jueves, 31 de marzo de 2016

HISTÒRIA DE LA MÚSICA ROCK: LA MÚSICA MAINSTREAM ARRIBA A NIVELLS DE COMERCIALITZACIÓ EXTREMS




Potser és un fenomen molt antic, del qual hi ha alguna mostra si ens remuntem a la dècada dels 60, però els nivells de comercialització a què ha arribat la música popular més accessible en l’actual segle, en un moviment imparable que va començar al decenni dels 80, ha assolit extrems de vegades quasi insuportables.

Pel que fa als solistes, el retrat robot podria ser el d’un intèrpret jove, prim, fotogènic i atractiu, que sàpiga cantar i ballar i, a poder ser, almenys en els artistes de raça blanca, amb el cabell ros i els ulls clars. Això si, afortunadament els temps han canviat i, a diferència d’altres èpoques marcades pel racisme, és habitual trobar estrelles de diferents orígens, races i ètnies.

Quant als grups, sense tenir res a veure en allò que succeïa en altres períodes de la història del pop – rock, quan una sèrie d’amics es trobaven, per exemple, en el garatge de la casa d’un d’ells per assajar, els orígens de les formacions semblen una mena de càsting per determinar quins nois i noies han de pertànyer a una associació, com semblen els casos de conjunts de laboratori com Spice Girls, Backstreet Boys, Take That o els més recents One Direction.

De totes formes, i malgrat que molts dels cantants del pop més comercial podrien ser de vegades els gendres ideals, aquesta classe d’intèrprets no s’han lliurat de diversos escàndols, com han estat els exemples de Beyoncé, Justin Bieber, Miley Cyrus (foto), Lady Gaga, Rihanna o Britney Spears, que en ocasions semblen ser muntatges de la pròpia indústria discogràfica per mostrar certa transgressió, en una actitud semblant a aquella que exercia Madonna als anys 80.

No obstant, en algun cas, com el de la cantant de soul britànica Amy Winehouse, intèrpret que es movia en la frontera entre la música comercial i aquella més alternativa, els afers sobre la seva vida privada van resultar ser certs, tal com ho va demostrar la seva mort només amb 27 anys. 

martes, 29 de marzo de 2016

THE DARKNESS




Lloc de fundació: Lowestoft (Gran Bretanya).
Formació inicial: Justin Hawkins (veu, guitarra, piano i sintetitzadors), Dan Hawkins (guitarra), Frankie Poullain (baix) i Ed Graham (bateria).
Dècada estel•lar: 00.
Gèneres: rock, rock dur i glam metal.
Principal àlbum: Permission to land (2003).
Altres àlbums d’estudi: One way ticket to... and black (2005), Hot cakes (2012), Last of our kind (2015) i Pinewood smile (2017).
Grups que origina: Stone Gods.
El millor: l’àlbum de debut.
El pitjor: la marxa temporal del líder.

El grup britànic The Darkness, molt influït pel glam rock dels 70, i més concretament per la llegendària banda Queen, va triomfar espectacularment arran de la confecció del seu primer àlbum, “Permission to land”, guanyador dels Brit Awards que va extreure quatre singles d’èxit. Una de les grans atraccions de la formació anglesa és el seu líder Justin Hawkins, personatge força teatral i histriònic que va haver d’abandonar temporalment els seus companys per problemes derivats de l’alcohol i les drogues. 

lunes, 28 de marzo de 2016

HISTÒRIA DE LA MÚSICA ROCK: EUROPA CONTINENTAL A LA DÈCADA DELS 90




Tres aspectes cal destacar quant a la música pop – rock de l’Europa Continental durant la dècada dels 90 del segle XX: l’auge de l’escena de caire independent, l’èxit espectacular dels sons electrònics i avantguardistes i la presència de multitud de festivals a diferents països.

Pel que respecta a la visibilitat del rock de caràcter alternatiu, i com bé ja s’ha explicat en altres capítols d’aquesta història de la música popular, va ser un fenomen a nivell planetari, doncs també es va produir tant a la Gran Bretanya com als Estats Units, i en tenim un exemple en l’estat espanyol, encara que no en aquest cas, almenys de manera notòria, a Catalunya.

Pel que fa a la música electrònica, a part de l’èxit continuat a Alemanya, un dels bressols del gènere, cal destacar l’impacte que va tenir l’estil a França, concretament a París, quan hi va tenir lloc el moviment house, el qual va comptar com a formació més emblemàtica amb els avui cèlebres Daft Punk (foto). Igualment, van tenir un gran ressò les multitudinàries desfilades tecno, les parades, a ciutats centreeuropees com l’alemanya Düsseldorf o la suïssa Zuric.

Finalment, cal significar la gran quantitat de festivals de rock estiuencs que tenen lloc des dels anys 90 al continent europeu, com també al Regne Unit i als Estats Units, un auge que recorda a aquell que va haver-hi entre finals del decenni dels 60 i inicis de la dècada dels 70, en ple moviment de la contracultura hippy. Alguns d’aquests esdeveniments, entre els quals destaca el danès de Roskilde, hi tenen la seu a l’estat espanyol, com els festivals FIB de Benicàssim o els barcelonins Sónar, de caràcter electrònic, i Primavera Sound. 

jueves, 24 de marzo de 2016

HISTÒRIA DE LA MÚSICA ROCK: ESPANYA A LA DÈCADA DELS 90




Era molt complicat per als solistes i grups del pop – rock espanyol de la dècada dels 90 superar, i fins i tot igualar, la transcendència de la música popular que es va fer a Espanya durant el decenni dels 80, quan hi va tenir lloc l’anomenada edat d’or del rock en llengua castellana en el marc de la movida madrilenya.

Durant els anys 90, algunes de les bandes que van marcar la movida van seguir amb una trajectòria important, com van ser els casos, per exemple, dels madrilenys Radio Futura o de les formacions catalanes El Último de la Fila, que llavors va passar per una de les èpoques de major popularitat, i Loquillo y los Trogloditas, encara que José María Sanz deixaria aviat els seus col•legues per llançar-se en solitari, en una carrera que es va allunyar del rock i apropar a la música de cantautor.

Com va succeir a la resta del món, en aquell període a Espanya es van viure dues circumstàncies importants: la primera, que el pop – rock de caràcter independent va sortir del túnel i va aconseguir certa celebritat, i la segona, que la música de característiques més populars va ser cada cop més comercial, poc arriscada i més convencional, trobant importants audiències en radiofòrmules com el veterà Los 40 Principales, Cadena 100 o Cadena Dial.

Pel que respecta a la part més comercial i visible, cal destacar cantants influenciats per la música melòdica italiana, com el sabadellenc Sergio Dalma o el madrileny Alejandro Sanz, que es va convertir en autèntic fenomen de vendes; el barceloní Manolo García, que va continuar en solitari després de la dissolució d’El Último de la Fila; la banda èpica aragonesa Héroes del Silencio, encapçalada per Enrique Bunbury, o grups especialitzats en un pop de missatge juvenil com el duo madrileny Ella Baila Sola, el conjunt guipuscoà La Oreja de Van Gogh o la formació lleonesa El Canto del Loco, de la qual va sorgir Dani Martín.

Pel que fa a l’escena alternativa, en una dècada en què es va consolidar el festival de Benicàssim i es van iniciar, tots dos a Barcelona, l’electrònic Sònar i el Primavera Sound, cal significar tres bandes: els andalusos Los Planetas (foto), grup assidu a Benicàssim i que va fer història arran de la gravació de l’elogiat i molt reivindicat àlbum “Una semana en el motor de un autobús; els mallorquins Sexy Sadie i els asturians Australian Blonde, que a diferència del conjunt de Granada, van preferir expressar-se en llengua anglesa.

Finalment, cal deixar constància de l’èxit que van continuar tenint veterans cantautors com Joan Manuel Serrat, Luis Eduardo Aute o Joaquín Sabina, tres clàssics de la música del segle XX.

miércoles, 23 de marzo de 2016

(I DON’T WANT TO GO) TO CHELSEA




Grup: Elvis Costello & The Attractions.
Any: 1978.
Formació: Elvis Costello, Bruce Thomas, Pete Thomas i Steve Nieve.
Gènere: pub rock.
Àlbum d’estudi: This year’s girl.
El millor: la pista de més qualitat d’un excel•lent disc.
El pitjor: el poc ressò als Estats Units.

En els inicis de la seva carrera, el cantant, guitarrista i compositor britànic Elvis Costello va editar una magnífica trilogia d’àlbums, els tres primers de la seva trajectòria, composta per “My aim is true”, “This year’s model” i “Armed forces”. D’aquets treballs, penso que el millor, i amb certa claredat, és el segon d’ells, el seu debut amb el trio The Attractions, en el qual hi destaca de manera notòria la peça “(I don’t want to go to) Chelsea”, una de les millors cançons que mai hagi gravat l’intèrpret anglès i un dels grans temes de la dècada dels 70. La pista, que va ser número 16 a les llistes del Regne Unit, va estar molt influenciada pel gènere caribeny del l’ska, que llavors, tant pel que fa al pub rock com al punk rock, com més tard en la new wave, va comptar amb un notable impacte a la Gran Bretanya. 

lunes, 21 de marzo de 2016

HISTÒRIA DE LA MÚSICA ROCK: CATALUNYA A LA DÈCADA DELS 90




Segons amb quin sector ho consultem, el pop – rock en llengua catalana va viure la seva època d’esplendor durant el decenni dels 90 o, pel contrari, un dels seus períodes més decebedors.

D’una banda, i sense cap mena de dubte, la música en català va passar llavors per la seva etapa de més fama i de major popularitat, fet que va tenir el seu moment àlgid quan l’any 1991 el Palau Sant Jordi de Barcelona va organitzar un concert en què hi van ser presents, per ordre d’aparició, el duo vigatà Sau, el grup de Constantí els Pets, la banda gironina Sopa de Cabra (foto) i el conjunt de la Jonquera Sangtraït.

D’altra banda, des de certes fonts es va comentar que la música popular interpretada en català durant els anys 90 era excessivament comercial i escassament original, amb l’acusació afegida que les diferents formacions eren subvencionades abastament per la Generalitat presidida per Jordi Pujol, qui pel contrari va mantenir unes tenses relacions amb els cantautors que havien triomfat durant les dècades dels 60 i 70.

Particularment, jo em quedaria en un terme mig, doncs si bé és veritat que el pop – rock en llengua catalana dels 90 va resultar poc original i, en la majoria dels casos, va ser facturat per a un públic de masses, sense oblidar que és cert que la Generalitat es va involucrar fins el fons, a diferència d’allò que va fer amb altres temàtiques culturals, com per exemple el cinema, també s’hauria de reconèixer que l’evolució efectuada per bandes com els Pets o Sopa de Cabra va ser força positiva, tenint en compte igualment la qualitat dels ara reivindicats Umpah Pah, el grup gironí que va liderar Adrià Puntí.

A part dels ja citats Sau, duet format pel malaguanyat Carles Sabater i Pep Sala; els Pets, trio encapçalat per un excel•lent lletrista com Lluís Gavaldà; Sopa de Cabra, quintet liderat pel carismàtic cantant Gerard Quintana; Sangtraït, la versió heavy metal del rock en català, i Umpah Pah, cal significar també formacions com Lax’n Busto, banda fundada al Vendrell; els reusencs Whiskyn’s o els manresans Gossos, que durant els seus inicis practicaven un folk pop de caràcter acústic.

viernes, 18 de marzo de 2016

HISTÒRIA DE LA MÚSICA ROCK: PUBLIC ENEMY




L’era formada pels darrers anys de la dècada dels 80 i els primers del decenni dels 90 està considerada, sinó l’època més popular de la cultura del hip hop, si aquella en què es pot parlar d’un abans i un després quant al gènere. Va ser en aquell període quan va triomfar el grup Public Enemy.

La formació, composta en principi per Chuck D, Flavor Flav, Professor Griff, Khari Wynn i CJ Lord, havia estat fundada a Long Island a inicis dels anys 80, dècada en què la música popular, en general, i els artistes negres, en particular, s’havien caracteritzat per un estil tou, força comercial, una mica domesticat i escassament reivindicatiu, almenys pel que respecta al sector més proper a les radiofórmules o canals televisius com l’MTV.

Public Enemy, pel contrari, va ser una autèntica explosió pel què respecta a la lluita per reivindicar els drets socials de la població afroamericana dels Estats Units, amb constants i intensos missatges de tipus social i polític que en moltes ocasions van aixecar força polèmiques. L’estil de la banda enllaçava amb l’esperit del black power de dues dècades abans i era evident la influència de grups del decenni dels 70 com Sly & the Family Stone o els Parliament de George Clinton.

Després de la confecció de l’àlbum “Yo’ bum rush the show”, que va passar bastant desapercebut, el grup va editar la seva obra mestra: “It takes a nation of millions to hold us back”. L’històric treball, considerat per força mitjans de comunicació especialitzats com un dels millors discs de la història de la música del segle XX, només va ser un èxit relatiu a les llistes de Billboard, on va superar per poc el top 50, i va assolir el número vuit del rànquing britànic.

Posteriorment, en plena febre de la cultura hip hop, Public Enemy, que ha comptat també com a components amb Terminator X i Sister Souljah, va gravar els àlbums “Fear to a black planet”, el primer top 10 al Estats Units i número quatre a la Gran Bretanya; “Apocalypse 91... the enemy strikes black”, que es va enfilar fins al quart lloc de Billboard, la millor posició al seu país, i “Muse suck – in – hour message”, després del qual es va iniciar la decadència. 

miércoles, 16 de marzo de 2016

STORIES OF THE CITY, STORIES OF THE SEA




Intèrpret: PJ Harvey.
Any: 2000.
Àlbum d’estudi anterior: Is this desire ? (1998).
Àlbum d’estudi posterior: Uh huh her (2004).
El millor: elogis de la crítica i cert èxit comercial.
El pitjor: la premsa ha aclamat amb més força discs anteriors.

Gravat a Nova York, ciutat que va seduir la compositora, cantant i guitarrista britànica, PJ Harvey va editar “Stories of the city, stories of the sea” dos anys més tard del disc “Is this desire ?”, que va suposar un pas enrere en la carrera de la intèrpret anglesa. Amb el nou àlbum, Harvey va recuperar els elogis de la premsa especialitzada, encara que potser no fins el punt de les aclamacions que al seu dia van rebre les seves primeres tres obres: “Dry”, “Rid of me” i “To bring you my love”. El treball analitzat, va suposar un important èxit a nivell comercial, sent superat en aquest cas només pel seu tercer disc de gran format, fet en el qual va poder ajudar l’accessibilitat de “Big exit”, el tema que obre l’àlbum i la cançó més significativa de l’edició amb “Good fortune”, “The mess we’re in” i “This is love”.

lunes, 14 de marzo de 2016

HISTÒRIA DE LA MÚSICA ROCK: EL HIP HOP




Encara que pugui semblar un gènere relativament nou, el hip hop remunta els seus orígens a principis de la dècada dels 70, en plena era del moviment del black power. L’estil va sorgir concretament al sud del districte novaiorquès del Bronx i també, en menor mesura, al barri de Harlem, a la zona de Manhattan, mitjançant solistes com Kool Herc i Africa Bambaataa, així com associacions com The Ghetto Brothers o Zulu Nation.

En una època en què les reivindicacions pels drets civils de la població afroamericana dels Estats Units estaven en plena ebullició, quan feia pocs anys que el líder pacifista Martin Luther King havia estat assassinat i alguns atletes nord-americanes havien alçat el puny amb un guant negre al podi dels Jocs Olímpics de Mèxic, en un dels grans símbols del black power, alguns representants de les zones més empobrides i deprimides de Nova York, tant pel que fa als habitants negres com els d’origen llatí, van mostrar el seu enuig i van presentar les seves protestes al carrer, a través de la recitació d’enginyoses rimes, acompanyades d’altaveus i d’instruments amplificats.

La cultura hip – hop es podria dividir en quatre parts fonamentals: el rap (cant), el turntablin (música), el breaking (ball) i el graffiti (art). El gènere, que va sortir de Nova York i es va expandir cap a la resta dels Estats Units i els cinc continents, va fer un pas endavant a finals del decenni dels 70 amb el grup The Sugarhill Gang i el seu hit “Rapper’s delight”, un èxit planetari que va situar l’estil en l’òrbita de la població blanca o aquella més allunyada dels ambients on es va originar el ritme.

El període emmarcat entre finals de la dècada dels 80 i els inicis dels anys 90 va ser l’època daurada del hip hop, en un moment en què el gènere va batre rècords de vendes, fins el punt de convertir-se en un dels més comercials del planeta. Va ser llavors quan va aparèixer el grup Public Enemy, que va fer història amb l’àlbum “It takes a nation of millions to hold us back”, o en què hi va haver certa revifalla de l’esperit del black power, amb el protagonisme del cineasta novaiorquès Spike Lee, que aleshores va dirigir el llegendari i aclamat film “Haz lo que debas”.

En els últims temps, al marge de Public Enemy, els principals representants de la cultura del hip hop, que ha tingut una important repercussió a Espanya, han estat els solistes Jay Z, Gangstarr o Eminem, el primer blanc en triomfar massivament en el gènere, i les formacions A Tribe Called Quest, The Beastie Boys (foto), De la Soul i Rage Against the Machine.

jueves, 10 de marzo de 2016

HISTÒRIA DE LA MÚSICA ROCK: ALTRES BANDES DE BRIT POP




Elastica. Banda formada per tres dones, la líder, cantant, guitarrista i compositora Justine Frischmann, la guitarrista Donna Matthews i la baixista Annie Holland, a més del bateria Justin Welch. El quartet, molt influït per la música punk, va debutar amb un fresc àlbum de títol homònim que va ser número u a la Gran Bretanya, va tenir cert èxit als Estats Units, va rebre els elogis de la crítica i és recordat avui com una important fita del brit pop, però posteriorment totes les expectatives que es van aixecar se’n van anar en orris i el grup es va dissoldre.

Ocean Colour Scene. Grup compost per Simon Fowler (veu i guitarra), Steve Cradock (guitarra), Simon Minchella (baix) i Oscar Harrison (bateria). Formació molt influïda pel conjunt mod dels anys 60 Small Faces, va contribuir durant el decenni dels 80, amb altres bandes com The Smiths, en situar de nou en el primer pla el pop – rock elèctric, encara que el seu gran triomf es va produir a la dècada dels 90 en plena febre del brit pop, quan el quartet va rebre l’ajut de l’exlíder de The Jam Paul Weller, una llegenda mod, i del guitarrista d’Oasis Noel Gallagher. Els àlbums “Moseley shoals”, una extraordinària obra, i “Marchin’ already”, número dos i u al Regne Unit respectivament, van ser els seus grans èxits.

The Verve (foto). Durant els seus començaments, quartet format per Richard Ashcroft (veu), Mick McCabe (guitarra), Simon Jones (baix) i Peter Salisbury (bateria). Després d’una travessia pel desert que semblava no portar enlloc, el grup de Wigan va aconseguir cert èxit amb el treball “A northern soul”, el seu tercer àlbum d’estudi, abans de l’explosió que va significar “Urban hymns”, la seva gran obra, número u al rànquing britànic i impulsada pel súper hit “Bitter sweet symphony”, una de les grans fites del pop anglès de la dècada dels 90. Posteriorment, el conjunt britànic va dirigir també el disc “Forth”, fins ara el seu darrer àlbum, a dalt de tot de les llistes del Regne Unit.

martes, 8 de marzo de 2016

ELLA BAILA SOLA




Lloc de fundació: Madrid (Comunitat de Madrid).
Formació: Marilia Andrés (veu) i Marta Botía (veu).
Dècades: 90 i 00.
Gèneres: pop i cançó melòdica.
Principal àlbum: Ella Baila Sola (1996).
Solistes que origina: Marilia Andrés i Marta Botía.
El millor: el seu àlbum de debut.
El pitjor: típic producte de “Los 40 Principales”.

Encara que el seu èxit va durar molt poc, doncs les seves components no van trigar massa anys en deixar-ho estar, el duo Ella Baila Sola es va convertir en un fenomen de masses arran de l’edició del seu àlbum de debut, de títol homònim, on es troba el hit “Lo echamos a suertes”. L’associació es va convertir en assídua al popular programa radiofònic “Los 40 Principales”, encara que, poc temps més tard, Marilia Andrés i Marta Botía es van separar per començar les respectives carreres en solitari.

lunes, 7 de marzo de 2016

HISTÒRIA DE LA MÚSICA ROCK: OASIS




Liam Gallagher (veu), Paul Arthurs (guitarra), Paul McGuigan (baix) i Tony McCarroll (bateria) van formar a Manchester el grup Oasis, al qual es va incorporar Noel Gallagher (guitarra i veu), germà gran de Liam que es va acabar convertint en el principal compositor de la banda, que va gravar un total de set àlbums, tots ells número u al Regne Unit, un registre espectacular.

El primer treball en gran format del quintet, molt influenciat pels Beatles, especialment pel que fa als últims anys del quartet de Liverpool, va ser “Definitely maybe”, que va batre el rècord de vendes quant al disc de debut d’un conjunt britànic que precisament tenien els Fab Four. L’àlbum, aclamat per la critica, encara que personalment el considero una mica irregular, va ser un èxit relatiu als Estats Units i compta amb dues grans cançons: “Live forever” i “Slide away”.

Seguidament, Oasis va editar la seva gran obra, “(What’s the story) morning glory”, un excel•lent treball que es va enfilar fins el número quatre a l’altra banda de l’Atlàntic. La gravació, en què va entrar el bateria Alan White, conté extraordinàries pistes com “Some might say”, “Morning glory” o les populars “Wanderwall” i “Don’t look back in anger”, que van convertir el grup dels germans Gallagher en un autèntic fenomen de masses i amb la consideració de ser els nous Beatles.

“Be here now”, el tercer àlbum del grup de Manchester, en què hi destaquen “Magic pie”, “Stand by me”, “Don’t go away” o l’èpica “All around the world”, va suposar, pel que fa a la crítica, un pas enrere, però comercialment va ser novament un indiscutible triomf, arribant al número dos a les llistes de Billboard, la millor marca d’un disc de la moda del brit pop a Amèrica del Nord. Posteriorment, la seva popularitat va descendir clarament als Estats Units, on els treballs “Standing on the shoulder of giants” i “Heathen chemistry”, que tampoc van comptar amb el beneplàcit dels mitjans de comunicació, no van poder assolir el top 20 del rànquing.

Oasis, que va comptar aleshores amb músics com Gem Archer (guitarra i teclats), Andy Bell (baix) i Zak Starskey (bateria), fill del beatle Ringo Starr, va recuperar els elogis de la crítica amb “Don’t believe the truth”, que compta amb la pista “Guess God thanks i’m Abel”, i “Dig out your soul”, que conté peces com “Waiting for the rapture”, “Falling down” o la lennoniana “I’m outta time”. Tanmateix, els continus enfrontaments entre els Gallagher, assidus de la premsa sensacionalista britànica, van motivar la marxa de Noel i la dissolució del grup.

jueves, 3 de marzo de 2016

HISTÒRIA DE LA MÚSICA ROCK: BLUR




Dues han estat les principals característiques de Blur: en primer lloc, el seu triomf espectacular a la Gran Bretanya, on sis dels seus vuit àlbums d’estudi, els darrers gravats, s’han enfilat fins el lloc més alt de les llistes del Regne Unit. En segon lloc, el seu escàs èxit els Estats Units, on només l’últim dels seus treballs, pel que fa als discs de gran format, ha tingut certa repercussió.

El grup britànic ha comptat sempre amb el mateix quartet, format pel cantant i teclista Damon Albarn, carismàtic líder de la formació; el guitarrista Graham Coxon, que va abandonar transitòriament durant la primera dècada de l’actual segle; el baixista Alex James i el bateria Dave Rowntree. Les seves influències, sense oblidar l’escena Madchester quant als seus inicis, estan marcades pels Kinks i, en menor mesura, els Beatles de l’etapa final.

En un principi, i com ja s’ha indicat en l’anterior paràgraf, Blur es va veure atret per l’estil Madchester, en especial pel que respecta al grup The Stone Roses, sense oblidar certa influència de The Smiths, en un període en què la banda anglesa va editar els àlbums “Leisure”, número set al Regne Unit, i “Modern life is rubbish”, treball de transició cap a la moda del brit pop, que no va poder assolir el top 10 del rànquing britànic malgrat bones cançons com “For tomorrow” i “Chemical world”.

“Parklife” va suposar el moment àlgid del quartet, doncs es tracta d’una de les millors obres de la dècada dels 90 i, segons el meu parer, el disc més destacat del brit pop juntament amb el “Dog man star” de Suede. El treball es va convertir també en el primer número u del grup, encara que el seu poc ressò als Estats Units, al contrari del que va succeir amb el “(Wha’ts the story) morning glory” dels seus “rivals” Oasis, va suposar una certa decepció. En l’edició hi destaquen magnífiques peces com la que li dóna títol, “End of the century”, “To the end” o “This is a low”, a més de la comercial “Girls and boys”.

Posteriorment, la formació britànica va gravar “The great escape”, un treball clarament inferior en qualitat al seu predecessor, encara que comercialment va ser de nou un enorme èxit, gràcies a temes com la bella “The universal” i la molt comercial “Country house”. Seguidament, quan la flama del brit pop ja s’havia apagat, es va editar l’àlbum de títol homònim, una obra que va elevar de nou el nivell mitjançant pistes com la beatliana “Battelbum”, la popular “Song 2”, “On your own” o la kinkiana “You’re so great”.

Dels últims temps del quartet, en què aquest ha editat els treballs “13”, “Thank tank” i “The magic whip”, cal significar l’acostament de Blur als paràmetres del rock independent nord-americà, la ja comentada marxa temporal de Coxon o els experiments d’Albarn amb el supergrup The Good, the Bad & the Queen, amb l’exVerve Simon Tong, l’exClash Paul Simonon i el nigerià Tony Allen, o la banda virtual Gorillaz, en què igualment hi va col•laborar Tong. 

miércoles, 2 de marzo de 2016

MERCURY REV




Lloc de fundació: Buffalo (Estats Units).
Formació inicial: David Baker (veu), Jonathan Donahue (guitarra i veu), Grasshopper (guitarra), Dave Fridmann (baix), Jimmy Chambers (bateria) i Suzanne Thorpe (flauta).
Dècada estel•lar: 90.
Gèneres: rock alternatiu, rock experimental i nova psicodèlia.
Principals àlbum: Desert’s songs (1998).
Altres àlbums d’estudi: Yerself is steam (1991), Boces (1993), See you on the other side (1995), All is dream (2001), The secret migration (2005), Snowflake midnight (2008) i The light in you (2015).
El millor: banda de culte.
El pitjor: les disputes.

Mercury Rev ha estat comparat al llarg del temps amb The Flaming Lips, grup amb el qual han col•laborat Jonathan Donahue com a guitarrista i Dave Fridmann com a productor. Després de molts anys allunyat de l’èxit comercial, si bé és veritat que es va guanyar el seguiment del sector més alternatiu, la banda de Buffalo, caracteritzada per l’ús de la psicodèlia i l’experimentació, va assolir una important popularitat amb la trilogia formada per “Desert’s songs”, “All is dream” i “The secret migration”.