domingo, 5 de mayo de 2019

FASES DE LA MÚSICA ROCK: UN SÍMBOL ANOMENAT LLUÍS LLACH















La setmana passada, el cantautor empordanès Lluís Llach va declarar en aquest tristíssim acte que és el judici als presos sobiranistes catalans que se celebra al Tribunal Suprem a Madrid. L’artista de Verges, en un moment del seu parlament, va comentar davant el jutge Manuel Marchena que per la seva condició d’homosexual i independentista no li agradava haver de contestar les preguntes efectuades pels membres del partit d’extrema dreta, ultra-nacionalista espanyol, masclista, homòfob i xenòfob Vox, que, per esperpèntic que pugui semblar en un estat oficialment democràtic, porta a terme l’acusació particular.

Mentre observava les imatges a TV3, vaig recordar que Llach va ser un dels meus ídols d’adolescència, en un període marcat pel corrent de la Nova Cançó Catalana, de la qual l’intèrpret del Baix Empordà en va ser un dels màxims exponents, els anomenats Setze Jutges, juntament amb el valencià Raimon Pelejero, la mallorquina Maria del Mar Bonet o el barceloní Joan Manuel Serrat. Aquella època complicada va coincidir amb el últims anys de la dictadura de Francisco Franco i la difícil transició de l’estat espanyol cap a la democràcia.   

Durant aquella època, Llach es va convertir en un autèntic símbol de Catalunya, llavors, en primer lloc, en la recerca de la democràcia i les llibertats fonamentals, i, en segon lloc, arran de la mort del dictador, en la recuperació de la llengua, la cultura i les diferents institucions catalanes. Va ser llavors quan el cantautor va gravar cançons mítiques i emblemàtiques com “L’estaca”, “El bandoler”, “Abril del 73”, “Que tinguis sort” o “Campanades a mort” i va editar àlbums històrics com el directe a l’Olympia de París, “.... i si canto trist” o “Viatge a Ítaca”.

Una vegada l’estat espanyol va recuperar la democràcia i Catalunya l’oficialitat de la seva llengua i d’institucions com la Generalitat o el Parlament, el compositor empordanès, malgrat que sempre va comptar amb un públic fidel, va entrar, com altres cantautors, en certa crisi o potser seria millor comentar que la seva música ja no va ser tan transcendent per al país.

No hay comentarios: