martes, 31 de mayo de 2016

BLAUMUT












Lloc de fundació: Barcelona (Barcelonès).
Formació: Xavi de la Iglesia (veu, guitarra i baix), Manuel Krapovickas (baix i contrabaix), Manel Padrós (bateria i veu), Vassil Lambrinov (violí, serra i percussions) i Oriol Aymat (violoncel i veu).
Dècades: 10.
Gèneres: pop, folk i rock simfònic.  
Principal àlbum: El primer arbre del bosc (2015).
El millor: una de les últimes grans sensacions de la música catalana.
El pitjor: una mostra més de folk pop.

El quintet Blaumut, fundat per Xavi de la Iglesia i Vassil Lambrinov, ha estat una de les darreres mostres d’èxit del folk pop en llengua catalana, que també han empleat altres formacions com Antònia Font, Els Amics de les Arts o Manel. El grup barceloní, que igualment fa un ús important d’instruments simfònics, com el violí o el violoncel, ha rebut crítiques força positives dels seus dos àlbums inicials: “El turista” i “El primer arbre del bosc”. 

lunes, 30 de mayo de 2016

HISTÒRIA DE LA MÚSICA ROCK: EUROPA DURANT EL SEGLE XXI













En un món globalitzat i en què molts solistes i grups d’estats no anglosaxons interpreten les seves cançons en llengua anglesa, és complicat parlar de característiques pròpies dels diferents països que formen part d'Europa.

Alemanya. La música electrònica i avantguardista, com quasi sempre ha estat habitual, ha tingut una enorme importància a l’estat germànic, on els darrers temps es porta a terme l’anomenada Love Parade, en primer lloc a Duisburg, on hi va haver una tragèdia per massificació, i, posteriorment, a Berlín.

Dinamarca. El país nòrdic acull des de fa ja uns anys el festival de Roskilde, un dels més prestigiosos del continent europeu.

Estat Espanyol. Com ja s’ha indicat en els anteriors capítols: auge del pop – rock a Catalunya i certa crisi en la resta del territori. Destacar la consolidació de festivals com el FIB de Benicàssim i el Sònar i el Primavera Sound, tots dos a Barcelona, o la irrupció del BBK, a Bilbao.

França. Important triomf de dues bandes que interpreten en anglès: el duo dance i electrònic Daft Punk i el quartet indie Phoenix.

Itàlia. Sense oblidar el triomf d’un veterà com Paolo Conte, com ja havia succeït durant l’últim decenni del XX, cantants melòdics com Eros Ramazzotti o Laura Pausini han seguit brillant en l’actual segle, mentre el popular festival de Sanremo continua aixecant passions.

Islàndia. Segueix triomfant la diva alternativa Björk (foto), exlíder del grup Sugarcabes, que va tenir la seva època d’esplendor durant la dècada dels 90, quan també va exercir d’actriu cinematogràfica. Cal mencionar igualment el grup Sigur Ross.

Suècia. Significar el quintet The Hives, que ha contribuït al revival del punk i del garage rock.

Suïssa. Hi destaca la celebració de la Love Parade a la ciutat de Zuric.

jueves, 26 de mayo de 2016

HISTÒRIA DE LA MÚSICA ROCK: ESPANYA DURANT EL SEGLE XXI













A diferència d’allò que està succeint actualment a Catalunya, on la música pop – rock es troba probablement ubicada en la seva etapa més brillant i creativa, de forma especial l’escrita en llengua catalana, penso que a la resta de l’estat espanyol hi té lloc una important decadència.

Després de l’extraordinària dècada dels 80, quan la música popular espanyola va viure la seva època d’esplendor en el marc de la movida madrilenya, i d’un interessant decenni dels 90, en què, en un període en el qual va néixer el festival de música alternativa de Benicàssim, va explotar el moviment indie amb grups com Australian Blonde, Lagartija Nick, Sexy Sadie i, molt especialment, Los Planetas, el segle XXI ha suposat un clar pas enrere. 

El popular programa de televisió Operación Triunfo (OT) va situar de nou de moda el festival d’Eurovisió, després d’uns anys de llarga i profunda crisi, i, per tant, va contribuir a un protagonisme important de la música melòdica i d’un pop molt lleuger, amb el triomf de cantants com David Bisbal i David Bustamante, tots dos sorgits en la primera edició d’OT; altres solistes com Pablo Almazán, Dani Martín o Melendi o grups com La Oreja de Van Gogh, El Sueño de Morfeo o El Canto del Loco, del qual va ser líder el significat Martín. 

Tanmateix, han hagut altres ofertes musicals a Espanya quant a aquest segle XXI: en primer lloc, el cantautor asturià Nacho Vegas (foto) ha estat l’aposta alternativa més destacable; en segon lloc, el quartet granadí Los Planetas ha continuat amb una trajectòria important, encara que deixant enrere les característiques indies i realitzant una aproximació a la cultura del flamenc; en tercer lloc han triomfat associacions que es mouen entre els sectors comercials i alternatius, com el duo Amaral o la banda M Clan; finalment, en quart lloc, el rock urbà ha seguit tenint presència, especialment amb la banda bilbaïna Fito y Fitipaldis.

Per acabar aquest capítol, cal remarcar la vigència durant l’actual segle d’il·lustres veterans com Joan Manuel Serrat, Joaquín Sabina, Miguel Ríos, que va portar a terme una gira de comiat; Víctor Manuel, Ana Belén, Rosendo, Manolo García, el desaparegut Nacho Vega, excomponent de Nacha Pop; la formació Extremoduro o el conjunt electrònic Fangoria, amb Alaska i Nacho Canut. 

martes, 24 de mayo de 2016

LCD SOUNDSYSTEM












Lloc de fundació: Nova York (Estats Units).
Formació inicial: James Murphy (veu i guitarra), Nancy Whang (teclats i veu), Tyler Pope (baix), Pat Mahoney (bateria) i Gavin Russom (sintetitzadors).
Dècada estel·lar: 00.
Gèneres: dance, punk revival, rock alternatiu i rock electrònic.      
Principal àlbum: This is happening (2010).
Altres àlbums d’estudi: LCD Soundsystem (2005), Sound of silver (2007) i American dream (2017). 
El millor: les crítiques dels seus àlbums.
El pitjor: la separació.

Grup fundat al districte novaiorquès de Brooklyn, LCD Soundsystem ha estat, juntament amb el duo francès Daft Punk, la banda electrònica dance més cèlebre de l’actual segle. La premsa especialitzada ha aclamat la totalitat dels seus àlbums, si bé, a nivell comercial, la formació nord-americana no va poder assolir el top 10 de Billboard fins a l’edició de “This is happening”, el seu tercer treball. Després d’una sorprenent separació, el conjunt s’ha reunit de nou amb gira i nou disc.

domingo, 22 de mayo de 2016

HISTÒRIA DE LA MÚSICA ROCK: CATALUNYA DURANT EL SEGLE XXI











Segons un important número d’experts, la música pop – rock a Catalunya, especialment pel que fa a aquella interpretada en llengua catalana, està passant en aquest segle XXI pel millor moment de la seva història, tot i que altres entesos sempre podran reivindicar l’underground laietà de la dècada dels 70 o argumentar que en l’actual escena musical hi ha massa de folk - pop i escassos casos de rock tradicional. 

Si hi ha algun grup que cal ressaltar de la música escrita en català durant aquesta època, es tracta d’una formació que no ha estat fundada a Catalunya, sinó que va tenir els seus orígens a les illes Balears i més concretament a la ciutat de Palma de Mallorca: Antònia Font (foto). La banda, que ha marcat una gran influència, ha comptat amb el singular geni creatiu de Joan Miquel Oliver i ha editat excel·lents àlbums com “Alegria”, “Taxi”, “Batiscafo katiuskas” o “Lamperetes”.

Alguns anys més tard, a la ciutat de Barcelona, van aparèixer dos grups que igualment han marcat una etapa molt important en l’escena catalana dels darrers temps, com són els casos dels Amics de les Arts, en una trajectòria que ha anat clarament, pel que fa a l’apartat qualitatiu, de menys a més, i Manel, que es va convertir en un autèntic fenomen de masses arran de la confecció del treball “Els millors professors europeus”, el seu àlbum inicial.    

Altres bandes significatives del pop – rock portat a terme a Catalunya els últims anys han estat tres grups que van iniciar la seva trajectòria utilitzant la llengua anglesa: Mishima, Love of Lesbian i Sidonie. La formació encapçalada per David Carabén va usar després el català, mentre els conjunts liderats per Santi Balmes i Marc Ros van optar més tard pel castellà.

Igualment, cal destacar altres grups com Blaumut, Els Catarres, La Iaia, Oques Grasses o Txarango i solistes com l’excomponent de l’Último de la Fila Quimi Portet, el mateix Oliver, Raül Fernández Refree, Jaume Pla Mazoni, Carles Sanjosex, Joan Dausà, Joan Colomo, Núria Graham, Sílvia Pérez Cruz, exintegrant de Las Mijas, o Joana Serrat, la cantant indie per excel·lència de la música popular realitzada a Catalunya la darrera dècada.

Finalment, Catalunya està experimentant una època brillant pel que respecta als festivals: a celebracions ja veteranes com els empordanesos de Cap Roig, a Calella de Palafrugell, o de Porta Ferrada, a Sant Feliu de Guíxols, esdeveniments heterogenis que dediquen part del seu programa al rock, s’han consolidat l’electrònic Sònar i el BAM de les festes barcelonines de la Mercè, l’alternatiu Primavera Sound s’ha convertit en una de les organitzacions estel·lars del continent europeu, ha aparegut el Cruïlla, primer a Mataró i més tard a Barcelona, i ha retornat l’històric Canet Rock, a la localitat del Maresme.  

jueves, 19 de mayo de 2016

HISTÒRIA DE LA MÚSICA ROCK: THE NATIONAL












L’elegant i sofisticat vocalista Matt Berninger va fundar a Cincinnati, a l’estat d’Ohio, el grup The National amb dos parells de germans: els Dessner, Aaron (guitarra i teclats) i Bryce (guitarra), i els Devendorf, Scott (baix) i Bryan (bateria).

Seguidament, el grup es va traslladar a Nova York en un període en què a la gran urbs nord-americana hi va tenir lloc una excel·lent escena alternativa, de la qual també van formar-hi part les bandes The Strokes o Interpol, coincidint igualment amb aquesta última formació en la influència que va exercir el postpunk britànic, fet constatat en els dos primers àlbums de The National: l’inicial de títol homònim i “Sad songs for dirty lovers”.

Cap dels dos treballs va tenir èxit i no va ser fins el tercer àlbum d’estudi del quintet nord-americà, “Alligator”, que va deixar enrere les influències arrelades en la new wave, que el grup va aconseguir certa celebritat en els ambients indies, encara que l’obra va passar bastant desapercebuda en sectors més amplis. Del disc cal significar cançons com “Secret Meeting”, “Baby, we’ll be fine”, “Friend of mine” o “All the wine”.

La bona acollida que la crítica especialitzada va dispensar a “Alligator” va continuar amb “Boxer”, el primer àlbum de The National en aconseguir arribar al top 100 a les dues bandes de l’Atlàntic. El treball, que va comptar amb més èxit a la Gran Bretanya que no pas als Estats Units, compta amb peces com “Fake empire”, “Mistaken for strangers” i “Apartment story”.

Tanmateix, no va ser fins a l’edició del magnífic “High violet” en què el conjunt de Cincinnati va triomfar de forma generalitzada, encara que sense assolir la categoria d’stadium band d’altres formacions independents com, per exemple, Muse, Coldplay, Arcade Fire o Kings of Leon. L’àlbum, número tres a les llistes del Regne Unit i número cinc a les de Billboard, conté temes com “Little faith”, “Bloodbuzz Ohio”, “England” o l’extraordinària “Conversation 16”, penso que la millor cançó de la seva trajectòria.

Ja instal·lada com una de les bandes bàsiques de l’escena alternativa nord-americana i assídua en els principals festivals d’índole independent, The National va gravar “Trouble will find me”, que, malgrat que els mitjans de comunicació no van estar tan benèvols com en els tres àlbums anteriors, va aconseguir les seves millors xifres comercials, sent número tres tant al rànquing britànic com al nord-americà. 

miércoles, 18 de mayo de 2016

THE KILLING MOON











Grup: Echo & the Bunnymen.
Any: 1984.     
Formació: Ian McCulloch, Will Sargeant, Les Pattinson i Pete de Freitas.  
Gènere: new wave. 
Àlbum d’estudi: Ocean rain.  
El millor: un clàssic dels 80.
El pitjor: no assolir el top britànic.

El quartet anglès Echo & the Bunnymen va ser una de les bandes cabdals del postpunk i la new wave britànics, encara que el conjunt liderat per Ian McCulloch no va  poder aconseguir la celebritat d’altres grups de similars característiques com Joy Division, The Cure o Dépéche Mode. Probablement, el seu cim de fama i popularitat va arribar amb l’edició de l’àlbum “Ocean rain”, més accessible i elegant que les seves obres anteriors, i especialment mitjançant el seu single “The killing moon”, cançó que va arribar al top 10 de les llistes del Regne Unit i la qual ha passat a la posteritat com el tema més recordat de la formació de Liverpool.    

martes, 17 de mayo de 2016

HISTÒRIA DE LA MÚSICA ROCK: KINGS OF LEON












Els tres germans Followill, Caleb (veu i guitarra), Jared (baix i piano) i Nathan (bateria i veu), i el seu cosí Matthew (guitarra) van fundar a Nashville, una de les ciutats emblemàtiques del Southern rock, la banda Kings of Leon.

En un principi, el quartet va reivindicar el rock del sud dels Estats Units realitzat durant la dècada dels 70, mitjançant llegendàries bandes com Allmann Brothers Band o Lynyrd Skynyrd, amb una imatge similar a la dels músics que les componien, és a dir, amb barbes i cabells llargs. Malgrat la realització d’una música profundament americana, una barreja entre country i blues, el grup de Nashville va tenir, pel que fa a la seva primera etapa, molt més èxit a la Gran Bretanya que no pas als Estats Units.

El debut en gran format de la formació nord-americana va ser “Youth and Young manhood”, del qual en destacaria la pista “Trani”, gravant posteriorment el grup dels Followill “Aha shake heartbreak”. Els treballs, arrelats en el Southern rock, van ser tots dos número tres al Regne Unit, però no van ascendir massa amunt a les llistes de Billboard.

A partir de “Because the times”, el seu tercer àlbum d’estudi, número u a les llistes britàniques, es va produir un canvi important en la trajectòria de Kings of Leon: en primer lloc, el conjunt de Nashville va apropar-se a barems més experimentals i alternatius, fins el punt de ser anomenats des d’algun sector com els strokes del sud, i, en segon lloc, la banda va començar també a tenir repercussió als Estats Units. En el treball hi destaquen les peces “Knocked up”, l’excel·lent “On call” i “Ragoo”.

El primer gran triomf al seu país, però, no va tenir lloc fins a l’aparició de l’obra “Only by the night”, de nou número u al Regne Unit i el seu primer top 10 a Billboard. En el disc hi prenen part les cançons “Use Somebody”, “Notion” i “Sex on fire”, un dels seus temes més comercials i accessibles i un dels principals hits en la història del quartet. En aquest punt, Kings of Leon s’havia convertit ja en un veritable grup de masses.

Seguidament, la formació de Tennessee va editar els àlbums “Come around sundown”, que conté la meravellosa “The face”, per mi la millor cançó de tota la seva trajectòria, i “Mechanical bull", que compta amb les esplèndides “Temple" i “Wait for me”. Els dos discs van ser, novament, número u al rànquing del Regne Unit i es van enfilar fins al número dos als Estats Units.    

jueves, 12 de mayo de 2016

HISTÒRIA DE LA MÚSICA ROCK: INTERPOL












La banda Interpol va ser fundada a Nova York pel cantant i guitarrista Paul Banks, el guitarrista Daniel Kessler, el baixista i teclista Carlos Dengler i el bateria Greg Drudy, que aviat va ser substituït per Sam Fogarino. El grup va estar molt influenciat per la música postpunk britànica, en especial pel que fa al mític quartet Joy Division, la veu de baríton de Banks, que recorda la del desaparegut Ian Curtis, va contribuir a fer augmentar les comparacions. 

Interpol va debutar amb el magnífic i elogiat àlbum “Turn on the bright lights”, que va rebre l’aclamació unànime de la crítica, encara que comercialment parlant el disc va tenir molt poca repercussió al marge dels sectors independents. El treball, considerat una de les obres imprescindibles de la música rock de l’actual segle, conté cançons com “Obstacle 1”, “NYC”, “PDA”, “Say hello to the angels”, “Obstacle 2” i “Stella was a diver and she was always down”, que concretament és la meva preferida.

Seguidament, la banda novaiorquesa va editar un altre excel·lent àlbum: “Antics”. És cert que els mitjans de comunicació no va ser tan generosos com en el disc de debut, però la gravació compta igualment amb fantàstiques pistes com “Evil”, “Narc”, “Take you in a cruise”, “Slow hands” i la magnífica “C’mere”, potser el millor tema de la seva discografia. “Antics” va ser un gran èxit en l’escena alternativa i va arribar a posicions bastant altes tant al rànquing britànic com al nord-americà.

“Our Love to admire” i un quart àlbum de títol homònim, tot i què es tracta d’obres de qualitat, van suposar un pas enrere en la discografia d’Interpol, però curiosament tots dos treballs van convertir-se en importants èxits comercials fins i tot fora dels ambients indies (per exemple, “Our Love to admire” va ser número quatre a Billboard i dos al Regne Unit). En la primera de les edicions hi destaca la peça “Pioneer to the falls” i en la segona “Barricade”, un dels seus temes més accessibles.

Posteriorment, la formació nord-americana va decidir obrir un parèntesi, el qual va tancar amb la gravació de l’àlbum “El pintor”, editat sense la presència de Dengler, que va decidir portar a terme projectes en solitari. D’aquest cinquè treball de gran format, cal significar pistes com “All the rage back home” o “My blue supreme”.

martes, 10 de mayo de 2016

ELASTICA (ÀLBUM)
















Grup: Elastica.
Any: 1995.     
Formació: Justine Frischmann, Donna Matthews, Annie Holland i Justin Welch.  
Àlbum d’estudi anterior: cap.
Àlbum d’estudi posterior: The menace (2000). 
El millor: les expectatives que va originar.
El pitjor: que no es complissin.

El quartet Elastica, encapçalat per la cantant, guitarrista i compositora Justine Frischmann, excompanya sentimental de Damon Albarn, líder de Blur, va debutar amb aquest fresc àlbum de títol homònim que va rebre l’aclamació de la crítica, es va enfilar fins el lloc més alt del rànquing britànic i va tenir cert èxit a l’altra banda de l’Atlàntic. El treball, reivindicat com una de les obres emblemàtiques del moviment del brit pop i de clara influència arrelada en el punk rock, conté cançons com “Line – up”, “Connection”, “Waking up” i les dues millors segons el meu parer: “S.O.F.T.” i “Stutter”. El disc va aixecar moltes expectatives sobre el futur del grup, però aquest només va editar un nou àlbum abans de la dissolució.  

domingo, 8 de mayo de 2016

HISTÒRIA DE LA MÚSICA ROCK: THE WHITE STRIPES











No eren germans i només ella portava el cognom White. Això si, Jack (veu, guitarra, baix i teclats) i Meg (bateria i veu) van estar casats una temporada i van formar a Detroit una de les associacions més importants del rock alternatiu del segle XXI i també una de les formacions que va contribuir al revival del garage rock, encara que en aquest cas el duo igualment va fer un ús exhaustiu del blues rock.

The White Stripes va gravar dos àlbums, el primer de títol homònim i el segon anomenat “De Stijl”, que pràcticament van passar desapercebuts per al gran públic, sobretot als Estats Units, on els discs a penes van tenir ressò. Tanmateix, les dots de guitarrista de Jack, un dels millors en l’instrument de les últimes dècades, van arribar a certs ambients de l’escena alternativa.

“White blood cells”, el tercer àlbum d’estudi del duo, va ser el primer èxit important de la formació, doncs el treball es va situar entre els 100 discs més venuts a les dues bandes de l’Atlàntic, però no va ser fins a l’edició d’”Elephant”, la seva gran obra, número u a la Gran Bretanya i número sis als Estats Units, que el grup va assolir la categoria mainstream.

“Elephant”, un dels àlbums imprescindibles del rock indie de l’actual segle, va situar el grup com a cap de cartell dels diferents festivals alternatius i compta amb cançons com la ja clàssica “Seven nation army”, “I want to be a boy to warm your mother’s heart”, “Ball and biscuit”, “In the cold, cold night”, interpretada per Meg, i un particular cover d’”I just don’t know what to do with myself”, un tema compost per Burt Bacharach i Hal David i portat al seu dia a l’èxit per Dusty Springfield.  

Abans de la separació, moment en què Jack es va llançar en solitari, en una carrera que ha rebut també l’aclamació del mitjans de comunicació especialitzats, The White Stripes va confeccionar dos àlbums d’estudi més: “Get behind me satan” i “Icky thump", aquest últim número u a les llistes del Regne Unit.

jueves, 5 de mayo de 2016

HISTÒRIA DE LA MÚSICA ROCK: THE STROKES












El quintet novaiorquès The Strokes, que va contribuir durant els inicis de l’actual segle al revival experimentat pel garage rock, juntament amb altres bandes com els suecs The Hives o els també nord-americans The White Stripes, ha estat un grup idolatrat a la Gran Bretanya i altres països europeus, en què ha tingut un èxit superior als Estats Units, malgrat que a Amèrica tampoc les coses li han anat gens malament. 

El grup ha estat sempre integrat pel cantant i compositor Julian Casablancas, líder de la formació; els guitarristes Nick Valensi i Albert Hammond Jr., fill del cantant melòdic gibraltareny del mateix nom; el baixista Nikolai Fraiture i el bateria Fabrizio Moretti. Les seves principals influències es troben, a part d’en bandes clàssiques de garage rock, en el punk rock i la new wave novaiorquesos que van tenir el seu centre neuràlgic al local CBGB, en especial de la formació Television.

“Is this it ?” està considerat des de diferents sectors el millor àlbum de debut d’una banda de rock en aquest segle XXI. El treball, número dos al Regne Unit, però només un èxit discret a les llistes de Billboard, és actualment reconegut com un clàssic, fonamentalment gràcies a pistes com la de títol homònim, “The modern age”, “Soma” o “Someday”, per mi la millor peça del disc. 

Si bé, pel que fa a la crítica, el segon àlbum del quintet novaiorquès, “Room on fire”, va suposar un pas enrere, segons la meva opinió personal va mantenir la qualitat. L’obra, primer número u a la Gran Bretanya i número quatre als Estats Units, conté excel·lents cançons com “Reptilia”, “12:51”, “Under control”, “The end has no end” i “What ever happened ?”, que malgrat no ser el tema més popular del disc, és la meva favorita.

Amb “First impressions of earth”, el seu tercer àlbum d’estudi, de nou número u al rànquing britànic, si que crec que la banda nord-americana va perdre pistonada, tot i que el treball compta amb “Razorblade”, una de les millors peces que mai hagi gravat el quintet. La decadència ja va ser força evident en l’obra “Angles”, una gravació molt irregular que, això si, conté una altra extraordinària pista: “Under cover of darkness”.

En un període en què van destacar els projectes en solitari de Casablancas i Hammond, The Strokes va editar el treball “Comedown Machine”, un disc en què hi va tenir lloc un important canvi d’estil i registre, fet que alguns sectors van rebre bastant bé, si bé penso que es tracta del seu àlbum més discret.

martes, 3 de mayo de 2016

ANA TORROJA












Lloc de naixement: Madrid (Comunitat de Madrid).
Dècades: 90, 00 i 10.
Gèneres: pop i cantautora.   
Principal àlbum: Puntos cardinales (1997).
El millor: hi ha havia vida més enllà dels germans Cano.
El pitjor: lluny del gran èxit de Mecano.

Vocalista del popular trio madrileny Mecano, la versió amable de la movida madrilenya i un dels grups espanyols de més èxit internacional, més tard Ana Torroja es va llançar en solitari, amb la gravació de l’àlbum “Puntos cardinales”, encara que després s’uniria de nou amb els germans José María i Nacho Cano. Posteriorment, va deixar definitivament els seus companys per seguir una carrera independent d’important impacte, tant a Espanya com a l’Amèrica Llatina. 

domingo, 1 de mayo de 2016

HISTÒRIA DE LA MÚSICA ROCK: THE KILLERS













El carismàtic cantant i teclista Brandon Flowers va fundar a la ciutat de Las Vegas, a l’estat de Nevada, el quartet The Killers, que van completar Dave Keuning (guitarra i veu), Mark Stoermer (baix) i Ronnie Vanucci (bateria). Malgrat la seva procedència, el grup no ha aconseguit cap número u en gran format als Estats Units, però en canvi ha portat tots els seus àlbums al capdamunt de les llistes britàniques.

El primer treball de The Killers va ser “Hot fuss”, una obra que compta amb una gran influència de la new wave en general i, més concretament, del gènere del synth pop. En aquella època, altres dues bandes, els escocesos Franz Ferdinand i els novaiorquesos Interpol, en aquest cas pel que fa a l’escena postpunk, també es van inspirar en aquella fase del rock entre finals de la dècada dels 70 i inicis del decenni dels 80. A “Hot fuss” hi destaquen rítmiques peces com “Mr. Brightside”, “Smile like you mean it” o “Somebody told me”.

Seguidament, el quartet de Las Vegas va editar l’excel·lent “Sam’s town”, segons el meu parer, el seu millor disc, el qual va assolir la millor posició d’un àlbum de The Killers al rànquing de Billboard, doncs va arribar al número dos d’aquesta llista. L’obra va comptar amb una important influència de l’estrella de Nova Jersey Bruce Springsteen, fet que es pot constatar en cançons com “When you were Young”, “For reasons unknown” i “Read my mind”.

Posteriorment, la banda de Nevada va gravar “Day and age”, un disc de característiques dance que conté “Losing Touch” i el súper hit “Human”, potser el seu tema més popular, i el recopilatori “Sawdust”, que presenta pistes com “Tranquilize”, en la qual va participar el cantautor novaiorquès Lou Reed, o un interessant cover de “Shadowplay”, del mític quartet postpunk anglès Joy Division, que va servir per tancar el film “Control”, un biopic sobre la formació de Manchester dirigit pel director holandès Anton Corbijn.

Finalment, després que Flowers tingués una experiència en solitari, la formació nord-americana va editar “Battle burn”, fins el moment, el seu darrer àlbum d’estudi. El treball, que compta amb la peça “Runaways”, va reafirmar The Killers com una de les grans bandes de rock independent de l’actual segle XXI, traspassant el marc normal de l’escena alternativa.