S’ha parlat moltes vegades del nihilisme o la manca de compromís ideològic de la majoria de representants del punk rock, però aquest no va ser, ni molt menys, el cas del quartet The Clash, molt més que una simple banda del gènere i abanderat d’una intensa lluita política de tipus progressista.
La formació del grup londinenc va estar formada per Joe Strummer (veu i guitarra), Mick Jones (guitarra i veu), Paul Simonon (baix) i Terry Chimes (bateria), substituït en ocasions per Topper Headon. L’àlbum inicial de The Clash, de títol homònim, va ser un treball purament punk, mitjançant un disc, fresc i directe, en què hi destaquen cançons com “Janie Jones”, “I’m so bored with the USA” o “White riot”.
Seguidament, el conjunt anglès va gravar el treball “Give ‘em enough rope”, un àlbum de transició cap a “London calling”, la seva obra mestra i un dels millors discs de la història de la música rock. Va ser clar que la tercera gravació de llarga durada del quartet, un doble àlbum que es va vendre al preu d’un vinil senzill, no era ja una edició simplement punk, doncs, si bé és veritat que hi persistien peculiaritats clares del gènere, com la protesta i la combativitat de les seves lletres, es tractava d’una edició complexa on hi prenien part els ritmes del reggae o l’ska, importats de l’illa de Jamaica. En el disc, força polititzat, hi destaquen un munt de temes, entre els quals cal significar la peça que li dóna títol, “Hateful”, una cançó encara típicament punk; l’extraordinària “Rudi can’t fail”, amb evidents aires caribenys; “Spanish bombs”, una aportació a la Guerra Civil d’Espanya: “The guns of Brixton”, escrita pel baixista Simonon, que surt a la portada del treball colpejant el seu instrument; la trepidant “Clampdown” o “Train in vain”.
Tanmateix, després de l’històric “London calling”, el grup va entrar en una evident crisi, especialment per les males relacions i les discrepàncies entre Strummer i Jones, els dos líders de la formació i els compositors de la majoria de les peces del quartet. La banda londinenca va gravar el triple àlbum “Sandinista !”, al preu d’un sol disc, el qual no va comptar amb unes crítiques massa positives, com tampoc les van tenir “Combat rock”, malgrat les pistes “Rock the kasbah” i “Should i stay or should i go”, dues de les seves cançons més comercials, ni tampoc “Cut the crap”.
Amb l’aprofundiment de la crisi, el primer en abandonar la formació va ser Jones, que va fundar el grup Big Audio Dinamyte, però The Clash a penes tindria vigència sense la presència del seu guitarra solista. Després de la dissolució, Strummer formaria de manera transitòria com a cantant del grup folk The Pogues i es convertiria, fins a la seva mort, en el líder de Mescaleros, mentre Simonon integraria de forma transitòria el supergrup The Good, the Bad & the Queen.
No hay comentarios:
Publicar un comentario