David Crosby havia estat, juntament amb John McGuinn i Gene Clark, l’home fort del quintet The Byrds, banda pionera de folk elèctric; Stephen Stills havia exercit, amb Neil Young, com a líder de Buffalo Springfield, formació decisiva en les fusions del folk i el country amb el rock, i Graham Nash havia format part del conjunt beat britànic The Hollies. El 1969, tots tres van decidir unir les seves forces i crear el supergrup que porta els seus respectius cognoms.
El debut del trio es va produir el 1969 amb un àlbum de títol homònim, en què hi destaquen peces folk com “Suite: Judy blue eyes”, dedicada a la cantant Judy Collins, llavors companya sentimental d’Stills; “Marraquesh express” o “Wooden ships”. El mateix any, el significat Young, que havia iniciat ja la carrera en solitari i, com s’ha indicat en el primer paràgraf, havia estat company d’Stills a Buffalo Springfield, es va unir a l’associació i amb el músic canadenc el grup es va presentar al festival hippy de Woodstock.
Un any més tard, el quartet va editar l’excel•lent àlbum “Déja vu”, el cim de la seva irregular i inconstant trajectòria. El disc va suposar un gra èxit, tant des del punt de vista de la crítica com del comercial, i conté cançons com “Teach your children”, la rockera “Almost cut my hair”, “Helpless”, “My house” o “Woodstock”, un cover de la cantautora canadenca Joni Mitchel.
Després de “Déja vu”, les separacions i reunificacions, uns cops només amb els tres membres originals de la formació i altres vegades com a quartet, han estat constants, mentre que, durant els parèntesis, tots quatre han realitzat discs en solitari, mitjançant el duo format per Crosby i Nash i a través de bandes com Manassas, creada per Stills, i Crazy Horse, grup d’acompanyament en molts dels àlbums i gires protagonitzats per Young, que ha portat a terme una trajectòria autònoma extraordinària.
No hay comentarios:
Publicar un comentario