Durant el primer lustre de la dècada dels 90 va sorgir el corrent del brit pop, que es va consolidar mitjan el decenni. El moviment, que va suposar una nova invasió britànica al mercat dels Estats Units, semblant a aquella que va tenir lloc als anys 60, amb els Beatles al capdavant, va estar molt influenciat per bandes com els mateixos Fab Four, The Who, The Kinks o Small Faces i solistes com David Bowie.
Al tractar-se d’un tipus de pop similar a aquell que es realitzava al Regne Unit dues i tres dècades abans, la moda va tenir alguns detractors, que consideraven que el seu estil era escassament original. Allò cert, però, és que els seguidors del brit pop en van ser una àmplia majoria i moltes formacions que van protagonitzar el corrent van superar clarament les vendes que en aquella època delimitaven els discs confeccionats per bandes amb orígens independents i alternatius.
Els dos principals grups del brit pop van ser Oasis i Blur, amb els quals es va voler entaular una rivalitat semblant a aquella que la premsa va cercar durant el decenni dels 60 entre els Beatles i els Rolling Stones. Tanmateix, mentre que la que van mantenir les dues mítiques bandes va ser més figurada que no pas real, si es van encendre algunes espurnes entre el conjunt liderat pels germans Gallagher i l’encapçalat per Damian Allbarn, de manera especial quan es van editar els dos àlbums estel•lars de cada formació: “(What’s the story) Morning glory” i “Parklife” respectivament.
Si Oasis es va veure molt influenciat pels Beatles, sobretot pel que fa a la segona època del quartet de Liverpool, i Blur pels Kinks, els altres dos grans grups del brit pop, Pulp i Suede, es van decantar per la figura de David Bowie, sense oblidar altres artistes glam com Marc Bolan i Bryan Ferry, líders de T Rex i Roxy Music respectivament. Els primers, que van brillar amb el treball “Different class”, van aconseguir la fama i la popularitat després de molts anys de travessia pel desert, mentre els segons, que van confeccionar l’excel•lent “Dog man star”, van ser la primera banda del gènere en aconseguir l’èxit.
El moviment, que va tenir com a altres formacions emblemàtiques Elastica, amb un àlbum de títol homònim força aclamat; Ocean Colour Scene (foto), que va gravar el fantàstic treball “Moseley shoals”, i The Verve, que va triomfar amb el disc “Urban hymns”, es va desinflar a finals dels anys 90, encara que la seva influència ha estat notable en grups del segle actual com Arctick Monkeys, Kaiser Chiefs o Snow Patrol.
No hay comentarios:
Publicar un comentario