jueves, 15 de enero de 2015

HISTÒRIA DE LA MÚSICA ROCK: ALTRES BANDES DE COUNTRY ROCK














Entre els protagonistes del gènere country rock durant la dècada dels 70, podríem destacar les formacions Allman Brothers Band, Marshall Tucker Band o Lynyrd Skynyrd, entre d’altres, però aquestes ja van tenir el seu apartat o capítol propi en els articles que es van dedicar al southern rock. Altres cantants i grups significatius van ser:

John Denver. Encara que nascut a l’estat de Nou Mèxic, el cantautor es va establir a Colorado i va adoptar com a nom artístic el de la seva ciutat més populosa. També poeta, Denver va triomfar amb cançons com “Take me home, country roads”, “Sunshine in my shadow” i “Anni’s song”, dedicada a la seva companya sentimental. En un període en què era més actiu en la lluita pels valors mediambientals que no pas per la faceta musical, va trobar la mort en un accident aeri.

Emmylou Harris. Nascuda a l’estat d’Alabama, en el profund sud dels Estats Units, i dotada d’una gran veu, va col•laborar abastament amb l’estrella country Gram Parsons, que també va exercir com a mentor i mestre. Ja instal•lada com a gran figura del gènere, Harris va exercir una enorme influència , va guanyar 13 premis Grammy i va tenir també col•laboracions amb intèrprets com Bob Dylan, Neil Young, John Denver i Linda Rondstadt, així com amb grups com The Band.

Kenny Rogers. Cantant, autor, productor i actor texà que va convertir-se en un dels màxims venedors musicals dels Estats Units, sobretot durant la dècada dels 70, quan quatre dels seus àlbums, “Kenny Rogers”, “Love or something like it”, “The gambler” i “Kenny”, van arribar al punt més alt de les llistes nord-americanes. Durant el decenni dels 80, va seguir amb la seva triomfant trajectòria, la qual va quedar clarament frenada a la dècada dels 90.

Linda Rondstadt. Amb arrels sorgides del folk i el country, encara que també va utilitzar els estils jazz, pop i rock, Rondstadt, que va col•laborar amb Neil Young en l’emblemàtic àlbum “Harvest”, va tenir una extraordinària dècada dels 70, període en què es va convertir en una gran estrella, va vendre un munt de discs i va obtenir una important quantitat de premis Grammy. Amb el decenni dels 80, va iniciar una clara decadència, moment en què va especialitzar-se en la música originària de Mèxic.

America. Gerry Buckley, Dewey Bunnell i Sam Peek, cantants i especialistes en variats instruments, van formar el grup de country pop America, que malgrat la seva denominació, eren tots ells nascuts a Anglaterra, encara que fills de militars dels Estats Units destinats a la Gran Bretanya. Amb unes veus molt sincronitzades, que recordaven a les dels Eagles, van triomfar gràcies a temes, en algun cas propers a l’AOR, com “A horse with no name”, “I need you” o la cèlebre “Sister golden hair”.

Flying Burrito Brothers. Després del seu fugaç pas pels Byrds, amb els quals va gravar l’influent àlbum “Sweetheart of the rodeo”, Gram Parsons (veu, guitarra, piano i òrgan), l’home que va aconseguir la fusió entre country i rock, es va endur amb ell Chris Hillman (baix i veu), membre fundador de la mítica banda californiana, i va formar el grup Flying Burrito Brothers, completat per Pete Kleinow (guitarra) i Chris Ethritge (bateria). Amb Parsons, que moriria pocs anys més tard, el conjunt nord-americà només va editar dos treballs, el reivindicat “The gilded palace of sin” i “Burrito deluxe”.

Manassas. Després de formar part de Buffalo Springfield, de juntar-se amb David Crosby, Graham Nash i Neil Young i de llançar-se en solitari, Stephen Stills (veu, guitarra, piano i òrgan) va formar la banda Manassas amb l’exByrd Chris Hillman (veu i guitarra) i Al Perkins (guitarra i veu), tots dos anteriors membres de Flying Burrito Brothers; Calvin Samuel (baix) i Dallas Taylor (bateria), que havien estat músics d’estudi i d’acompanyament de Crosby, Stills, Nash & Young, a més de Paul Harris (piano i òrgan) i Joe Lata (percussió i veu). El grup, que va usar els gèneres country, folk, blues, rock i fins i tot ritmes llatins, només va gravar dos àlbums.

Poco (foto). Dos exintegrants de Buffalo Springfield, Richie Furay (veu i guitarra) i Jim Messina (guitarra), van fundar aquest grup de country rock amb Rusty Young (guitarra), el futur Eagle Randy Meisner (baix) i George Grantham (bateria). Amb el pas del temps, la banda californiana aniria a poc a poc abandonant les parts més puristes del country i s’aniria apropant a postulats pop i fins i tot AOR, fet evidenciat en el seu hit “Rose of Cimarron”, present en el treball d’idèntic títol. Més tard, un altre music que s’uniria als llegendaris The Eagles, Timothy B. Schmit (baix i veu), s’incorporaria a la formació.

No hay comentarios: