domingo, 22 de mayo de 2016

HISTÒRIA DE LA MÚSICA ROCK: CATALUNYA DURANT EL SEGLE XXI











Segons un important número d’experts, la música pop – rock a Catalunya, especialment pel que fa a aquella interpretada en llengua catalana, està passant en aquest segle XXI pel millor moment de la seva història, tot i que altres entesos sempre podran reivindicar l’underground laietà de la dècada dels 70 o argumentar que en l’actual escena musical hi ha massa de folk - pop i escassos casos de rock tradicional. 

Si hi ha algun grup que cal ressaltar de la música escrita en català durant aquesta època, es tracta d’una formació que no ha estat fundada a Catalunya, sinó que va tenir els seus orígens a les illes Balears i més concretament a la ciutat de Palma de Mallorca: Antònia Font (foto). La banda, que ha marcat una gran influència, ha comptat amb el singular geni creatiu de Joan Miquel Oliver i ha editat excel·lents àlbums com “Alegria”, “Taxi”, “Batiscafo katiuskas” o “Lamperetes”.

Alguns anys més tard, a la ciutat de Barcelona, van aparèixer dos grups que igualment han marcat una etapa molt important en l’escena catalana dels darrers temps, com són els casos dels Amics de les Arts, en una trajectòria que ha anat clarament, pel que fa a l’apartat qualitatiu, de menys a més, i Manel, que es va convertir en un autèntic fenomen de masses arran de la confecció del treball “Els millors professors europeus”, el seu àlbum inicial.    

Altres bandes significatives del pop – rock portat a terme a Catalunya els últims anys han estat tres grups que van iniciar la seva trajectòria utilitzant la llengua anglesa: Mishima, Love of Lesbian i Sidonie. La formació encapçalada per David Carabén va usar després el català, mentre els conjunts liderats per Santi Balmes i Marc Ros van optar més tard pel castellà.

Igualment, cal destacar altres grups com Blaumut, Els Catarres, La Iaia, Oques Grasses o Txarango i solistes com l’excomponent de l’Último de la Fila Quimi Portet, el mateix Oliver, Raül Fernández Refree, Jaume Pla Mazoni, Carles Sanjosex, Joan Dausà, Joan Colomo, Núria Graham, Sílvia Pérez Cruz, exintegrant de Las Mijas, o Joana Serrat, la cantant indie per excel·lència de la música popular realitzada a Catalunya la darrera dècada.

Finalment, Catalunya està experimentant una època brillant pel que respecta als festivals: a celebracions ja veteranes com els empordanesos de Cap Roig, a Calella de Palafrugell, o de Porta Ferrada, a Sant Feliu de Guíxols, esdeveniments heterogenis que dediquen part del seu programa al rock, s’han consolidat l’electrònic Sònar i el BAM de les festes barcelonines de la Mercè, l’alternatiu Primavera Sound s’ha convertit en una de les organitzacions estel·lars del continent europeu, ha aparegut el Cruïlla, primer a Mataró i més tard a Barcelona, i ha retornat l’històric Canet Rock, a la localitat del Maresme.  

No hay comentarios: