jueves, 30 de enero de 2014

HISTÒRIA DE LA MÚSICA ROCK: ALTRES PROTAGONISTES DE LA MÚSICA FOLK DELS 60




Joan Báez (foto). La seva lluita en favor d’aspectes com la justícia social, els drets civils o la pau, de forma molt especial en el període àlgid de la guerra del Vietnam, es van fer cèlebres durant la totalitat de la dècada dels 60 i part del decenni dels 70. Assídua al festival de Newport, va editar importants àlbums com l’inicial de títol homònim, “Farewell Angelina” o “David’s album”, dedicat a qui llavors era el seu company sentimental, objector del conflicte del sud-est asiàtic i empresonat per aquesta causa. Al llarg de la seva carrera ha realitzat una gran quantitat de versions, algunes d’elles de Bob Dylan, amb el qual va mantenir un idil•li.

Judy Collins. Va ser amb Joan Báez la gran intèrpret de l’era daurada de la musica folk. Va gravar àlbums com “Both sides now” i “Amazing grace”, va realitzar covers d’autors com Woody Guthrie, Pete Seeger, Bob Dylan, Phil Ochs, Leonard Cohen o Joni Mitchell i va mantenir una relació sentimental amb Stephen Stills, que li va dedicar la cançó “Suite: Judy blue eyes”, la qual va interpretar amb David Crosby y Graham Nash.

Phil Ochs. Fervent seguidor dels llegendaris Woody Guthrie i Pete Seeger, va editar discs com “All the news that’s fit to sing” o “Ain’t marching anymore”. Clar exemple de la cançó protesta, algunes de les seves lletres criticaven amb força el paper dels Estats Units a la guerra del Vietnam.

Peter, Paul & Mary. Trio format per Peter Yarrow, Paul Stookey i Mary Travers i originari, com Bob Dylan, dels ambients bohemis del Greenwich Village de Nova York. Durant la seva trajectòria van versionar cançons com “If a had a hammer (the hammer song)”, de Pete Seeger, o el popular “Blowin’ in the wind”, del citat Dylan, encara que potser el seu èxit més perdurable ha estat la peça infantil “Puff (the magic dragon)”.

miércoles, 29 de enero de 2014

THE HANGMAN’S BEAUTIFUL DAUGHTER




Grup: The Incredible String Band.
Any: 1968.
Formació: Robin Williamson, Mike Heron, Dolly Collins, David Snell i Licorice McKechnie.
Àlbum d’estudi anterior: The 5000 spirits or the layers of the onion (1967).
Àlbum d’estudi posterior: Wee tam and the big huge (1968).
El millor: inqüestionable autenticitat hippy.
El pitjor: és possible que avui sembli una obra força desfasada.

El grup escocès The Incredible String Band va ser una de les bandes més autèntiques i genuïnes de l’època del flower power, malgrat trobar-se geogràficament molt lluny del lloc de naixement de la cultura hippy, a l’estat de Califòrnia. “The hangman’s beautiful daughter” va ser el tercer àlbum de la formació liderada per Robin Williamson i Mike Heron i la portada del treball sintetitza força bé una de les grans característiques del món hippy, com era la vida en comunes. L’obra, en què hi destaca la hipnòtica i mística “A very cellular song”, que supera amb escreix els 10 minuts de durada, com era natural en aquella etapa de la música rock, va estar força influenciada per la música originària de l’Índia, mentre que es van usar instruments força originals com el sitar o l’arpa. Malgrat tractar-se d’un disc bastant peculiar i poc accessible per al gran públic, l’àlbum es va enfilar fins el número cinc a les llistes del Regne Unit. 

lunes, 27 de enero de 2014

HISTÒRIA DE LA MÚSICA ROCK: BOB DYLAN (1A PART)




Originari de la ciutat de Duluth, localitat situada en el septentrional i gèlid estat de Minnesota, Robert Zimmerman, que va adoptar el nom artístic de Bob Dylan, es va traslladar molt jove a la gran urbs de Nova York, on va actuar en petits locals del bohemi barri de Greenwich Village, al districte de Manhattan.

Molt aviat, el cantautor es va reunir amb altres grans figures folk del període, entre les quals es trobava Joan Báez, amb qui va mantenir un idil•li. En aquell període àlgid de la música tradicional nord-americana, els diferents intèrprets es reunien anualment al festival de Newport, esdeveniment que oferia diverses actuacions sempre des d’un punt de vista acústic, purista i popular.

La discografia inicial de Dylan, que llavors venia més unitats a la Gran Bretanya que no pas als Estats Units, va està formada per un àlbum inicial de títol homònim, el qual va passar bastant inadvertit, encara que una de les pistes estava dedicada al mític Woody Guthrie; “The freewheelin’ Bob Dylan”, amb el clàssic i molt versionat “Blowin’ in the wind” i “The girl from the north country”; “The times, they are a – changin’”, que conté l’influent tema de títol homònim; “Another side of Bob Dylan”, que compta amb dues cançons, “Shapes of freedom” i “My back pages”, que tindrien dos excel•lents covers per part del grup The Byrds, i “Bringing it all back home”, amb la peça “Mr. Tambourine man”, que seria objecte d’una històrica versió dels mateixos Byrds, en aquell moment liderats per John McGuinn i David Crosby, doncs el fet està considerat el punt de partida de l’electrificació de la música folk.

Moltes poden ser les raons per les quals el compositor nord-americà va prendre la decisió de deixar enrere el folk tradicional, acústic i reivindicatiu, però una d’elles, i de gran importància, va ser precisament el fet d’escoltar el mencionat cover de “Mr. Tambourine man” realitzat per la banda californiana The Byrds. La versió, molt rítmica i pràcticament irreconeixible de l’original, va suposar, com algunes vegades s’ha comentat, una barreja perfecta entre Dylan i The Beatles, el grup anglès que llavors triomfava espectacularment a Amèrica.

Un dia, durant una de les edicions del festival de Newport, Dylan va sortir a l’escenari acompanyat d’una guitarra elèctrica, però va rebre la incomprensió, la cridòria, les protestes, els xiulets i l’enuig del públic. El cantautor es va retirar i va tornar a la plataforma amb una guitarra acústica. Tanmateix, aquella va ser la primera i última vegada que l’intèrpret de Minnesota va cedir en la seva llarga, extensa, triomfant i prolífica trajectòria i seguidament portaria a terme la definitiva electrificació de la seva música, com molt bé ho va evidenciar el seu següent àlbum: l’històric i decisiu “Hihgway 51 revisited”. 

domingo, 26 de enero de 2014

LES 20 MILLORS CANÇONS DE LA SEGONA DÈCADA DEL SEGLE XXI




- Banda de rock (Manel)
- Beach side (Kings of Leon)
- Boreal (Antònia Font)
- Carreteres que no van enlloc (Antònia Font)
- Clint Eastwood (Antònia Font)
- Conversation 16 (The National)
- Els canons de Navarone (Antònia Font)
- Els ocells (Els Amics de les Arts)
- La bola de cristall (Manel)
- Louisiana o els camps de cotó (Els Amics de les Arts)
- Madness (Muse)
- Mary (Kings of Leon)
- Modern man (Arcade Fire)
- Ready to start (Arcade Fire)
- Save me (Muse)
- Sprawl 2 (Arcade Fire)
- Suburban war (Arcade Fire)
- The face (Kings of Leon)
- The trailing skirts of God (Bell X1)
- We used to wait (Arcade Fire)

A la foto, una imatge del grup canadenc Arcade Fire, que amb 5, és la banda que més cançons aporta.

Nota: aquesta llista està confeccionada en ordre alfabètic i es troba sotmesa a canvis i variacions.

jueves, 23 de enero de 2014

HISTÒRIA DE LA MÚSICA ROCK: L’ERA DAURADA DEL FOLK




La gran influència dels intèrprets folk de la dècada dels 60, l’era daurada del gènere, va ser Woody Guthrie (foto), un home que, per exemple, mitjançant la música, durant els grisos i tràgics dies posteriors a la gran depressió que va causar el crack borsari de Wall Street, l’any 1929, protestava i lluitava contra la pobresa, la misèria o la injustícia social, mentre s’acompanyava d’una guitarra en què sempre hi deia: “this machine kills fascists” (“aquesta màquina mata feixistes”). “This land is your land” va ser la cançó més popular d’una extensa llista de composicions.

L’exemple de Guthrie, que va estar involucrat en diferents llistes negres que el catalogaven de comunista, el va continuar Pete Seeger, qui amb les seves cançons, algunes tradicionals i altres de pròpies, es dedicava a reivindicar la justícia social al llarg del Estats Units, sense oblidar altres aspectes com el pacifisme o el creixent ecologisme. Seeger, que va versionar el “This land is your land” de Guthrie, va composar peces com “I had a hammer (the hammer song)”, de la qual en va fer un cover el trio Peter, Paul & Mary, o “Turn, turn, turn”, que va tenir una versió dels Byrds, el primer grup que va fusionar folk i rock.

A començaments de la dècada dels 60, malgrat que aleshores els Estats Units passaven per un període socio-econòmic força positiu, alguns músics nord-americans cercaven un país més just i equilibrat, en el qual poguessin integrar-se en igualtat de drets sectors de la població aleshores molt castigats i discriminats, com eren el de la dona i de forma molt especial el dels habitants negres, que llavors, de la mà de carismàtics líders com Martin Luther King, lluitaven pels drets civils de la seva raça.

D’altra banda, era una època molt convulsa des del punt de vista militar, doncs aleshores la Guerra Freda va viure alguns dels seus capítols més significatius com la repressió soviètica de la revolta hongaresa a Budapest, el triomf de la revolució cubana, l’intent fallit de derrocar el líder cubà Fidel Castro, la crisi dels míssils a l’illa caribenya, que a punt va estar de fer esclatar un guerra nuclear, la construcció del mur de Berlín o la descolonització, algunes vegades mitjançant la violència, de la majoria dels països del Tercer Món, sense oblidar que al Vietnam, país del sud-est asiàtic que acabava de independitzar-se de França, hi començaven a arribar consellers i soldats nord-americans. Tots aquests fets, juntament amb el record encara més o menys recent de la Segona Guerra Mundial, van motivar grans moviments pacifistes, en els quals es va relacionar de forma exhaustiva la generació folk.

Entre els principals intèrprets folk i de l’anomenada protest song de l’època es trobaven la incansable Joan Báez, Phil Ochs, Judy Collins, el ja significat grup Peter, Paul & Mary o un joveníssim cantautor anomenat Bob Dylan, que era natural de la localitat de Duluth, a l’estat de Minnesota, però que portava ja un temps important actuant en petits clubs del bohemi barri novaiorquès de Greenwich Village, cèlebre graner artístic del qual també van sorgir més tard Jimi Hendrix, el duo Simon & Garfunkel o el grup Lovin’ Spoonful, entre d’altres. Les estrelles folk es reunien periòdicament en un festival que es realitzava a la ciutat de Newport, a l’estat de Rhode Island, on tots junts finalitzaven el certamen interpretant la cançó “With God in our side”, escrita pel propi Dylan.

No obstant, després de tres àlbums, Dylan, un home inquiet i preocupat per aconseguir noves experiències, deixaria aviat la música purament folk i la cançó de caire reivindicatiu i se centraria en l’electrificació del seu repertori, justament quan el grup The Byrds havia versionat la seva peça “Mr. Tambourine man”, en allò què està considerat el punt de partida en la fusió entre folk i rock, sense oblidar l’experimentació d’altres gèneres, com el mateix rock, el blues o fins i tot el country, i una temàtica diferent pel que fa a les lletres, deixant enrere la protesta o el pacifisme i submergint-se en textos més romàntics i, en alguns casos, caracteritzats per certa complexitat i abstracció.

miércoles, 22 de enero de 2014

SANDRO GIACOBBE




Lloc de naixement: Moneglia (Itàlia).
Dècades: 70, 80, 90, 00 i 10.
Gèneres: pop i cançó melòdica.
Principals àlbums: Il giardino Proibito (1975).
El millor: la cançó “Il giardino proibito”.
El pitjor: poc se’n sap des de llavors fora d’Itàlia.

El genovès Sandro Giacobbe va ser un dels grans protagonistes del boom de la cançó melòdica italiana de la dècada dels 70, juntament amb altres artistes com Claudio Baglioni o Umberto Tozzi. El seu gran èxit va arribar l’any 1975 amb el tema “Il giardino proibito”, que a més de triomfar al seu país, va suposar un enorme hit a Espanya, on va ser traduït al castellà. Un altre aspecte important en la trajectòria de Giacobbe són les seves tres participacions al popular festival de Sanremo.

lunes, 20 de enero de 2014

HISTÒRIA DE LA MÚSICA ROCK: ALTRES PROTAGONISTES DE LA DÈCADA DELS 50




Eddy Cochran. Intèrpret de clàssics del rock’n roll dels 50 com “Summertime blues”, “Three steps to heaven” i molt especialment “C’mon everybody”, va participar igualment en la pel•lícula “The girl can’t help it”. Va trobar la mort en un accident de carretera.

Bo Diddley. Va rebre el nom The Generator per tractar-se del primer músic que va realitzar la fusió entre el blues i el rock. Influència cabdal per a bandes britàniques de rythm & blues, com The Animals o The Rolling Stones, es va caracteritzar també per la forma quadrada de les seves guitarres o la presència del seu nom en moltes de les seves peces.

Bill Haley. Considerat el fundador del rock’n roll, per la seva interpretació del tema “Rock around the clock”, va ser superat ràpidament per altres cantants més populars com Elvis Presley o Chuck Berry. Va estar acompanyat per la banda dels Comets, formada per Willy Williamson (guitarra), Franny Beeder (guitarra), Al Rex (baix), Ralph Jones (bateria), Johnny Grande (piano i acordió) i Rudy Pompili (saxofon).

Buddy Holly. A mig camí entre el rock’n roll i el country, fet que estava relacionat amb els seus orígens texans, va ser una clara influència per als Beatles, en particular, i per al pop britànic dels anys 60, en general. Va exercir de compositor, va deixar per a la posteritat peces com “Peggy Sue”, “Not fade away” o “That’ll be the day” i va trobar la mort en un dia gèlid, per l’accident de l’avioneta en què viatjava juntament amb The Big Hopper i la jove promesa mexicana Richie Valens, intèrpret de clàssics com “Donna” o “La bamba”. Va ser acompanyat pel grup The Crickets, format per Niki Sullivan (guitarra), Joe B. Mouldin (baix) i Jerry Allison (bateria).

Jerry Lee Lewis. Juntament amb Little Richard, l’intèrpret més espectacular del decenni dels 50. La seva forma de tocar el piano va passar a la posteritat, com també ho van fer cançons com “Whole lotta shakin’ going on” o “Great ball of fire”, que igualment va ser el títol d’un film sobre la seva vida rodat a finals de la dècada dels 80, sota la direcció de Jim McBride. Influït, com Holly, pel country, va ser empresonat per un obscur afer de corrupció de menors.

Carl Perkins. La seva fama la deu sobretot per ser l’autor del clàssic “Blue suede shoes”, encara que la versió més popular és la que va interpretar Elvis Presley. Va patir un accident automobilístic que li va provocar una llarga estada hospitalària.

Little Richard (foto). Famós especialment per dos factors: els seus cèlebres espectacles en directe i el seu hit “Tutti frutti”. L’artista, que va també interpretar peces com “Long tall Sally” i “Good golly, miss Molly”, va decidir abandonar el rock’n roll i centrar-se en la música gospel arran d’estar a punt de morir en un accident aeri.

Gene Vincent. Potser l’intèrpret més fosc i sinistre de la dècada dels 50, anava sempre vestit amb una jaqueta de cuir i va aconseguir una gran celebritat gràcies al tema “Be - bop - a- lula”, interpretat amb el grup The Blue Caps, integrat per Cliff Gallup (guitarra), Willie Williams (guitarra), Jack Neal (baix) i Dickie Harrell (bateria). Després de marxar a Anglaterra, va trobar la mort a l’edat de 36 anys.

The Everly Brothers. El duo format pels germans Don i Phil va passar a la història per hits com “Bye, bye love”, “Wake up little Susie” o “All i have to do is dream”. Gran influència del beat britànic, va ser clau també per a l’aparició d’un altre duet estel•lar, el format per Paul Simon i Art Garfunkel, que va versionar “Bye, bye love”.

The Platters. Grup estel•lar del gènere doo wop, de la mà del productor Buck Ram, va obtenir un gran èxit mitjançant cançons dolces, agradables i romàntiques com “Only you”, “Smoke gets in your eyes”, “My prayer” o “Twilight time”. Format en principi per Tony Williams, com a veu solista, David Lynch, Paul Robi i Herb Reed, va entrar en crisi arran de la marxa del primer. 

domingo, 19 de enero de 2014

THE ASSEMBLY




Lloc de fundació: Basildon (Anglaterra).
Formació: Vince Clark (teclats i veu), Eric Radcliffe (producció), Feargal Sharkey (veu) i Paul Clempson (guitarra).
Dècades: 80.
Gèneres: synth pop i new wave.
Grups que origina: Erasure.
El millor: el caràcter inquiet de Clark.
El pitjor: un single i adéu.

Després d’abandonar Dépéche Mode i formar, amb Allison Moyet, el duo Yazoo, el teclista Vince Clark va fundar amb el productor Eric Radcliffe l’efímer grup The Assembly, que va comptar com a cantant amb Feargal Sharkey, exlíder de la banda nord-irlandesa The Undertones. Finalment, el quartet només va gravar un single, “Never never”, i ho va deixar estar, moment en què Clark va crear Erasure amb Andy Bell.

jueves, 16 de enero de 2014

HISTÒRIA DE LA MÚSICA ROCK: CHUCK BERRY




Si al capítol anterior es comentava que finalment, després d’uns inicis força polèmics, Elvis Presley va ser pràcticament acceptat per a tothom, amb l’altra gran figura de la música rock dels anys 50, Chuck Berry, un músic educat en el blues, no va passar exactament el mateix.

Berry, natural de l’estat de Missouri, era negre i aquesta condició suposava encara un autèntic llast durant el decenni dels 50, dècada en què, per exemple, blancs i negres eren segregats en el transport públic o als centres acadèmics. A més, Chuck composava les seves pròpies cançons, s’atrevia a parlar de temàtiques aleshores bastant polèmiques i els seus espectacles, amb l’anomenat pas de l’ànec, eren autèntiques festes.

Considerat un extraordinari guitarrista, i també una influència cabdal per a bandes de pop, rock i rythm & blues britànics de la dècada dels 60, el compositor nord-americà, un dels primers músics en fer menys visibles les barreres que separaven la població blanca de la negra, va passar a la posteritat gràcies a clàssics de la música popular com “Meybelline”, el seu primer èxit; “Carol”, una versió de la qual va representar el primer single dels Rolling Stones; “Roll over Beethoven”, tema del qual els Beatles en van fer un cover al seu segon àlbum “With the Beatles”, o “Johnny be goode”, la seva peça més cèlebre, que ha tingut un munt de versions i ha format part en un gran número de pel•lícules rodades als Estats Units.

Al marge de la música, l’intèrpret de Missouri va decidir posar un negoci de restauració, per al qual va contractar, conscient o inconscientment, una noia menor d’edat. Allò cert és que Berry va ser condemnat per corrupció de menors i empresonat per aquest delicte, finalitzant d’aquesta trista manera la primera i més important part de la seva carrera musical. Una vegada posat en llibertat, va observar com el primitiu rock’n roll havia passat de moda en benefici del pop britànic, que va invadir el mercat i els escenaris dels Estats Units, però Berry es va veure posteriorment gratificat pels revivals rockers que hi van tenir lloc durant els decennis dels 70 i 80. 

miércoles, 15 de enero de 2014

TECHNIQUE




Grup: New Order.
Any: 1989.
Formació: Bernard Sumner, Peter Hook, Stephen Morris i Gillian Gilbert.
Àlbum d’estudi anterior: Brotherhood (1986).
Àlbum d’estudi posterior: Republic (1993).
El millor: “Run”.
El pitjor: la moda acid – house podia agradar més o menys.

“Technique”, el cinquè àlbum d’estudi del quartet New Order, el grup que va suposar la continuïtat de Joy Division (JD) arran del suïcidi de Ian Curtis, pot ser considerat el treball cabdal de la banda de Manchester, que, amb el pas dels anys, va passar del postpunk que va caracteritzar JD a una música dance de caràcter electrònic. Quan es va gravar el disc, produït per la discogràfica independent The Factory, els components de la formació es trobaven a l’illa balear d’Eivissa, per la qual cosa no és estrany que l’obra contingui importants dosis del ritme acid – house, llavors de moda a les discoteques de la petita illa mediterrània. A “Technique” hi destaquen “Fine time”, primer single extret de l’àlbum, “Round and round” i la magnífica “Run”.

lunes, 13 de enero de 2014

HISTÒRIA DE LA MÚSICA ROCK: ELVIS PRESLEY




Si la figura inicial del rock’n roll va ser Bill Haley, i el primer intèrpret que va brillar també com a compositor va ser Chuck Berry, la primera gran estrella del gènere no va ser un altre que Elvis Presley. Nascut a la localitat de Tupelo, a l’estat meridional de Mississipí, molt aviat es va traslladar amb la seva família a la ciutat de Memphis, l’urbs més important de l’estat de Tennessee i seu dels històrics estudis de gravació Sun Records, on a part de Presley hi va participar, per exemple, el mite country Johnny Cash.

Les primeres aparicions de Presley a la televisió nord-americana van escandalitzar la societat més conservadora dels Estats Units, que no podien permetre als seus fills, sobretot si aquests eren noies, que fossin fans d’aquell “energumen” que ballava i es movia d’una forma considerada per l’època inapropiada i fins i tot provocadora. No obstant, amb el pas del temps, i llevat d’aquelles famílies més tradicionals, Elvis va acabar sent plenament acceptat i convertit en un símbol més d’Amèrica. Malgrat tot, es tractava d’un cantant blanc, amb aspecte angelical i que moltes mares voldrien com a gendre.

El fenomen Presley va ser representat amb una gran quantitat d’edicions de discs, tant en format single com en àlbum; actuacions en un important número de pel•lícules, la majoria d’elles amb unes crítiques força negatives, o la realització de continuades, llargues i esgotadores gires. Moltes de les cançons interpretades per Elvis, que mai va exercir de compositor, van passar a la posteritat, com van ser els casos de “Heartbreak hotel”, el seu primer èxit; “Don’t be cruel”, “Blue moon”, “Jailhouse rock”, la dolça i una mica ensucrada “Love me tender”, que també va ser el títol del seu film inicial, o “Blue suede shoes”, escrita per Carl Perkins, un altre dels pioners de la música rock.

La gran època de Presley va finalitzar quan, donant exemple de bon ciutadà nord-americà, se’n va anar a terres alemanyes a realitzar el servei militar. Quan va tornar a Amèrica, es va trobar un panorama molt diferent, en un període en què els Beatles, en particular, i el pop i rythm & blues britànics, en general, ho havien arrasat tot i van prendre clarament el protagonisme en les dues bandes de l’oceà Atlàntic. Els últims anys d’Elvis van ser més aviat tristos, fins i tot patètics, i no gaire remarcables, caracteritzats pel seu desmesurat engreixament, les actuacions en luxosos locals de Las Vegas o l’addicció a diferents fàrmacs, abans de trobar la mort l’any 1977, a la seva casa de Graceland, convertida avui en museu i en centre de peregrinació de fans. Així i tot, va ser capaç de gravar dues extraordinàries cançons l’any 1969, la trista, tràgica i pessimista “In the ghetto” i “Suspicious mind”, segons la meva opinió, de llarg el millor tema de la seva extensa discografia.

domingo, 12 de enero de 2014

ANARCHY IN THE UK




Grup: The Sex Pistols.
Any: 1976.
Formació: Johnny Rotten, Steve Jones, Glen Matlock i Paul Cook.
Gènere: punk.
Àlbum d’estudi: Never mind the bollocks... here the Sex Pistols.
El millor: himne punk.
El pitjor: s’inicien els escàndols.

L’any 1976, quan la Gran Bretanya, en particular, i el continent europeu, en general, es trobaven immersos en una terrible crisi econòmica, arrel de la pujada del preu del petroli per part dels països exportadors després de la Guerra de Yom Kippur, entre àrabs i israelians, es va formar el quartet The Sex Pistols, encapçalat pel peculiar cantant John Lyndon, aleshores conegut com a Johnny Rotten. El primer single de la banda, la més popular del gènere punk, va ser “Anarchy in the UK”, una enèrgica, polèmica i, al mateix temps, extraordinària peça que parlava de l’adveniment de l’anarquia al Regne Unit. Malgrat el canvi de discogràfica i que algunes botigues es van negar a vendre el disc, aquest va tenir un èxit incontestable, es va convertir en inqüestionable himne punk i va ser inclòs en l’únic àlbum d’estudi de la formació. El tema va provocar grans escàndols, fet que es veuria agreujat amb “God save the queen”, el segon senzill del grup. 

jueves, 9 de enero de 2014

HISTÒRIA DE LA MÚSICA ROCK: EL ROCK’N ROLL




Quan va acabar, l’any 1945, la Segona Guerra Mundial, la situació a Europa i Amèrica era antagònica. Mentre al vell continent tot era ruïnes, misèria i desesperació, els Estats Units, que mitjançant el New Deal de Franklin D. Roosevelt havien deixat molt enrere la depressió motivada pel crack de la borsa de Wall Street, l’any 1929, es trobaven en un extraordinari període econòmic, que li van permetre, per exemple, ajudar estats d’Europa Occidental, com el Regne Unit, França o la derrotada Alemanya, a sortir de la crisi gràcies a les donacions del Pla Marshall. Tampoc es pot oblidar que els Estats Units, aleshores sota la presidència de Harry Truman, s’havien convertit en la indubtable primera potència mundial en els àmbits polític i econòmic, fet que ja s’havia percebut en el període d’entreguerres.

Sota aquesta nova perspectiva, durant la dècada dels 50 Amèrica del Nord va viure una nova etapa cultural en sectors com la literatura, el cinema o la música. Pel que fa a la primera d’aquestes arts, va sorgir l’anomenada generació Beat, integrada per escriptors com William Burroughs, Jack Kerouac o Allen Ginsberg. Quant al món cinematogràfic, van aparèixer actors que representaven la rebel•lia de l’època com Marlon Brando i James Dean, que va trobar la mort molt jove en un accident de carretera. Finalment, pel que respecta a la música, hi va tenir lloc el naixement del rock’n roll, que molts experts han situat en el tema “Rock around the clock”, cançó interpretada per Bill Haley & his Comets (foto).

El rock’n roll va ser una fusió entre un ritme interpretat per negres, el Blues, i una altre genuïnament blanc, el Country & Western, per la qual cosa es podria dir que, pel seu mestissatge, el rock va establir un dels primers ponts entre les dues races majoritàries del país, en una dècada en què es van posar en marxa la lluita, els actes i les manifestacions en la recerca dels drets civils de la població afroamericana. Va ser en aquell decenni quan, per exemple, una dona negra anomenada Rosa Parks es va negar a cedir el seu seient en un autobús a un home blanc, quan Martin Luther King va iniciar la seva lluita pacífica pels drets dels negres o quan l’administració presidida per Dwight Eisenhower va obligar un institut de l’estat meridional d’Alabama a acceptar alumnes d’ètnia afroamericana.

Si Bill Haley es pot considerar el fundador del rock’n roll, les grans estrelles del gènere van ser Elvis Presley, el primer gran símbol del moviment; Chuck Berry, Little Richard, Jerry Lee Lewis, Buddy Holly, Eddy Cochran, Carl Perkins, el duo Everly Brothers o, ja en la part final de la dècada, Gene Vincent. No cal dir que, en un primer moment, la societat nord-americana es va escandalitzar amb l’esclat del rock, mentre que la part més conservadora no podia permetre que els seus fills i sobretot filles admiressin un personatge com Presley, que tenia l’avantatge de ser blanc, però que ballava d’una manera que llavors era considerada provocativa i immoral.

És cert que finalment la població nord-americana, almenys una part important d’ella, va acabar admetent la nova moda, potser per aquella dita que expressa que si no pots amb el teu enemic, és millor unir-te a ell, però també és veritat que es va intentar domesticar d’alguna manera la nova música. No és estrany, doncs, que a partir de finals dels 50, d’una manera o d’una altra, anessin desapareixent les grans figures del primer rock, alguna vegada de forma accidentada, però d’altres amb certa polèmica: d’una banda, Presley, qui podríem dir que va ser pràcticament acceptat per a tothom, se’n va anar a Alemanya a realitzar el servei militar; Berry va ser empresonat per un assumpte força polèmic, en un tema qualificat de corrupció de menors, i una cosa semblant va succeir amb Lewis, mentre Vincent va haver de marxar a Anglaterra per trobar una audiència més accessible i alternativa. D’altra banda, Holly, juntament amb The Big Hopper i el joveníssim Richie Valens, creador de la popular “La bamba”, va perdre la vida en un accident d’avió, Cochran va trobar la mort en un sinistre automobilístic i Richard, arran de salvar miraculosament la vida en una trajecte aeri, es va retirar del rock i es va centrar només en la música gospel.

Mentrestant, van sorgir una sèrie d’intèrprets molt dòcils, escassament perillosos, afables i força tous com el canadenc Paul Anka, compositor del hit “Diana”; Franky Avalon o Fabian, juntament amb l’aparició de la fugaç moda del twist, que va tenir en Chubby Checker la seva gran figura, i l’estil doo wop, un gènere interessant que va comptar amb els Platters com a banda insígnia, però més sofisticat, net i relaxat que el primitiu rock’n roll.

Tanmateix, tots aquests intèrprets serien aviat esborrats del primer pla musical per l’anomenada British Invasion, quan una gran quantitat de grups del Regne Unit, amb els Beatles al capdavant, van situar el protagonisme de la música rock a l’altra banda de l’oceà Atlàntic. Aquestes formacions britàniques van ser força influenciades pel boom que es va viure, entre finals dels 50 i començaments dels 60, amb un important protagonisme del productor Phil Spector, dels anomenats grups de noies, entre els quals hi destacaven The Crystals, The Marvelettes, The Ronettes, The Shirelles o Martha & the Vandellas.