Encara que també hi van brillar els gèneres folk, a la costa est nord-americana, o el rythm & blues, que va comptar amb una gran popularitat al Regne Unit, la música pop va ser l’estil que va tenir el gran protagonisme durant el primer lustre del decenni dels 60, però, mitjan la dècada, tant a la Gran Bretanya com als Estats Units, hi va tenir lloc una radical ruptura musical, amb l’aparició de diferents avantguardes, entre les quals en va destacar el rock psicodèlic.
Mentre el pop es va caracteritzar pel curt minutatge de les peces, les quals no acostumaven a superar els tres minuts; per unes lletres clares, diàfanes i poc transcendents, que parlaven de l’amor, el desamor, l’amistat o la vida quotidiana, i la seva accessibilitat al gran públic, la música psicodèlica, pel contrari, es va significar per uns temes molt llargs, en ocasions amb una durada superior als 10 minuts; per una lírica estranya, críptica o escassament perceptible i per la seva dificultat per assimilar les diferents cançons, molt allunyades del factor comercial.
Pel que fa al Regne Unit, la música beat es trobava mitjan el decenni dels 60 en una situació que no podia ja donar més de sí. Va ser en aquell moment quan a Londres va aparèixer un moviment avantguardista que va utilitzar abastament la psicodèlia, de la mà de grups com Pink Floyd, aleshores encapçalat pel genial i inestable Syd Barrett; Soft Machine (foto), amb components estel•lars com Brian Auger o Robert Wyatt; Jimi Hendrix Experience, que malgrat la procedència nord-americana de l’espectacular guitarrista, es va formar a Anglaterra, o Caravan, una banda poc coneguda, però força reivindicada al llarg del temps.
Durant aquella època, les diferents formacions realitzaven estranys, densos i singulars concerts en clubs de la capital britànica, entre els quals es trobava l’UFO, on es projectaven diapositives entremig de les actuacions, en un període en què es va estrenar la trencadora pel•lícula “Blow up”, dirigida pel director italià Michelangelo Antonioni i que suposa un reflex del que llavors succeïa al Londres alternatiu, underground i psicodèlic.
Mentrestant, la majoria dels conjunts beat que havien marcat la música del Regne Unit els anys anteriors, van entrar en decadència o fins it tot van desaparèixer, amb l’excepció de The Beatles, que van saber adaptar-se a la nova realitat, van evolucionar i van facturar excel•lents treballs com “Revolver” o el cèlebre “Sgt. Pepper’s lonely hearts club band”. Els grups que si van saber fusionar-se perfectament amb els nous aires psicodèlics van ser els que usaven el rythm & blues, com The Animals, Cream, The Pretty Things o The Yardbirds, encara que van fracassar en l’intent els llegendaris The Rolling Stones.
Pel que respecta als Estats Units, el període àlgid del rock psicodèlic va ser paral•lel a la irrupció i consolidació del moviment del Flower Power. Moltes de les bandes que van marcar l’era hippy, van ser les mateixes que van destacar en l’ús de la psicodèlia, com va ser els casos de formacions com The Big Brother & the Holding Company, The Grateful Dead, Quicksilver Messanger Service o Jefferson Airplane, que va gravar un dels grans hits psicodèlics de la història, “White rabbit”, una composició de la seva vocalista Grace Slick. Un altre grup important de la ruptura musical a Amèrica en va ser la reivindicada formació Love, el segon àlbum de la qual, “Forever changes”, és una autèntica obra mestra.
Per posar punt i final a aquest capítol, cal comentar, en primer lloc, que el rock psicodèlic va superar l’era de la pau, l’amor i les flors i va ser clau per a l’aparició dels gèneres progressiu i simfònic, estils que van tenir la seva època daurada durant gran part del decenni dels 70, mitjançant conjunts com Emerson, Lake & Palmer, Genesis, King Crimson, els Pink Floyd post - Barrett o Yes. En segon lloc, la música psicodèlica ha tingut al llarg del temps varis revivals, significant el so Manchester de finals de la dècada dels 80, amb formacions com Happy Mondays, New Order o The Stone Roses; artistes alternatius com el californià Beck Hansen, bandes independents com Primal Scream, els diversos grups que van protagonitzar la moda del brit pop, com Blur o Oasis, i formacions representants de l’anomenada nova psicodèlia, com els britànics Kasabian, els nord-americans Beach House o els australians Tame Impala, entre d’altres.