jueves, 30 de enero de 2014

HISTÒRIA DE LA MÚSICA ROCK: ALTRES PROTAGONISTES DE LA MÚSICA FOLK DELS 60




Joan Báez (foto). La seva lluita en favor d’aspectes com la justícia social, els drets civils o la pau, de forma molt especial en el període àlgid de la guerra del Vietnam, es van fer cèlebres durant la totalitat de la dècada dels 60 i part del decenni dels 70. Assídua al festival de Newport, va editar importants àlbums com l’inicial de títol homònim, “Farewell Angelina” o “David’s album”, dedicat a qui llavors era el seu company sentimental, objector del conflicte del sud-est asiàtic i empresonat per aquesta causa. Al llarg de la seva carrera ha realitzat una gran quantitat de versions, algunes d’elles de Bob Dylan, amb el qual va mantenir un idil•li.

Judy Collins. Va ser amb Joan Báez la gran intèrpret de l’era daurada de la musica folk. Va gravar àlbums com “Both sides now” i “Amazing grace”, va realitzar covers d’autors com Woody Guthrie, Pete Seeger, Bob Dylan, Phil Ochs, Leonard Cohen o Joni Mitchell i va mantenir una relació sentimental amb Stephen Stills, que li va dedicar la cançó “Suite: Judy blue eyes”, la qual va interpretar amb David Crosby y Graham Nash.

Phil Ochs. Fervent seguidor dels llegendaris Woody Guthrie i Pete Seeger, va editar discs com “All the news that’s fit to sing” o “Ain’t marching anymore”. Clar exemple de la cançó protesta, algunes de les seves lletres criticaven amb força el paper dels Estats Units a la guerra del Vietnam.

Peter, Paul & Mary. Trio format per Peter Yarrow, Paul Stookey i Mary Travers i originari, com Bob Dylan, dels ambients bohemis del Greenwich Village de Nova York. Durant la seva trajectòria van versionar cançons com “If a had a hammer (the hammer song)”, de Pete Seeger, o el popular “Blowin’ in the wind”, del citat Dylan, encara que potser el seu èxit més perdurable ha estat la peça infantil “Puff (the magic dragon)”.

No hay comentarios: