Nascut a la localitat de Warracknabeal, a l’estat australià de Victoria, Nick Cave ha estat un dels pioners i una de les figures clau del rock alternatiu, establert avui com una llegenda de la música rock.
Cave, aleshores simplement com a vocalista, va formar el quartet The Birthday Party, en principi anomenats The Boys next Door, amb el multiinstrumentista Mick Harvey (guitarra, baix, bateria, piano, òrgan i sintetitzadors), el guitarrista i organista Rowland S. Howard, el baixista Tracy Pew i el bateria Phil Calvert, caracteritzant-se l’associació en la pràctica d’una música amb arrels en el punk rock i el postpunk.
Seguidament, Nick (veu, guitarra i piano) va començar, ja instal•lat a la gran urbs de Melbourne, la seva llarga, prolífica i aclamada col•laboració amb els Bad Seeds, integrats inicialment pel mateix Harvey, qui havia estat el seu company a The Birthday Party; l’alemanya Blixa Bargeld (guitarra, piano i veu), excomponent de la banda Einsturzende Neubauten; Barry Adamson (baix), qui havia format part de la formació postpunk Magazine, i Hugo Race (guitarra), que ho va deixar estar aviat.
El grup va debutar el primer lustre dels anys 80 amb el revolucionari i escassament accessible “From here to eternity”, de característiques postpunk, gòtiques, sinistres i industrials que només, comercialment parlant, va ser un èxit menor a la Gran Bretanya, passant pràcticament desapercebut al seu país natal o als Estats Units. La banda es va mantenir molt lluny del gran públic fins a la confecció de l’àlbum “The love in”, gravat ja durant el decenni dels 90, període en què també van destacar “Murder ballads” o l’assossegat i tranquil “The boatman’s call”, un dels seus cims creatius, tot i que no va poder arribar al més alt d’un rànquing, concretament a Austràlia, fins a l’edició de “Push the sky away”, fins el moment el seu darrer treball.
Cal significar també l’ús per part de Cave d’altres gèneres com el blues o el garage rock, l’entrada als Bad Seeds de músics com el bateria Thomas Wydler, el baixista Martyn P. Casey, el pianista Conway Savage, el bateria i percussionista Jim Sclavunos o el violinista i acordionista Warren Ellis o el projecte de caire experimental conegut com a Grinderman, en el qual també han participat Casey, Sclavunos i Ellis.
No hay comentarios:
Publicar un comentario