jueves, 26 de enero de 2012

FASES DE LA MÚSICA POPULAR: ELS BEATLES I EL CINE





Durant la seva trajectòria, el quartet de Liverpool va protagonitzar dues pel·lícules, “A hard day’s night” i “Help”, totes dues dirigides pel realitzador nord-americà Richard Lester, i el telefilm “Magical mistery tour”, de Bernard Knowles. A més, els components del grup britànic van ser la inspiració del film de dibuixos animats “Yelow submarine”, de George Dunning, mentre Lennon va actuar a la pel·lícula “Com vaig guanyar la guerra”, rodada a Almeria i també sota la direcció de Lester.

“A hard day’s night” (foto). Pel·lícula realitzada el 1963, el mateix any en què es va editar l’àlbum, el tercer de la mítica banda britànica. El film es va portar a terme en plena beatlemania, quan els Fab Four eren ja una llegenda al seu país i havien triomfat amb força al mercat dels Estats Units. Tant al disc com a la pel·lícula, en què l’actuació del bateria Ringo Starr va ser cèlebre, hi destaquen temes com el que dóna títol als treballs, “And i love her”, “Can’t buy me love” o la meva preferida: “I have should kown better”.

“Help”. El 1965, dos anys més tard d’”A hard day’n night”, els Beatles van protagonitzar el seu segon film, que va suposar també el cinquè àlbum del quartet anglès. La pel·lícula es va realitzar en un període en què el grup de Liverpool es trobava molt a prop de finalitzar la seva primera etapa, dominada pel beat i la british invasion, i iniciar una segona època caracteritzada per la maduresa i la implicació en noves modes com la psicodèlia. En el film hi tenen lloc cançons com la de títol homònim, “Ticket to ride” o “Norweggian wood (the bird has flown)”, on va aparèixer per primer cop en un tema beatle l’instrument indi del sitar. Curiosament no ho feia la famosa i popular “Yesterday”, present en el disc.

“Magical mistery tour”. El primer pal, i potser l’únic, que es va donar als Beatles durant la seva trajectòria. Feia molt poc temps que els Fab Four havien editat el seu àlbum més cèlebre, “Sgt. Pepper’s lonely hearts club band”, i que havia mort el mànager Brian Epstein. Sense l’assessorament d’aquest, el grup va decidir el 1967, per iniciativa de Paul McCartney, realitzar el telefilm, que va rebre molt males crítiques de la premsa especialitzada. Sens dubte el millor del treball n’eren les cançons, com “Strawberry fields forever”, “Penny lane”, “All you need is love”, “I am the walrus” o “The fool on the hill”.

No hay comentarios: