan el bateria John Bonham va trobar la mort arran d’una colossal ingestió d’alcohol, moment en què els altres tres components van decidir dissoldre la banda, encara que més tard sortiria a la venda el disc “Coda”.

Després de la separació, Page, Plant i Jones van continuar en solitari, encara que només el cantant va tenir cert èxit comercial, sempre, però, des d’un punt de vista secundari, molt allunyat dels grans temps de Led Zeppelin. Posteriorment, mitjan la dècada dels 90, Page i Plant van formar un duo que va comptar amb l’edició de tres àlbums. 

TOP 10: ÀLBUMS DE LA DÈCADA DELS 60






1. Sgt. Pepper’s lonely hearts club band
The Beatles / 1967 / pop

2. The Beatles (the white album)
The Beatles / 1968 / pop

3. Forever changes
Love / 1967 / rock psicodèlic

4. Aftermath
The Rolling Stones / 1966 / rythm & blues

5. Abbey road
The Beatles / 1969 / pop

6. The Velvet Underground & Nico
The Velvet Underground / 1967 / rock psicodèlic

7. The Doors
The Doors / 1967 / blues rock

8. Blonde on blonde
Bob Dylan / 1966 / Folk rock

9. Something else by the Kinks
The Kinks / 1967 / rythm & blues

10. Surrealistic pillow
Jefferson Airplane / 1967 / folk psicodèlic

A la foto, The Beatles caracteritzats com la banda del sergent Pepper.

jueves, 18 de septiembre de 2014

HISTÒRIA DE LA MÚSICA ROCK: EL ROCK DUR




La principal font del rock dur, durant els seus inicis un fenomen, com el rock progressiu, establert essencialment al Regne Unit, es troba en les diferents bandes angleses de rythm & blues de la dècada dels 60, com per exemple The Who, Small Faces, Cream o de forma molt especial The Kinks, quan des de molts sectors s’assegura que el riff de Dave Davis al cèlebre hit “You really got me” va suposar una gran influència, i The Yardbirds, grup que va tenir com a tercer gran guitarrista Jimmy Page, qui, una vegada es va dissoldre la formació, va fundar Led Zeppelin (foto), un dels conjunts clau en l’aparició i la consolidació del gènere.

Malgrat que van ser moltes les formacions que es van apuntar a la moda del hard rock, entre les quals per exemple es podrien destacar Free i els canadencs Steppenwolf, el gènere, que va aparèixer durant el segon lustre del decenni dels 60 i es va consolidar al llarg de la dècada posterior, va comptar amb tres grans bandes pel que fa als inicis del corrent: els ja significats Led Zeppelin, probablement, amb el mítics The Rolling Stones, el grup més gran dels 70; Black Sabbath, que en va ser la versió sinistra i fosca de l’estil, i Deep Purple, que havia tingut uns orígens situats en el rock simfònic.

Amb el pas dels anys, el gènere es va endurir encara més i va donar pas al heavy metal, que va tenir com a grup estel•lar la banda australiana AC / DC, la qual va suposar una inqüestionable influència per als conjunts de l’anomenada english new wave of heavy metal, que durant la dècada dels 80, el millor període de l’estil, va agrupar formacions com Deff Leppard, Iron Maiden, Judas Priest, Motörhead, Rainbow o Whitesnake, entre moltes d’altres, sense oblidar els alemanys Scorpions o els californians Van Halen.

Seguidament, mentre una part del hard rock va arribar a extrems molt radicalitzats com el hardcore, el thrash metal o l’speed metal, mitjançant conjunts com Megadeth, Metallica o els brasilers Sepultura, una altra part va fer un recorregut invers i va néixer allò que podríem anomenar heavy de perruqueria, en un període en què el moviment, fins aleshores considerat salvatge, polèmic i de certa forma masclista, es va domesticar, va apropar-se al sexe femení i va donar el salt definitiu cap a l'escena plenament comercial i la moda AOR, amb grups veterans com Rainbow o Whitesnake o bandes molt influenciades pel glam rock com Bon Jovi, Europe o els ressorgits Aerosmith, formació australiana que havia tingut uns inicis de caire més radical durant els anys 70.

Pel que fa a les darreres dècades, el rock dur ha continuat sent un dels estils més populars, comuns i utilitzats, i un bon exemple el podem trobar en el gènere grunge, que, arran d’aparèixer a finals del decenni dels 80 a la ciutat nord-americana de Seattle, a l’estat occidental de Washington, va comptar amb un gran seguiment durant el primer lustre dels 90 de la mà de grups com Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden, Foo Fighters o Mudhoney. 

miércoles, 17 de septiembre de 2014

SURFING SIRLES




Lloc de fundació: Barcelona (Barcelonés).
Formació: Martí Sales (veu i guitarra), Uri Caballero (guitarra), Xavi Garcia (Bateria) i Guillem Caballero (teclats i veu).
Dècades: 00 i 10.
Gèneres: pop, rock, punk i garage rock.
Principal àlbum: Música de consum (2013).
El millor: els directes.
El pitjor: la mort d’Uri va suposar també la fi del grup.

Surfing Sirles va ser un grup barceloní que, malgrat el boom que aleshores vivia el folk pop en llengua catalana, amb formacions com Manel o Els Amics de les Arts, va preferir expressar-se mitjançant un enèrgic rock de garatge, amb dosis psicodèliques, molt influït pel punk, fet que es va poder constatar clarament en els seus espectaculars concerts en viu. Després de l’edició de quatre àlbums, la mort del guitarrista Uri Caballero va suposar la desaparició de la banda. 

lunes, 15 de septiembre de 2014

HISTÒRIA DE LA MÚSICA ROCK: GRAM PARSONS




Gram Parsons està considerat el gran artífex en la fusió que hi va tenir lloc, a finals del decenni dels 60 del segle passat, entre el country i el rock. El músic de Florida, que va formar part del grup International Submarine Band, es va unir l’any 1968 a la formació de folk elèctric The Byrds, que aleshores, arran de les marxes de Gene Clark i David Crosby, es trobava clarament liderada per John McGuinn.

El pas de Parsons pel llegendari grup californià va ser fugaç, essencialment per les diferències que va mantenir amb McGuinn, però suficient per gravar l’emblemàtic àlbum “Sweatheart of the rodeo”, un dels màxims exponents dels inicis del country rock i en el qual hi forma part el tema “Hickory wind”, una de les grans composicions de Gram.

Arran de la curta experiència amb The Byrds, Parsons va convèncer el baixista Chris Hillman, un dels membres fundadors de la cèlebre banda de Los Angeles, per formar el conjunt Flying Burrito Brothers, grup fonamental en la consolidació del nou gènere i que van completar Pete Kleinow i Chris Ethridge. La nova associació va debutar amb l’elogiat àlbum “The gilded palace of sin”.

Parsons va continuar més tard en solitari, en una curta etapa en què va col•laborar de forma notòria amb Emilou Harris i en la qual va editar els treballs “GP” i “Grievous angel”, dos inqüestionables clàssics del moviment. Quan només comptava 26 anys, el músic va trobar la mort als voltants del desert californià de The Joshua Tree, arran d’ingerir una barreja d’alcohol i morfina. 

domingo, 14 de septiembre de 2014

UNCLE TUPELO




Lloc de fundació: Belleville (Estats Units).
Formació inicial: Jay Farrar (veu i guitarra), Jeff Tweedy (veu, guitarra i baix) i Mike Heydorn (bateria).
Dècades: 90.
Gèneres: country rock alternatiu, folk rock alternatiu i rock alternatiu.
Principal àlbum: No depression (1990).
Grups que origina: Son Volt i Wilco.
El millor: una important influència.
El pitjor: no van romandre gaire temps junts.

La banda de country rock Uncle Tupelo es va formar a la ciutat de Belville, a l’estat d’Illinois. El seu primer àlbum, “No depression”, encara que no va constituir un gran èxit comercial, va suposar un dels treballs essencials de la música alternativa nord-americana d’inicis de la dècada dels 90 i va ser una gran influència per a altres grups, però les males relacions entre Farrar i Tweedy van desembocar en la dissolució, moment en què el primer va fundar Son Volt amb Heydorn i el segon va formar els cèlebres Wilco. 

jueves, 11 de septiembre de 2014

HISTÒRIA DE LA MÚSICA ROCK: LA FUSIÓ ENTRE COUNTRY I ROCK




Anys més tard de tenir-hi lloc la trobada entre folk i rock, que va tenir com a màxims exponents el llegendari Bob Dylan i el grup californià The Byrds, es va produir durant el segon lustre del decenni dels 60 l’encontre entre el country i el rock, que ha donat al llarg del temps un important número tant d’intèrprets com de bandes en la utilització del gènere, sobretot pel que fa a una prolífica dècada dels 70.

Gram Parsons, que tindrà un capítol propi en aquesta història de la música rock, està considerat el gran artífex en la fusió dels dos gèneres. Després de formar part de la International Submarine Band, Parsons es va unir als ja significats The Byrds, amb els quals va gravar l’històric àlbum “Sweatheart of the rodeo”; va fundar el fonamental grup Flying Burrito Brothers i, abans de la seva mort, a causa d’una barreja d’alcohol i drogues, va tenir una curta etapa en solitari, en la qual va col•laborar de forma important amb l’estrella Emilou Harris.

Durant el naixement del country rock, cal destacar també les emblemàtiques formacions The Band, alguns anys grup d’acompanyament de Dylan, i Buffalo Springfield, que va tenir a les seves files a figures com Neil Young, Stephen Stills i Richie Furay, o solistes com el ja citat Dylan, que en una de les seves múltiples reinvencions, aquesta concretament després del seu greu accident de moto, va gravar en aquest estil l’àlbum “Nashville skylyne”.

El gènere, que va tenir com una de les seves icones i influències el gran Johnny Cash, va viure una dècada dels 70 extraordinària, en la qual van triomfar, a part dels ja referits Parsons, Harris i Young, que va gravar a començaments de la seva carrera l’àlbum “After the gold rush”, bandes com la ja significada Flying Burrito Brothers, a més de The Eagles, un dels grups de més èxit durant aquell decenni; Poco, formació fundada pels integrants de Buffalo Springfield Furay i Jim Messina; America, conjunt que es va aproximar molt a paràmetres AOR; els supervendes Creedence Clearwater Revival o les dues principals formacions de southern rock: Allman Brothers Band, que arran de la mort del seu líder Duanne Allman va deixar enrere el blues rock, i Lynyrd Skynyrd.

Al llarg dels anys, malgrat que amb l’adveniment de la dècada dels 80 el gènere va patir certa decadència, el country rock ha estat utilitzat per un munt d’intèrprets, entre els quals han destacat els darrers anys formacions que han sorgit de l’escena alternativa de diferents ciutats nord-americanes com The Jayhawks, Uncle Tupelo, Wilco o Band of Horses. 

jueves, 4 de septiembre de 2014

BEAST OF BURDEN




Grup: The Rolling Stones.
Any: 1978.
Formació: Mick Jagger, Keith Richard, Ron Wood, Bill Wyman i Charlie Watts.
Gènere: blues rock.
Àlbum d’estudi: Some girls.
El millor: una de les grans cançons dels Stones de tota la seva trajectòria.
El pitjor: a l’ombra de “Miss you”.

L’any 1978, mitjançant l’aclamat àlbum “Some girls”, la mítica banda britànica The Rolling Stones va ressorgir després d’un període força gris, doncs el grup anglès no rebia els elogis de la crítica especialitzada des de la confecció d’”Exile on Main street”, gravat l’any 1972. En el nou treball hi destacava amb força el single “Miss you”, un tema força comercial, proper a la moda disco llavors imperant, que no va acabar de satisfer als fans clàssics de la formació londinenca. No obstant, segons la meva opinió, la peça “Beast of burden” és de llarg la millor cançó del disc i es tracta d’una de les més grans gravacions que mai hagi realitzat el que segons molts experts és el millor grup de la història de la música rock. “Beast of burden” és una genialitat des del toc inicial de bateria de Charlie Watts i una de les millors mostres de fusió entre les guitarres de Keith Richard i Ron Wood. 

martes, 2 de septiembre de 2014

HISTÒRIA DE LA MÚSICA ROCK: THE BEATLES (3a PART)




Després de l’edició l’any 1967 del mític i històric “Sgt. Pepper’s lonely hearts club band”, els problemes van aparèixer amb força al quartet anglès, els quals van acabar portant a la dissolució tres anys més tard. La mort del mànager Brian Epstein va desencadenar la inestabilitat al grup, sobretot per les males relacions entre els seus dos líders, John Lennon i Paul McCartney.

McCartney, arran de la mort d’Epstein, va intentar fer-se amb les regnes de la banda i va ser una idea seva molt personal la confecció del telefilm “Magical mistery tour”, que va tenir unes crítiques pèssimes, potser les primeres de caire negatiu que va rebre el mític conjunt de Liverpool. No obstant, la projecció, que també va comptar amb una versió en disc, tenia bones cançons com la meravellosa “Strawberry fields forever”, “All you need is love”, “I am the walrhus” o “The fool on hill”.

Tanmateix, i quan algú podia pensar que el grup britànic seria incapaç de ressorgir, The Beatles va tornar a meravellar tothom el 1968 per dues raons fonamentals: el single “Hey Jude !”, penso que de llarg la millor cançó que mai hagi escrit McCartney, i el doble àlbum de títol homònim, encara que els fans dels Fab Four el coneixen simplement com el doble blanc. En el treball, segurament l’obra més arriscada i alternativa de la banda anglesa, s’hi troben peces com la rockera “Back in the USSR”, la cançó d’influència caribenya “Ob – la – di, ob – la –da”, l’extraordinària “While my guitar gently weeps”, composta per George Harrison i amb un solo de guitarra del seu amic Eric Clapton; la psicodèlica “Happiness is the warm gun” o la dolça “Julia”, dedicada per Lennon a la seva difunta Mare.

Seguidament, la formació de Liverpool va editar l’àlbum “Abbey road”, amb una primera part podríem considerar normal i una segona en què hi són incrustades diverses peces, algunes de molt curta durada i altres sense separació entremig d’elles, que atorguen una sensació d’assaig improvisat o d’una jam session. En el disc hi figuren peces com “Come together” o dues composicions de Harrison: l’optimista “Here comes the sun” i “Something”, que va ser la primera cançó de George que es va convertir en senzill beatle.

Altrament, la situació al grup era de tensió i evident mal rotllo i això es va notar en les sessions d’estudi de l’àlbum “Let it be”, gravat abans d’”Abbey road”, però editar més tard. Les relacions entre McCartney, d’una banda, i Lennon, Harrison i Ringo Starr, d’altra banda, es van tornar insostenibles i, fins i tot, George va arribar a abandonar la gravació per divergències amb Paul. L’obra, produïda per Phil Spector, és un dels discs beatle menys valorats per la crítica, malgrat comptar amb cançons importants com la que li dóna títol, “Get back”, “Across the universe” i la trista “The long and winding road”.

Finalment, el grup va decidir deixar-ho estar i es va dissoldre després d’efectuar una curiosa actuació al terrat dels estudis d’Abbey Road. Lennon, que ja havia extret alguns discs quan la banda era vigent, va portar a terme una carrera en solitari una mica irregular, amb el moment àlgid de l’àlbum “Imagine” i sobretot el senzill del mateix nom; McCartney, al qual li va costar arrancar, va ser el que més èxit comercial va tenir, moltes vegades acompanyat del grup The Wings, encara que la seva trajectòria va tenir unes característiques escassament arriscades; Harrison va iniciar la carrera independent amb l’extraordinari triomf del triple àlbum “All thing must pass” i el concert benèfic de Bangladesh, celebrat a Nova York, però es va anar apagant a poc a poc, mentre Starr, sense abandonar la música, va tenir algun paper important en el món del cinema.

John va morir assassinat l’any 1980 i George va trobar la mort per un càncer l’any 2001.

lunes, 1 de septiembre de 2014

RAMONES (ÀLBUM)




Grup: Ramones.
Any: 1976.
Formació: Joey Ramone, Johnny Ramone, Dee Dee Ramone i Tommy Ramone.
Àlbum d’estudi anterior: cap.
Àlbum d’estudi posterior: Leave home (1977).
El millor: temes com “Beat on the brat” o “I wanna be your boyfriend”.
El pitjor: no va ser precisament un èxit de vendes.

El quartet Ramones va ser una de les bandes punk nord-americanes més semblants als grups britànics del mateix gènere, caracteritzant-se per un tipus de rock clàssic, primitiu, senzill i directe, molt allunyat dels postulats del rock progressiu i simfònic o per exemple de la intel•lectualitat de Talking Heads, aleshores també usuaris del local CBGB de Manhattan. El conjunt novaiorquès va debutar amb un àlbum de títol homònim mitjançant una portada que ha acabat suposant una veritable icona en la història de la música rock. En el treball, en què imperen cançons d’escàs minutatge, acompanyades per la velocitat de la guitarra de Johnny Ramone, hi destaquen temes com “Bitzkrieg bop”, peça que obre el disc i un dels grans clàssics de la música punk; “Beat on the brat” o la dolça “I wanna be your boyfriend”, cançó que demostra que els punks també podien ser romàntics. L’àlbum no es va vendre massa bé als Estats Units, però el grup va aconseguir en canvi un important reconeixement a la Gran Bretanya, més permeable al seu estil.