domingo, 24 de mayo de 2015

HISTÒRIA DE LA MÚSICA ROCK: EL KRAUTROCK




Cada mes de juny, quan hi té lloc a la ciutat de Barcelona el festival Sónar, fa la sensació que la música electrònica sigui un invent de fa uns pocs anys, però en fa més de 45, a finals de la dècada dels 60, alguns grups alemanys ja van fer ús de les tecnologies més avançades, destacant el corrent conegut com a Krautrock.

Les principals formacions del gènere van ser:

Can. Grup format a la localitat de Colònia per Malcolm Mooney (veu), Michael Karoli (guitarra i violí), Holger Czukay (baix, electrònica i enginyeria), Jaki Liebezeit (bateria) i Irmin Schmidt (teclats). La formació, la més reivindicada del moviment juntament amb Kraftwerk, va rebre una important influència de la banda novaiorquesa The Velvet Underground, va fer ús del rock psicodèlic, va experimentar amb el free jazz, fet ben constatat en les seves constants improvisacions, i va brillar gràcies a l’àlbum “Tago mago”.

Kraftwerk (foto). Banda més reivindicada del gènere, és també la que ha tingut una trajectòria més prolongada, fins el punt que continua vigent durant els nostres dies. El grup, format a la ciutat de Düsseldorf, ha comptat com a principals components amb Ralf Hütter (veu, òrgan i sintetitzadors) i Florian Schneider – Esleben (sintetitzadors, computadores i veu), sense oblidar que també hi van prendre part Klaus Dinger i Michael Rother, els fundadors de Neu ! Kraftwerk, que ha estat clau en l’aparició de nombrosos corrents com el synth pop de la new wave, mitjançant conjunts com Dépéche Mode o Human League, ha gravat un munt de treballs, entre els quals cal significar sobretot “Autobahn”.

Neu ! Dos exintegrants de Kraftwerk, els multiinstrumentistes Klaus Dinger i Michel Rother, van formar també a Düsseldorf el conjunt Neu ! El duo, als antípodes del rock comercial, es va caracteritzar per un tipus de música minimalista i, malgrat la seva curta durada, ja que només va editar tres àlbums durant el seu període clàssic, va influir abastament en solistes com David Bowie i Brian Eno o en grups com Joy Division, Ultravox i Radiohead.

Tangerine Dream. Formació fundada a Berlín per Edgar Fröse (guitarra, òrgan i piano), Conrad Schitzler (violoncel i veu), Klaus Schule (bateria), Jimmy Jackson (òrgan) i Thomas Keyserling (flauta). Grup bàsicament instrumental, va ser la banda que més es va acostar als postulats simfònics que paral•lelament hi tenien lloc al Regne Unit i va col•laborar de manera important en el món del cinema. Un altra característica del conjunt berlinès va ser la seva inestabilitat, fins el punt que Fröse en va ser l’únic membre permanent. 

No hay comentarios: