domingo, 17 de enero de 2016

HISTÒRIA DE LA MÚSICA ROCK: L’EXPLOSIÓ DEL ROCK ALTERNATIU





El final de la dècada dels 70 i el començament del decenni dels 80, en el marc de la new wave i més concretament del postpunk, és l’època en què es considera que va tenir lloc el naixement del rock alternatiu i independent. Nombroses bandes, que pel seu tipus de música no comptaven amb el beneplàcit de les radiofórmules i el nou canal televisiu MTV, es van haver de refugiar en petits segells discogràfics, com The Factory. No obstant, alguns d’aquells grups, com The Cure o Dépéche Mode, van acabar comptant amb una important popularitat.

Durant el segon lustre dels anys 80, algunes formacions, com per exemple Pixies o REM, tot i que d’una forma encara bastant discreta, van aconseguir fer ascendir un esglaó més el rock de caire alternatiu, si bé és veritat que aquest fet va ser, mitjançant àlbums com “Doolittle”, de la banda de Boston, i “Green”, del conjunt d’Athens, més evident a la Gran Bretanya que no pas als Estats Units, malgrat la procedència nord-americana dels dos grups.

L’explosió de l’indie rock va tenir lloc a inicis de la dècada dels 90, mitjançant el corrent grunge, aparegut a finals del decenni dels 80 a la ciutat nord-americana de Seattle, a l’estat occidental de Washington. “Nevermind”, el segon àlbum d’estudi d’un dels grups més emblemàtics del moviment, el trio Nirvana (foto), està considerat un abans i un després en l’escena alternativa per la gran quantitat de vendes que va assolir el disc, sense oblidar tampoc l’impacte que va tenir “Ten”, el treball de debut del quintet Pearl Jam.

A partir d’aquell moment, el rock independent ha estat, encara que no en tots els casos, un fenomen gairebé de masses i no és gens estrany, des d’aleshores, que algunes cançons del gènere gaudeixin d’una important presència en les emissores de ràdio i els canals televisius més comercials. Al marge del grunge, també cal destacar l’èxit d’altes formacions alternatives com els ja significats REM, que van tenir un enorme triomf amb l’obra “Out of time”; Red Hot Chili Peppers, amb una original barreja de funk i rock dur; The Smashing Pumpkins, que llavors van editar el magnífic àlbum “Siamese dream”, o les diverses bandes del brit pop. 

No hay comentarios: