miércoles, 25 de junio de 2014

HISTÒRIA DE LA MÚSICA ROCK: THE BEATLES (2a PART)




La segona part dedicada al mític quartet de Liverpool s’inicia en un moment en què el grup decideix abandonar els concerts i les gires, per centrar-se en els estudis de gravació. També va ser un període en què el conjunt anglès va començar a evolucionar i va anar, a poc a poc, deixant enrere la moda beat per introduir-se en noves avantguardes com el rock psicodèlic.

El primer àlbum gravat en aquesta segona etapa dels Fab Four va ser l’excel•lent “Rubber soul”, un treball en què encara hi predominen cançons típicament pop, com “Drive my car”, “Girl” o “In my life”, però que en un dels seus temes, concretament “Norweggian wood (the bird has flown)”, hi pren part l’instrument del sitar, el qual George Harrison havia après a tocar de la mà del mestre indi Ravi Shankar.

“Revolver” va suposar el segon pas en la que podríem considerar l’època de transició de The Beatles. En l’àlbum, un dels més reivindicats en l’extraordinària trajectòria del grup britànic, hi forma part la popular i festiva “Yellow submarine”, interpretada per Ringo Starr, però sobretot es caracteritza per tres temes: “Eleanor Rigby”, una cançó de Paul McCartney que mostra la maduresa del quartet; “Love to you”, una peça de Harrison clarament influenciada per la música originària de l’Índia, i “Tomorrow never knows”, un tema de John Lennon que està considerada una de les primeres cançons psicodèliques de la història de la música pop – rock.

L’evolució de la formació de Liverpool es va consolidar amb l’històric treball “Sgt. Pepper’s lonely hearts club band”, considerat per diverses publicacions especialitzades el millor àlbum de la història de la música popular. En l’emblemàtica obra, gravada en plena era hippy, hi figuren cançons com “With a little help from my friends”, que va cantar Starr; la bella “She’s living home” o les psicodèliques “Lucy in the sky with diamonds” i “A day in the life”, aquesta última, amb arranjaments simfònics, indubtablement una de les peces més admirades de la discografia dels Fab Four.

“Sgt. Pepper’s” va suposar el moment àlgid de The Beatles, però arran de la seva edició també es van iniciar els greus problemes que acabarien desembocant, només tres anys més tard, en la separació. Brian Epstein, el mànager del grup, va trobar la mort, mentre les males relacions entre els dos líders del grup, Lennon i McCartney, van ser cada cop més evidents, fet que es va poder constatar especialment en les composicions, malgrat seguir signant junts, molt clarament en l’històric single de doble cara A format per l’esplèndida “Strawberry fields forever”, escrita per John, i la ensucrada “Penny lane”, obra de McCartney. 

No hay comentarios: